Ca mulţi dintre aceia care se abţin sau sunt în imposibilitatea de a se implica în mod explicit în frământările politice care marchează societatea românească actuală, am urmărit cu mult interes manifestările din ultimele zile, ale susţinătorilor ideii monarhice, de la noi.
Dezbaterile privind modificarea actualei Constituţii, în vederea posibilităţii de organizare a unui referendum prin care românii să-şi exprime opţiunea pentru viitoarea formă de guvernare a ţării ar fi trebuit să culmineze cu un marş de susţinere a ideii de monarhie în România; am fost însă dezamăgit să constat dezinteresul pentru aceasta, de vreme ce participanţii n-au depăşit 1000 de oameni.
Conducerea monarhică este emblematic lipită de numele acestei ţări, de aceea constituie o permanentă uimire pentru mine, ca istoric, cum au reuşit cei 40 de ani de comunism să distrugă ideea de monarhie care domina în România înainte de 1948. Să ni se fi potrivit chiar atât de bine, acest regim, de generală spălare a creierelor?
Revolta mea porneşte de la întrebarea obsedantă: cum de nu a renăscut puternicul sentiment monarhic, în atâta timp care a trecut de la momentul 1989, în condiţiile în care preşedinţii care s-au succedat în tot acest timp au adus deservicii atât de evidente?! Cum de nu s-a înţeles, de-a lungul atâtor nefericite alternanţe la putere, că monarhul a constituit dintotdeauna elementul de echilibru, el aflându-se deasupra tuturor luptelor, uneori acerbe, dintre diverse facţiuni politice?
Greşelile pe care i le recunosc regelui nostru -cea mai importantă fiind, probabil, lipsa de perspectivă, atunci când nu a luat în consideraţie necesitatea pregătirii unui succesor pe linie masculine,- pălesc în faţa unor calităţi incontestabile şi la vedere, aş zice: modestia, onestitatea, iubirea faţă de ţara sa. Există un exemplu mai bun decât susţinerea acordării pentru România, a clauzei naţiunii celei mai favorizate, de către S.U.A, deşi fusese alungat din ţara sa, de către preşedintele din acea vreme?
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…
Citește și
NERO, BRAC GERMAN, episodul zece din ROMNUL FOILETON al scriitorului Ionuț CRISTACHE…
ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI, o evocare a unui mare actor, cu domnul Constantin VAENI…
STRATEGII DE DISTANȚARE, cu domnul profesor Petre STOICA…
JUNIORI DE CARABELLA, cu liceanul Alexandru Mihai DINCĂ…
NOSTALGII, cu domnișoara Alina IVAȘCU, viitor medic…
CULTURA GLOBALĂ, cu specialistul nostru în politică mondială, Radu GEORGESCU…
PLIMBĂRI BUCUREȘTENE, cu domnișoara Cătălina CRISTACHE…
REVENIRI, în interviul săptămânii cu domnul profesor IOAN N. RADU, campion mondial…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, rubrica unui mare actor, Puiu JIPA…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI, cu doamna Mariana OPREA STATE…
REFLECȚII PEDAGOGICE și doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…