kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

REFLECȚII PEDAGOGICE – Alexandra VLADOVICI BÂRSAN : Unitate în diversitate

Ca orice copil sănătos din anii ’80, îmi petreceam timpul sărind şotronul, bătând mingea, cocoţându-mă pe garduri şi şterpelind mere verzi din grădina vecinului. După ce am intrat la şcoală, şi-au făcut loc activităţi mai elevate – campionate de badminton şi ore întregi petrecute în leagăn, în timp ce lecturam pentru a suta oară ‚Legendele Olimpului’. Savuram şi ‚O mie şi una de nopţi’, dar, cu toată inocenţa vremurilor, ceva din ‘body language’-ul protagoniştilor îmi sugera să nu mă laud cu noua mea experienţă literară. Era zi de sărbătoare când primeam casete video cu desene animate şi cărţi de poveşti Disney de peste ocean şi absolut toată familia se aduna să vadă ‚Cartea Junglei’ sau ‚Bambi’. ‚Hansel şi Gretel’ şi ‚Heidi, fetiţa munţilor’  tronau în bibliotecă alături de Basmele ruseşti, Basmele asiatice şi Legenda nibelungilor.

Îmi place să cred că sănătatea mea mintală (îmi place să cred că şi posed aşa ceva) se datorează în mare parte şi spectacolului pe care mi l-a oferit copilăria. Nu sunt împotriva tehnologiei informatiei, dar cumva, calculatorul ne transformă copiii în mini roboţei cu mintea-ngustată, în loc să le lărgească orizonturile cognitive. De fapt şi de drept, nu e vina maşinăriei şi nici a copilului, ci a adultului cu putere deplină (cică!) de discernământ care nu administrează plantaţiile media din câmpul vizual al odraslei tocmai eficient. Internetul este plin cu aplicaţii educative, de la jocuri şi activităţi distractive până la teste de cultură generală şi activităţi didactice croite pentru toate gusturile şi resursele intelectuale. Din păcate, la fel de mult abundă în scene de violenţă (predominante în jocurile video pentru copii), limbaj trivial şi apucături hormonale neanderthaliene. Liberul arbitru e la mâna tutorelui legal care , covârşit de o apatie generală, se ascunde sub mormanul de scuze cu iz profesional, finaciar sau pur gospodăresc.

Tocmai explicaţiile astea îmbibate într-o ipocrizie şi ignoranţă fatale urmaşilor mă scot din sărite! Mama făcea naveta la serviciu; se trezea la 3 dimineaţa să ne spele haine, să calce halate pentru tata şi să hrănească oratăniile din ogradă. Îmi împletea părul când cânta cocoşul, îmi călca uniform apretată, pregătea sandvişurile şi reuşea să semneze condica la ora 6. După-amiaza o lua de la capăt şi robotea până la miezul nopţii, dar întotdeauna avea timp pentru noi. Ţin minte că un perete din bucătărie era acoperit cu o hartă imensă a lumii şi în fiecare seară, o studiam cu interes, după care jucam ţomanap cu mama. Era geografie distractivă. În final, era un proces de învăţare. ‚Sunetul muzicii’ era un must-have din perspectiva lui tata, iniţiator în istorie şi cultură germană şi austriacă. Nu ştiu eu să numesc toate operele lui Wagner, dar îl ascult cu aceaşi plăcere cu care ascult Queen sau Mireille Mathieu.

Diversitate. Asta lipseşte generaţiilor de astăzi. Diversitate pozitivă, în stare pură – nu grotescul din cutia neagră, despre care nu mai comentez că-mi dă stomacul rateuri şi o să am coşmaruri cu sânziene buhăite, botezaţi indecişi sexual, bahmuţence urlătoare şi măzărici libidinoşi.

Astăzi, am vizionat capodopera lui Kipling cu câţiva elevi de clasa a VIII-a. Şi le-a plăcut! Au mai făcut şi o comparaţie între cei cinci vulturi pleşuvi şi Beatleşi…M-au cucerit! Se poate, deci….Dar dacă noi nu vrem, ei de ce-ar vrea?

ALEXANDRA VLADOVICI BÂRSAN  este profesoară de engleză, a locuit la Sibiu și s-a întors acasă, este și absolventă de CARABELLA…

Citeşte şi

 

  1. Episodul șapte din NERO, BRAC GERMAN, romanul scriitorului Ionuț CRISTACHE…
  2. STUDENȚEȘTI, o rubrică nouă, cu o domnișoară frumoasă și plină de talent, Alexandra MOCANU…
  3. ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI, rubrica săptămânală a marelui regizor Constantin VAENI…
  4. PICĂTURA CHINEZEASCĂ în realitatea românească…
  5. REVENIRI, un interviu cu doctorul în economie Bogdan CERNAT…
  6. CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
  7. Mihaela MARIN și CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE…
  8. Cătălina  CRISTACHE și rubrica ei PLIMBĂRI  BUCUREȘTENE…
  9. AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, rubrica marelui actor Puiu  JIPA…
  10. CULTURA URBANĂ, cu doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
  11. POMPIJIPISME în rubrica de INTERFERENȚE…
  12.  ARTIFICII  DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI și doamna Mariana OPREA STATE…
  13. CULTURA ONLINE, cu doctorul în filologie Daniel TACHE…
  14. JUNIOR DE WORCESTER, cu Mihail Bogdan VLĂDUCĂ…
Distribuie:

Un comentariu la „REFLECȚII PEDAGOGICE – Alexandra VLADOVICI BÂRSAN : Unitate în diversitate”

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media