Fiind o ediţie specială a apariţiei noastre, m-am gândit că ar fi interesant să vă supun atenţiei, câteva dintre scrierile ziariştilor, în presa locală a perioadei interbelice.
Aş începe prin a răsfoi săptămânalul „Victoria Dâmboviţei”, ziar de informaţii al cărui director era Ionel Dumitrescu. În numărul său din 21 mai 1933, analistul politic Vladimir Mihăescu scria, în articolul intitulat “Poftiţi şi pe la noi”, în legătură cu certurile partidelor de la putere, partide care nu făceau altceva decât să-şi dispute portofoliile ministerelor ( vi se pare cumva cunoscut? ).
Acelaşi autor îi atrăgea atenţia primarului asupra modului de gospodărire a urbei noastre, menţionând faptul că străzile erau murdare, iar iluminatul stradal nu funcţiona aşa cum trebuie. Aceasta nu era însă o situaţie nouă, în 1929 ziaristul T.Dumitrescu deplângând, în paginile ziarului independent „Convingerea”, soarta Târgoviştei-„…oraş năpăstuit, cu străzi murdare, toamna pline de noroi, iar primăvara, după topirea zăpezilor, inundate…”. Ziarul condus de Alexandru Ghencea îi acuza tot pe primarii localităţii pentru această situaţie, considerându-i pe aceştia a fi interesaţi exclusiv de politică ( vi se pare cunoscut? ).
După falimentul ziarului „Victoria Dâmboviţei”, în noul său ziar „Acţiunea”, jurnalistul Ionel Dumitrescu lua un interviu noului primar, Gogu Pârvulescu, în anul 1933, după câştigarea alegerilor de către PNL. Simpatizant vădit al acestei orientări politice, autorul ironiza vechea conducere a oraşului, ce provenise din rândurile naţional-ţărăniştilor, pe „zbirul” Cezar Spineanu-fost primar, ca şi pe „marele savant” Petre Gh.Popescu, de meserie tipograf.
Subiectele abordate nu erau însă doar cele politice, de pildă în „Convingerea” din 1929 era exprimată nelămurirea în legătură cu lipsa participării fetelor din oraş, la concursul de frumuseţe organizat de ziarul „Universul”, concluzia fiind că, probabil, „duduile noastre au crezut că participarea la un asemenea eveniment ar fi înjositoare”.
Menţinându-ne în sfera evenimentelor mondene remarcăm anunţul apărut în „Victoria Dâmboviţei”, în legătură cu redeschiderea, la 25 mai 1933, a „splendidei grădini complet renovată a cinematografului Trianon, fost Central”, ocazie cu care urma să ruleze filmul Suzan Lenox, care-i avea în distribuţie pe Greta Garbo şi Clark Gable.
Şi atunci, ca şi acum, spaţiul destinat anunţurilor publicitare era unul destul de generos. Şi pentru că tot am vorbit despre starea precară de curăţenie a străzilor, îl amintesc pe acela al „Lustrageriei Moderne”, situată pe str.Regele Carol al II-lea, la nr.28, care anunţa că, „datorită crizei” a redus la 3 lei lustruirea pantofilor şi la 4, pe cea a ghetelor.
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…
Citește și:
ROMAN FOILETON – Ionuț CRISTACHE: Calendarul cu patimi ( ediția a doua ), episodul unu…
AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ – Puiu JIPA: La aniversară…
LECȚIA DE ZBOR – Ioana PIOARU: Grevă…
AMERICA LA NOI ACASĂ – Dana NEACȘU: Ședință de senat…
CULTURA URBANĂ – Pompiliu ALEXANDRU: Despre belicoșenie…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE – Mihaela MARIN: Despre țoape și țopism sau literatură și realitate…
REFLECȚII MINORE – Alexandru IACOB: Iarna în port…
SOVIANYSME – Octavian SOVIANY: Am fost un copil reușit? ( 3) …
CONEXIUNI – Ștefan POPESCU: Fragmentarium…
COSMOSUL DIN NOI – Ioan N. RADU: Oamenii de ieri ai Târgoviștei…
STRATEGII DE DISTANȚARE – Petre STOICA: Despre ploaie…
ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI – Constantin VAENI: Fragmente…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI – Teodor Constantin BÂRSAN: Hârtia nu roșește…
REFLECȚII PEDAGOGICE – Alexandra VLADOVICI BÂRSAN: A fost odată ca niciodată…
TERAPII ÎNGÂNDURATE – Ioan VIȘTEA: Varză de Bruxelles…
CULTURA ONLINE – Daniel TACHE: Scrisori către tine. Despre cunoașterea prin creație…
CUȚITUL CU Teiș – Gabriel ENACHE: Unu…
DEPOZIT ELECTRONIC – Ovidiu IVANCU: Simulare BAC.Scrisoare deschisă…
ARTIFICII DE LÂNGĂ SERELE CU FLORI – Mariana OPREA STATE: Respirări…
LA BORTA RECE – Radu PĂRPĂUȚĂ: Povestiri de la Bolta Rece…
SUBSTITURI, confesiuni americane, episodul 6 – Dana NEACȘU…
JI-PISME DE SÂMBĂTĂ – Puiu JIPA: Zece altfel de poeme…
MELANCOLII – Constanța POPESCU: Două poeme…
RAFTUL CU POEME – Ioan VIȘTEA: Gluga de coceni…
STUDENȚEȘTI – Alexandra MOCANU: Studențești și nu prea. Despre cum se trăiește în Capitală…
JUNIORI DE CARABELLA – Marius Alexandru DINCĂ: Un fel de n-ar mai fi…
JUNIORI DE CARABELLA – Daria STEMATE: Cel geniu și cel artist…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE – Erica OPREA: În loc de Mărțișor…