Mass-media, bannere, muzică…toate promovează la unison magia Crăciunului. După intensitatea publicităţii, ai zice că se face reclamă la un club de fiţe, un SUV de lux sau un nou cartier de vile! Mi-am închipuit mereu că magia sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie un soi de reflectare într-o oază de linişte familială. Societatea se împotriveşte mai încăpăţânată ca bidivii Moşului şi cere haine de sezon kitchoase, Crăciuniţe despletite şi jucării tembele. Divertismentul televizat ne oferă cu generozitate goliciune şi glume obscene, iar totul se vinde mai ceva ca raţia de pâine pe vremea comunismului. Îmi vine să mă apuc cu mâinile de păr şi să urlu la lună (singura prezenţa receptivă momentan) la gândul că fetele mele ar putea rumega Crăciunul printre cubate, în cluburi înţesate cu animatoare deghizate în reni sexoşi.
Mor de curiozitate câţi dintre copiii şi tinerii de astăzi ştiu cu ce se mănâncă de fapt ziua de 25 decembrie. Dacă le-aş pune în balanţă, talerul cu naşterea lui Isus ar rămâne suspendat de greutatea cadourilor.
Şi la noi venea Moş Crăciun şi dincolo de presiunea pe care o punea vrăbiuţa de la geam când ne ‘număra’ faptele bune, era o emoţie fantastică atunci când Moşul reuşea să poposească de prin vecini şi să ne asculte poeziile învăţate din timp cu atâta sârg. În atmosfera de sărbătoare păşeam tiptil, cu mult înainte, când seară de seară, ne căţăram pe genunchii tatei şi ascultam la magnetofon colinde în limba română, germană, franceză şi engleză. Bradul îl împodobeam întotdeauna cu mama ; era colorat, vesel şi…era al nostru ! Tata ne acompania de lângă soba fierbinte cu ‘Oh Tannenbaum’ şi ‘Moş Crăciun cu plete dalbe’ şi vă spun cu mâna pe inimă că era perfect ! Desigur că pupilele se dilatau pofticioase când ni se dădea verde la daruri şi pe măsură ce creşteam, ritualul de Ignat era pentru mine asociat cu Crăciunul, din moment ce salivam un an întreg cu gândul la şorici.
Nu fac lobby pentru manifestările religioase şi nici pentru exilul lui Moş Crăciun, ci mi-aş dori ca lumea să-şi găsească măcar acum, clipe de linişte şi să se oprească o clipă în traficul vieţii pentru a contempla un miracol şi a-şi sădi în inimi compasiune şi mai ales toleranţă.
Nu mă dau în vânt după practica veche de altfel, conform căreia, când se aproprie Crăciunul, trebuie să te apuci să deşarţi desaga cu mărinimie în dreapta şi-n stânga. Încă mai cred în umanizarea speciei umane şi cum trăinicia se construieşte prin constanţă, de ce să nu ferecăm cutia Pandorei à la longue ?
Tata obişnuia să spună că există lume şi oameni…vă provoc să fiţi oameni şi vă doresc un Crăciun care să vă lumineze gândurile şi simţirile ! Magia este în noi toţi !
Citeşte şi
Roman foileton, NERO, BRAC GERMAN, episodul 13 …
LA BORTA RECE, cu domnul Radu PĂRPĂUȚĂ, un răsfăț stilistic de sfârșit de an…
SUBSTITUIRI, cu doamna Dana NEACȘU, un serial excepțional, într-o confesiune tulburătoare…
SOVIANYSME, cu Octavian SOVIANY…
Un mare regizor, Constantin VAENI și rubrica sa ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…
Desigur, o bogată PICĂTURĂ CHINEZEASCĂ…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
JI-PISME DE SÂMBĂTĂ, poeme altfel, de Puiu JIPA…
JUNIORI DE CARABELLA, despre draga de școală, cu Marius Alexandru DINCĂ…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE, cu domnișoara Erica OPREA…
POMPIJIPISME și interferențe metaforice…
LONDRA LA PAS, cu Cristian Gabriel GROMAN și dorul lui de casă…
Scriitorul târgoviștean Ioan VIȘTEA, cu RAFTUL CU PROZĂ SCURTĂ…
Marele actor Puiu JIPA și rubrica sa AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI și Teodor Constantin BÂRSAN…
Domnul profesor Petre STOICA și STRATEGII DE DISTANȚARE…
JUNIORI DE CARABELLA, cu domnișoara Daria STEMATE…
Domnișoara Ioana PIOARU și rubrica ei LECȚIA DE ZBOR…
REFLECȚII MINORE, cu domnul profesor Alexandru IACOB…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
Domnișoara Alexandra MOCANU și rubrica ei STUDENȚEȘTI…
Doamna Dana NEACȘU, doctor în filosofie, cu AMERICA LA NOI ACASĂ, direct din New York…
CULTURA ONLINE, rubrica domnului profesor Daniel TACHE, doctor în filologie…
TERAPII ÎNGÂNDURATE, cu scriitorul Ioan VIȘTEA…
CULTURA URBANĂ, cu domnul doctor în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
Doamna Mariana OPREA STATE și rubrica ei, ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI…
JUNIOR DE WORCESTER, cu Bogdan VLĂDUCĂ…