Recenta petiţie semnată de 6000 de ardeleni care se pronunţă pentru autonomia Transilvaniei şi un guvern regional a determinat ardeleanul din mine, ce priveşte cu nostalgie spre locurile natale şi ale tinereţii, să încerce o analiză obiectivă a argumentelor aduse de semnatari.
De fapt, aceste argumente sunt dintru început sortite a intra sub umbra îndoielii oricărui cunoscător al istoriei românilor: Dieta întrunită în 1568 nu adopta libertatea confesională, ci doar recunoştea, pe lângă religia catolică, existenţa religiilor protestante-unitariană, lutherană şi calvină. Bineînţeles că nu se spunea nici un cuvânt despre românii ortodocşi.
În favoarea cererilor lor, aceiaşi argumentează şi prin ideea potrivit căreia, în perioada secolelor XVII-XIX, Transilvania s-ar fi bucurat de o largă autonomie, fapt parţial adevărat fiindcă după instaurarea regimului dualist, situaţia s-a modificat radical; este omisă descrierea situaţiei dificile în care au fost obligaţi să trăiască românii, supuşi aberantelor legi ale maghiarizării, care făceau din „Ion”- „Ianoş”.
Supăraţilor pe faptul că ei sunt obligaţi a susţine, prin impozitele pe care le plătesc, zone mai puţin dezvoltate economic, pe „miticii” de dincolo de Carpaţi, le reamintesc că au avut, după 1989, doi premieri, implicaţi în hotărârea destinului ţării.
„Separatişti” s-au mai vazut. Mai demult sau mai de curând s-au vehiculat în timp, dorinţe, mai mult sau mai puţin îndreptăţite: după unirea Moldovei cu Ţara Românească exista nemulţumirea legată de stabilirea capitalei la Bucureşti şi nu la Iaşi, a noului Principat; după Marea Unire din 1918 existau ardeleni nemulţumiţi de intrarea în noul stat, sau de alegerea capitalei acestuia.
Cred că soluţii trebuie să găsim împreună, respectându-ne ca entitate creată prin jertfă de înaintaşi şi dând deoparte orgolii şi meschine interese ce ne îndepărtează de problemele reale cu care ne confruntăm noi toţi.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean hotărât de… Târgoviște…
Citeşte şi
NERO, BRAC GERMAN, episodul 14 al romanului foileton scris de Ionuț CRISTACHE…
Alte lame de cuțit, cu domnul Radu PĂRPĂUȚĂ, în rubrica sa LA BORTA RECE…
SUBSTITUIRI, episodul al doilea din confesiunile americane ale doamnei Dana NEACȘU…
ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI, cu marele regizor Constantin VAENI…
PICĂTURA CHINEZEASCĂ, desigur…
Dana NEACȘU, din New York și AMERICA LA NOI ACASĂ…
RAFTUL CU PROZĂ SCURTĂ, cu domnul Ioan VIȘTEA…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
Un scriitor de mare valoare, Octavian SOVIANY și rubrica lui SOVIANYSME…
JUNIORI DE CARABELLA, adică Marius Alexandru DINCĂ…
Alt JUNIOR DE CARABELLA, Daria Stemate…
Domnul profesor Alexandru IACOB și rubrica lui REFLECȚII MINORE…
Doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU, cu rubrica sa CULTURA URBANĂ…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ și marele actor Puiu JIPA…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu sociologul Teodor Constantin BÂRSAN…
Domnișoara Ioana PIOARU și LECȚIA DE ZBOR…
Doamna profesoară Mihaela MARIN și rubrica sa CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI, cu doamna Mariana OPREA STATE…
Doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN și REFLECȚII PEDAGOGICE…
CULTURA GLOBALĂ, cu domnul Radu GEORGESCU…
CULTURA ONLINE, cu doctorul în filologie, profesorul Daniel TACHE…