Agenda parlamentară: Oana Vlăduca – „Femeile cu mai mulți copii vor avea dreptul să se pensioneze mai repede”

  • Conform reprezentanților PSD Dâmbovița, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, în 2021, cei cu pensie mai mică pentru aceeași muncă și aceeași vechime vor mai avea o creștere, astfel încât toți cei pensionați în condiții egale să primească pensii egale.

Noul  proiect al legii pensiilor se află în aceste zile în dezbatere publică! Inițiatorii  susțin că legea care va ieşi în final va fi aşezată pe baze mult mai solide,  pentru că este vorba de un sistem uriaș care a tot fost complicat de-a lungul anilor.  Conform deputatul social democrat,  Oana Vlăducă, nu va scădea nicio pensie, nu va crește vârsta de pensionare (aceasta va crește doar când se va constata creșterea speranței de viață)  şi nu se va egaliza vârsta de pensionare între femei și bărbați, dimpotrivă, femeile cu mai mulți copii vor avea dreptul să se pensioneze mai repede.

Noua lege a pensiilor va îndrepta o uriaşă nedreptate şi va rezolva problema celor care au pensii diferite, pentru aceeași muncă și aceeași vechime. Este o lege onestă de care vor beneficia inclusiv românii care astăzi sunt activi, tinerii care abia încep să muncească, studenţii, care vor avea siguranţa că atunci când vor ajunge la pensie, statul român le va garanta o pensie care va reflecta şi calitatea muncii şi riscurile şi perioada în care a muncit”, a punctat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, în 2021, cei cu pensie mai mică pentru aceeași muncă și aceeași vechime vor mai avea o creștere, astfel încât toți cei pensionați în condiții egale să primească pensii egale. Totodată, se va schimba formula de calcul a pensiei, astfel încât această valoare să se raporteze la contribuțiile efective ale fiecărui salariat. Valoarea punctului de referință se va ajusta automat cu rata inflației, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu mai fie afectată. „Legea pensiilor aduce stabilitate – Stagiul minim de cotizare crește de la 10 la 15 ani, încurajare pentru studiile superioare – este recunoscută ca vechime în muncă perioada de master și doctorat, echitate – pensia nu mai este stabilită pe baza stagiului complet de cotizare, care crea discriminări între bărbați și femei (în dezavantajul bărbaților care aveau un stagiu complet mai mare) sau între persoane care au ieșit în momente diferite la pensie. Pensia se va stabili în funcție de contribuțiile plătite și va fi ajustată cu inflația, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă”, a declarat  Oana Vlăducă.

Alte modificări aduse prin noul proiect sunt: pensionarii cu pensie de invaliditate pot cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care și-au păstrat capacitatea de muncă, pensia minimă devine indemnizație minimă și va fi stabilită prin raportare la salariul minim, ținându-se cont de vechimea în muncă, pentru perioada februarie 1975 – aprilie 2001 (de când Casa de Pensii are înregistrări) fiecare pensionar va primi un bonus de 10% pentru sporuri, al 13-lea salariu, acord global, bonuri, prime la care au plătit contribuții pentru pensie. În premieră după 1989, pentru femeile care nasc și cresc cel puțin 3 copii, vârsta de pensionare se reduce cu 6 ani (se menține însă condiția de a avea un stagiu minim de cotizare de 15 ani), iar pentru fiecare copil în plus se mai scade câte un an din vârsta obligatorie de pensionare. Pentru cei la care vechimea acumulată depășește cu minim 8 ani stagiul complet de cotizare, vârsta de pensionare se reduce cu 5 ani, iar pentru cei care nu au lucrat anumite perioade de timp, există posibilitatea de a cumpăra vechime de maximum 5 ani, stabiliți în oricare din perioadele în care nu au lucrat (spre deosebire de legea actuală care obligă să fie 5 ani consecutivi). Suma aferentă plătită pentru acești 5 ani poate fi plătite în rate într-o perioadă de maxim 1 an. Dacă nu plătește toate ratele, se ia în considerare suma plătită parțial.

Noul proiect recunoaște mai multe profesii drept muncă în condiții speciale, în plus față de cele recunoscute în prezent, iar în ceea ce privește pensia de urmaș: soțul supraviețuitor va putea opta între următoarele două variante: 1) să ia 50% din pensia soțului decedat, fără însă a-și păstra pensia proprie la limită de vârstă; 2) Să ia 25% din pensia soțului decedat în plus față de pensia proprie la limită de vârstă. (Condiții: să fi fost căsătoriți cel puțin 10 ani, iar soțul supraviețuitor nu s-a recăsătorit.)

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro