Fapt binecunoscut, conform Convenţiei de Armistiţiu încheiată cu Uniunea Sovietică, la 22 septembrie 1944, României i se impunea plata în produse-ca despăgubiri de război.
Judeţul Dâmboviţa a avut partea sa de livrări, aşa cum reiese din Darea de seamă de la 1 aprilie 1947, a Biroului Judeţean de aplicare a Convenţiei amintite; erau astfel „exportate” în URSS: 7875 de bovine, 6673-ovine, 407 porci, 26.735 kg de ceapă, 53708 kg de cartofi, 12414 kg de zarzavat, 173000 kg de fân, slănină,ouă, ş.a., valorând în total, peste 1 miliard de lei.
Toate aceste produse erau livrate cu toată documentaţia necesară, în regulă; armata sovietică rechiziţiona însă în drumul ei, ilegal, aproape orice produse, astfel încât valoarea bunurilor furate era aproape egală cu cea a produselor trimise oficial în URSS. (nici murăturile nu au scăpat, ele asezonând probabil perfect, celebrele chefuri cu vodcă!!).
Societăţile cu capital german au fost trecute, toate, în patrimoniul URSS, aşa cum se întâmpla cu Societatea Petroliferă Concordia şi cu Rafinăria de la Doiceşti (oricum Sovrompetrol s-a ocupat de preluarea integrală, a petrolului românesc).
Costurile totale ale aplicării Convenţiei de Armistiţiu, pentru judeţul nostru s-au ridicat la aproape 4 miliarde de lei.
„Exportul” de produse agricole, căruia i s-a adăugat seceta din 1946 a făcut ca România să treacă, în cursul anului 1947, prin una dintre cele mai grele perioade de foamete din istoria noastră.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale, ardelean de… Târgoviște, abia întors din concediu…
NERO, BRAC GERMAN, romanul foileton ajuns la episodul al doilea…
Domnul Constantin VAENI și rubrica sa ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…
6.MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
Daniel TACHE și CULTURA ONLINE…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI și prietenul nostru Teodor Constantin BÂRSAN…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ, rubrica marelui actor Puiu JIPA…
CULTURA URBANĂ și doctorul în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
Cătălina CRISTACHE și PLIMBĂRI BUCUREȘTENE…
REFLECȚII PEDAGOGICE, cu Alexandra VLADOVICI BÂRSAN…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, rubrica doamnei profesoare Mihaela MARIN…