Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

28-11-2021
ssl https google

Securitatea online si HTTPS/SSL: Ce trebuie sa stii

Începând cu luna iulie 2018, Google Chrome, cel mai popular browser, va marca toate site-urile care nu folosesc https / SSL ca nesigure. Să stăm liniştiţi însă, un site marcat ca „nesigur” nu reprezintă un site neapărat periculos.

Dar ce înseamnă Https/ certificat SSL

Pe scurt, https/SSL este o metodă de criptare a informaţiilor transmise de utilizator către site (email, date personale, date bancare, etc). Astfel se creează un nivel de siguranță, în special pentru cei care fac cumpărături online.

De ce este bună criptarea?


Când ne conectăm la o reţea necunoscută, exemplu un WIFI gratuit, sau un WIFI public, există posibilitatea ca un răuvoitor / hacker să intercepteze tot ce facem noi online, mai ales dacă folosim pagini fără SSL. Practic, un hacker, cu ajutorul unui router modificat, poate vedea ce date completezi într-un formular sau ce mesaje trimiţi prin intermediul unui site fără criptare. Cel mai mult, hackerii sunt interesaţi de detaliile bancare, datele card-ului.

Hackerii mai pot să copieze interfaţa unui întreg website, pe care îl va pune pe un domeniu cu o denumire similara.
Exemplu: primeşti email că trebuie să îţi schimbi parola la Yahoo, dai click şi intri pe un site care seamănă cu Yahoo, numai că este făcut ca să îţi fure userul şi parola.

Acest lucru e folosit cu site-urile de internet banking şi chiar site-uri tip Facebook.
Noile metode de securizare fac însă dificilă folosirea datelor furate, deoarece la bănci ai autentificare prin SMS/Token, iar la email ai verificare pe bază de geolocaţie, ca să nu îţi acceseze cineva din Nigeria contul.

portofoliu servicii webdesign

Ce e de făcut?
În primul rând toate site-urile principale de comerţ online, social media şi e-mail sunt protejate, aşa că nu avem de ce ne teme. Mai mult, chiar şi un magazin online fără SSL va avea plata cardului bancar securizată printr-un portal al unei firme specializate (procesator de plăţi online) aşa că nu vor fi probleme.

Cu anunţul Google, anumite firme, care operează ca furnizori de certificate SSL, firme de webhosting, au început să anunţe, aproape apocaliptic, că https este obligatoriu şi toţi cei care au un website sau vor să facă unul, trebuie să aibă un certificat SSL. Scopul final este de a atrage clienţi care vor să achiziţioneze certificate pentru site-urile lor, fie că au sau nu au nevoie.

Ai nevoie de HTTPS / SSL ?
Dacă ai un website de prezentare sau vrei să îţi faci un site nou, nu eşti obligat să cumperi un certificat SSL. Dacă vrei să îţi faci un magazin online şi vrei să asigur utilizatorii că tranzacţiile sunt securizate, chiar dacă acestea se fac printr-un procesator, atunci este bine să alegi implementarea unui certificat SSL.

Costurile pentru astfel de certificate au scăzut foarte mult, şi poţi obţine pachete de hosting cu certificat inclus la preţuri foarte mici. Desigur, pentru site-uri tip magazine online, unde se vrea trafic mare, preţurile de hosting vor fi mai mari.
Ideea principală este să nu vă panicaţi, dacă citiţi articole sau vorbiţi cu diverşi despre politica Google de a marca site-urile „nesigure”.

servicii webdesign de la 850 lei

Probleme la accesarea site-urilor
Cei care folosesc calculatoare vechi (Windows XP), sau browsere vechi (Internet Explorer), sau nu au updatat browserul la ultima versiune, nu vor putea accesa multe din site-urile care au implementat în ultima perioadă https / ssl, pentru că acele browsere nu recunosc tipul de certificat.

Despre autorul articolului
Acest articol a fost scris de Adrian Codreanu

– realizare website-uri
– securitate online
– promovare Facebook

http://adicodreanu.info/portofoliu/
www.adicodreanu.info

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI