Îşi aranja tacticos faldurile rochiei de seară din muselină fină, garnisită cu o dantelă ce se ivea ca o boare, alunecând cu graţie, la fiecare pas pe care-l făcea, pe botina neagră, cu toc înalt care-i accentua frumuseţea siluetei.
Graba cu care parcurgea aleile parcului părea nefirească celor care, la ceas de seară respirau aerul parfumat de mireasma teilor cu ciucuri de flori aurii, ce răspândeau un miros îmbătător. Ploaia scurtă de vară îl punea şi mai mult în evidenţă.
Şi mireasma florilor şi tihna trecătorilor erau însă pentru ea, inexistente: „…N-am ascultat-o pe Bijou şi uite, voi ajunge la Scriitori şifonată şi transpirată ca Flori furnicuţa, când deretică prin bucătărie!…”.
Gândurile i se învârteau în cap cu aceeaşi viteză cu care lăsa în urmă băncuţele cochete şi arbuştii proaspăt tunşi, dar şi privirile curioase ale celorlalţi: „….Oare cine va primi anul acesta premiul pentru poveşti? S-o cred pe cuvânt pe Madame Rose, care mi-a dat speranţe? Dar oare nu scrie mai bine, mai plăcut, Julien cel atât de iubit de micuţi? Mi-aş dori să fiu la fel de căutată, pentru a-i încânta cu lecturile mele, pe micuţii din familiile bune! Poate că un premiu azi, mi-ar creşte şansele!”
Ajunsă în faţa unei clădiri impunătoare, de o austeritate pe care o îndulceau, pe alocuri, doar liniile blânde ale coloanelor ce străjuiau intrarea şi balconaşul din fier negru. Era zarvă mare….pretendenţi la mult doritul titlu făceau ca sala mare, dedicată balurilor anuale ale scriitorilor din întreaga regiune, să pară acum neîncăpătoare.
Aerul era irespirabil şi la asta contribuia desigur şi încărcătura de emoţie a fiecăruia dintre cei aflaţi deja acolo cu ore bune înainte de momentul anunţat pentru începerea festivităţii.
Cu greu reuşi să-şi facă loc, delicateţea dând-o, la un moment dat, pe o straşnică tehnică de… cot-înfipt-în coaste, care dădu repede roade, căci se trezi brusc, în faţa unei tribune clădită din toate cărţile de poveşti trimise juriului pentru a decide.
„Şi mă rog, ce caută brotacul de Julien, în dreapta Marelui Corb-judecătorul de poveşti?” se miră, aproape cu voce tare, ceea ce făcu să-i cadă monoclul cu ramă groasă neagră şi rotundă, înţeleptului Corb.
„Oh, vrăbiuţa noastră veselă şi guralivă, Elsa! Ai întârziat! Micuţiii s-au plictisit să te mai aştepte…..Ştii cum sunt copiii!”şopti, clipind şugubăţ cel care, după cum repede înţelese vrăbiuţa Elsa, se grăbise la fel de mult ca cei mici, să găsească premiatul, doar pentru a trece mai repede la cea de-a doua parte a întâlnirii scriitorilor de poveşti pentru mici, dar şi pentru mari, din Ţinutul celor Fericiţi.
„Bijou o să fie aşa dezamăgită! Veveriţa asta zglobie m-a învăţat tot ce ştiu azi! Cred însă că ştiu cum s-o îmbunez: o să-i duc puţin din ceea ce ştiu că-i place!” îşi zise mulţumită vrăbiuţa, a cărei uşoară urmă de ranchiună se topi ca prin farmec, la vederea vaselor strălucitoare, umplute cu seminţe, nuci, alune şi alte bunătăţi cu arome îmbietoare.
„O să-i iert pe copii, că n-au avut răbdare, aşa cum l-am iertat pe distinsul domn Corb, fiindcă s-a grăbit, ca şi pe broscoiul Julien, fiindcă e iubit, deşi mai puţin talentat ca mine, la scris poveşti!”, gândea împleticindu-se puţin(„probabil de la cidrul acela miiiiinunat!!!”), atât în gânduri, cât şi în faldurile rochiei, ceva mai şifonate acum.
Căci aşa funcţionau lucrurile, în Ţinutul celor Fericiţi.
MARIANA OPREA STATE este absolventă de istorie și filosofie, consilier la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și vecină cu serele de flori ale Târgoviștei…
Citeşte şi
Roman foileton, NERO, BRAC GERMAN, episodul 13 …
LA BORTA RECE, cu domnul Radu PĂRPĂUȚĂ, un răsfăț stilistic de sfârșit de an…
SUBSTITUIRI, cu doamna Dana NEACȘU, un serial excepțional, într-o confesiune tulburătoare…
SOVIANYSME, cu Octavian SOVIANY…
Un mare regizor, Constantin VAENI și rubrica sa ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI…
Desigur, o bogată PICĂTURĂ CHINEZEASCĂ…
MELANCOLII, cu doamna Constanța POPESCU…
JI-PISME DE SÂMBĂTĂ, poeme altfel, de Puiu JIPA…
JUNIORI DE CARABELLA, despre draga de școală, cu Marius Alexandru DINCĂ…
CORESPONDENȚE SUBIECTIVE, cu domnișoara Erica OPREA…
POMPIJIPISME și interferențe metaforice…
LONDRA LA PAS, cu Cristian Gabriel GROMAN și dorul lui de casă…
Scriitorul târgoviștean Ioan VIȘTEA, cu RAFTUL CU PROZĂ SCURTĂ…
Marele actor Puiu JIPA și rubrica sa AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ…
CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI și Teodor Constantin BÂRSAN…
Domnul profesor Petre STOICA și STRATEGII DE DISTANȚARE…
JUNIORI DE CARABELLA, cu domnișoara Daria STEMATE…
Domnișoara Ioana PIOARU și rubrica ei LECȚIA DE ZBOR…
Doamna profesoară Alexandra VLADOVICI BÂRSAN și REFLECȚII PEDAGOGICE…
REFLECȚII MINORE, cu domnul profesor Alexandru IACOB…
CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE, cu doamna profesoară Mihaela MARIN…
Domnișoara Alexandra MOCANU și rubrica ei STUDENȚEȘTI…
Doamna Dana NEACȘU, doctor în filosofie, cu AMERICA LA NOI ACASĂ, direct din New York…
CULTURA ONLINE, rubrica domnului profesor Daniel TACHE, doctor în filologie…
TERAPII ÎNGÂNDURATE, cu scriitorul Ioan VIȘTEA…
CULTURA URBANĂ, cu domnul doctor în filosofie Pompiliu ALEXANDRU…
CULTURĂ ȘI ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu STATE…
JUNIOR DE WORCESTER, cu Bogdan VLĂDUCĂ…