Cristian Stan nu crede că PNL va salva COS Târgovişte: Se preiau active, nu unitatea ca atare

Acţiunea demarată, în pragul alegerilor locale şi parlamentare, de către Guvernul României, de preluarea a activelor funcţionale de la COST  nu este văzută cu ochi buni de către primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan. Acesta îi acuză pe liberali că vor să profite de necazul a peste 1000 de salariaţi, care de foarte mult timp nu mai au siguranţa zilei de mâine, pentru a se  trage astfel nişte foloase electorale de pe urma acestei drame. De asemenea, edilul susţine că procedura de concediere colectivă de la COS Târgovişte este în derulare în momentul de faţă, pentru că nu s-a renunţat la ea, şi că aceasta este puţin temporizată în prezent de interese pur electorale.

,,Am văzut nişte comunicate succesive referitoare la situaţia COS Târgovişte şi la asumarea de către PNL a rolului de salvator a unei intervenţii mesianice la nivelul Guvernului României şi că, în concluzie, statul a salvat COS Târgovişte! Asta a fost concluzia! Eu sunt jurist de profesie şi o să fac câteva precizări care poate o să le dea puţin de gândit celor care în momentul de faţă clamează o intervenţie divină pe acest subiect. În primul rând ceea ce s-a întâmplat, de fapt, este că s-a modificat o ordonanţă, este vorba de OUG 60, în sensul că statul poate prelua în contul creanţelor şi active industriale. Aceasta este modificarea care s-a făcut, dar este un început. Însă, trebuie spus că acele active se pot prelua în mod individual, active funcţionale, nu discutăm de o preluare a combinatului sau a pachetului de acţiuni. Al doilea aspect, în afara modificării acelui act normativ, care nu costă absolut nimic Guvernul, nu s-a întâmplat nimic concret de natură să conducă la concluzia unui angajament cert şi reversibil al Guvernului în legătură cu COS Târgovişte.

Ţin să precizez că înainte cu o zi de alegerile locale a apărut acel comunicat prin care Guvernul  intervine la COST, repet înainte cu o zi înainte de alegerile locale, cred că pe 26 septembrie şi de atunci nu s–a mai întâmplat nimic. Ne apropiem de alegerile parlamentare şi se mai face încă un pas în sensul că se modifică, în Guvern, o ordonanţă de urgenţă prin care se adaugă şi faptul că, în afara capacităţilor energetice şi miniere de care se discuta în OUG 60/2019 emisă de PSD, este permisă şi preluarea în contul creanţelor şi a activelor funcţionale industriale, repet active funcţionale industriale, nu preluarea unităţii ca atare.

Nu am văzut o analiză concretă din care să rezulte ce înseamnă investiţii care trebuie făcute acum, imediat, în COST ca acesta să poată fi repornit, care sunt resursele umane efective de care, la acest moment, mai dispune COST, ce se întâmplă cu creanţele celorlalţi creditori, pentru că dacă nu mă înşel statul are undeva la peste 70 milioane de lei acolo, prin Direcţia Finanţelor Publice, în vreme ce SILNEF are peste 200 milioane de lei, care sunt obligaţiile de mediu şi la ce valoare vor fi preluate, dacă vor fi preluate activele şi ce se va întâmpla cu aceste active funcţionale preluate pentru că repet statul nu va deveni acţionar la COST, pentru că legea nu prevede o asemenea măsură, ci va prelua nişte active funcţionale.

Ce se întâmplă cu acestea, cum sunt valorificate? Răspunsul la aceste întrebări ar  însemna în mod efectiv lămurirea acestei situaţii… Aşa, modificarea unei ordonanţe de urgenţă, urmată de un comunicat de presă nu redeschide combinatul, nici nu oferă stabilitatea locului de muncă acelor oameni. Da, a fost prorogată măsura emiterii deciziilor de preaviz până pe 4 decembrie, care cred că pică vineri, iar pe 6 decembrie sunt alegerile…  De ce până pe 4 decembrie? De ce nu, pur şi simplu, să se revoce notificarea de concediere colectivă, dacă tot ai de gând să-l redeschizi? Până una alta, din păcate, procedura de concediere colectivă la COS Târgovişte este în derulare, este puţin temporizată în acest moment din interese pur electorale.

Mi-ar plăcea să nu am dreptate pe acest subiect, mi-ar plăcea ca peste 6 luni – un an să spun că am greşit şi nu am evaluat corect situaţia de la COST, dar lucrurile pe care le-am spus, lăsarea în suspensie a unor chestiuni vitale pentru ceea ce înseamnă o eventuală repornire a COST reprezintă argumente de natură să conducă la concluzia că nu mă înşel. Eu am crescut în zona aceea, la un kilometru de combinat, în micro XII, însă mă doare când îi văd pe unii care vor acum să profite de necazul a peste 1000 de salariaţi care de foarte mult timp nu mai au siguranţa zilei de mâine, pentru că asta se întâmplă, se încearcă a se trage nişte foloase electorale de pe urma unei drame.

Eu voi monitoriza acest subiect, tot ce depinde de administraţia publică locală târgovişteană voi face. Dacă se va ajunge ca statul să preia active care pot fi folosite pentru un parc industrial, în contul creanţelor, vom fi parteneri într-un asemenea proiect, dar asta înseamnă ca mai întâi să fie preluate de către stat şi după aceea să fie trecute, noi vom solicita acest lucru, către unităţile administrativ teritoriale, şi asta o vom face, dar mai întâi vreau să văd concretizat acest demers”, a menţionat astăzi primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan la conferinţa de presă de la PSD Dâmboviţa.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a explicat la finalul ședinței de guvern din 19 noiembrie că au fost adoptate modificările la Ordonanța 60 care permit preluarea activelor funcționale:  “Extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60, de la active funcționale energetice la active funcționale industriale – practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, în baza unor analize, să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fiare vechi ca activelor funcționale industriale. Este o gură de aer, o gură de oxigen pe care o dăm economiei românești. Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște – de ce să n-o spunem? Acolo, practic, și-a bătut joc investitorul de activele companiei. Ne va permite, în urma aprobării acestei ordonanțe, să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic. Prin aprobarea acestei ordonanțe, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată o parte din ea la fier vechi, ba, din contră, va fi repusă în circuitul economic – evident, prin dare în plată, prin proceduri legislative transparente.”

În același timp, Sindicatul Valahia a anunțat că șomajul tehnic pentru salariații COS Târgoviște se prelungește pana pe 04 decembrie. Oamenii sunt în șomaj tehnic, cu 75% din salariul de bază, din luna decembrie a anului trecut.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro