Agenda parlamentară: Iniţiativă liberală pentru transparentizarea evaluării riscului fiscal

PNL a depus, în Senat, o inițiativă legislativă prin care președintelui ANAF i se retrage, practic, dreptul de VETO asupra destinului agenților economici. În prezent criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în funcție de care agenții economici primesc sau li se retrage codul de TVA este stabilit prin ordin al președintelui ANAF, fără a fi publicat în Monitorul Oficial și fără a fi accesibil contribuabilului.

Conform senatorului PNL, Iancu Caracota ceastă situație poate da naștere la abuzuri și erori, ce pot avea un impact dezastruos asupra afacerii întreprinzătorilor.

“PNL vrea să evite potențialele abuzuri și propune- prin inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal- ca procesul de evaluare a riscului fiscal să devină unul transparent, respectiv ca reglementarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal să se realizeze prin norme metodologice la Codul Fiscal, aprobate prin Hotărâre de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, și nu discreționar printr-un ordin al șefului ANAF.

În calitate de senator liberal consider că prin această reglementare propusă de PNL va crește transparența de acțiune a autorităților executive, iar persoana înregistrată în scopuri de TVA va avea acces la informațiile privind criteriile de evaluare a riscului fiscal, evitându-se astfel pericolul închiderii abuzive a firmelor.

Din păcate, tot mai multe acte normative emise de Parlamentul României sau de Guvern, prin intermediul ordonanțelor, sunt implementate deficitar, deoarece autoritățile chemate să le pună în aplicare emit tot felul de acte normative subsecvente, cu caracter non-normativ, la nivel de ordin sau circulare interne, care nu fac decât să vicieze legea și să dea naștere la abuzuri.”, a precizat senatorul PNL.

Centru Medical Valeriana


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro