Aproape nimeni nu și-a amintit că a fost ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI… Ocupați cu alianțe contra naturii, politicienii au avut treburi mai importante de făcut. E drept, nu prea arată că le-ar fi plăcut la școală, l-au uitat de mult pe domnul sau doamna care i-a învățat să scrie. Dar, e sigur că știu? Politicienii, despre ei e vorba.
Întotdeauna rezistența la inovație în învățământ a fost serioasă, sunt teorii numeroase și nu vreau să vă plictisesc aici. De mai mulți ani, însă, în biată țara noastră cohorte de miniștri plini și adjuncți inovează, schimbă, taie, fastonează, mișcă din buzele umflate, inventează hârtii, foi de parcurs ( era unul, Funeriu, care adusese autobaza în școală ), portofolii, dosare uriașe, documentare pedagogice curriculare și extra-curriculare și alte imbecilități asemănătoare.
Ai zice că nu se mai poate inventa și altceva, s-au terminat resursele de imaginație. Aiurea! Se mai pot multe intervenții cognitiv-afective în școala românească. Au fost, în aceste zile, noile teste de evaluare, de la clasa a II-a și până la a VI-a… Mii de dascăli au fost chemați de la cinci dimineața în școală, parolele internetice se mișcă greu pe undele ministeriale Ponta- Pricopie, cu ochii amețiți de somn distinșii membri ai comisiilor de evaluare au moțăit prin cancelarii întunecate, gata să cânte un imn de slavă cârmacilor educaționali ai României. Hectare de pădure au fost folosite pentru uriașele teancuri de teste, de procese-verbale, de protocoale și instruiri.
Ca să nu credeți că sunt doar un cârtitor de ocazie, am să vă propun data viitoare fragmente din întrebările copiate din nu-știu-ce experiențe finlandeze, la care au trebuit să răspundă purtătorii de pantaloni scurți ai patriei. Nu suntem departe de întrebările pe care le-am găsit într-un test de admitere într-un colegiu american. Prima întrebare (acolo) era: 1.Colegiul nostru a fost înființat: a) în secolul al XVII-lea; b) în secolul al XIX-lea, c) nu a fost înființat încă.
Curat imperialist…
P.S. Dacă tot se „pune” de o coaliție nouă la guvernare, n-ați putea, stimate și iubite premier, să-l așezați ministru peste școli pe Dan Diaconescu, noul aliat atât de cultivat și papamobilist, ca să zic așa? Vă dați seama, abia aștept să predau tema filosofică A fost sau nu a fost Elodia…
De Ziua Invatatorului nu isi mai aminteste nimeni. Am devenit cantitati neglijabile intr-un sistem care niveleaza constiinta, suntem necesari doar atunci cand este vorba de munca voluntara, de aratat cu degetul in mass-media, de gasit vinovati intr-o tara ce bate pasul pe loc de 25 de ani. Trist este ca acest pas batut pe loc a inceput sa ne afunde, iar noi pierdem timpul si consumam resursele cu evaluari care nu au nicio finalitate. In era informaticii, a computerelor, a tabletelor si telefoanelor mai destepte decat posesorii lor, noi consumam tone de hartie.