Agenda parlamentară: Iancu Caracota (PNL) – Ziua Internațională a Alfabetizării (declaraţie politică)

Parlamentul României
Senat

Declaraţie politică

Susţinută de către domnul senator: Iancu CARACOTA
Circumscripţia electorală: 16 Dâmboviţa
Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal
Şedinţa Senatului din data de: 13.09.2017

Revin asupra unui subiect pe care l-am abordat în repetate rânduri, dar consider că niciodată nu este suficient să vorbim despre educație, cu atât mai mult cu cât pe 11 septembrie a fost deschis noul an şcolar preuniversitar.


Mi-aş fi dorit să vă vorbesc despre evoluţia notabilă a învăţământului românesc, despre progresele remarcabile pe care acesta le-a înregistrat, despre modul exemplar prin care a reuşit să reducă decalajul digital şi educaţional faţă de restul statelor din U.E., despre efortul bugetar depus de clasa politică de a aloca 6% din PIB pentru educaţie, dar mă văd nevoit să vorbesc despre premisle sumbre sub care debutează anul şcolar 2017-2018.

Elevii din clasa a V–a au început şcoala fără manuale, dar cu un compendiu universal ce acoperă toată aria curriculară; cu un manual inutil de sport; fără avize de securitate la incendiu ori sanitare; fără infrastrucură IT extinsă, deşi începând cu anul acesta avem în curricula şcolară obligatorie – materia Tehnologia informaţiilor; fără salarii decente pentru profesorii care educă şi formează viitoarea generaţie. Pe lângă toate aceste bile negre avem în plus un Guvern, care ne informeză prin vocea Premierului Mihai Tudose şi a Ministrului Educaţiei, Liviu Pop, că suntem pasibili să ne întoarcem la manualul unic, asta doar pentru că Ministerul Educaţiei Naţionale nu este capabil să găsească o formulă echitabilă de a analiza oferta de manuale din piaţă şi de a organiza o licitaţie “ca la carte”.

Mergând dincolo de graniţa şi de evenimentele naţionale, la finalul săptămânii trecute, marcam Ziua Internațională a Alfabetizării ce se sărbătoreşte pe 8 septembrie, încă din anul 1966.
În ultimii 15 ani, la nivel mondial, rata alfabetizării a crescut cu 4 puncte procentuale, cu toate acestea 900 milioane de adulți și tineri sunt astăzi analfabeţi, gradul cel mai scăzut de alfabetizare se înregistrează pe continetul african, unde educația acoperă doar 50% din populație, nivelul maxim de analfabetism fiind atins în Niger unde 81% din populație nu știe să scrie sau să citească. Dacă la nivel global 1 din 5 adulți este analfabet, la nivel național rata de alfabetizare depășeşte 97 % din populație, clasându-ne pe locul 56 mondial. Deşi la nivel general statisticile nu sunt îngrijorătoare, constatăm la o analiză atentă că 42% dintre români sunt analfabeţi funcțional, nu sunt capabili să facă raționamente simple sau să folosească operațiunile matematice elementare.

Situația este alarmantă întrucât subiectul, în mod particular, și sistemul de educație, în mod general, nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul PSD, dovadă stând situaţia menţionată în prima parte a intervenţiei mele. Educaţia în România s-a aflat tot timpul la stadiul de cocon sau omidă, aceasta nu a ajuns să se metamorfozeze complet nici în 2017. Seria numeroasă de transformări prin care a trecut, cele mai multe habarniste și experimentale, impuse prin reglementări naționale, și corectate pe alocuri de cele europene au făcut din sistemul național de învățământ un mecanism ce nu răspunde nevoilor demografice, tehnologice sau economice.

Stimați colegi,
Din fericire, gradul de alfabetizare propriu-zis, nu reprezintă o problemă pentru România astăzi, însă dacă acţionăm în aceeaşi manieră, fără manuale pe băncile elevilor la început de an şcolar, putem ajunge campioni şi la acest domeniu.
Să nu uităm că educația reprezintă arma cea mai puternică pe care o avem la îndemână pentru a schimba societatea, acesta este motivul pentru care învăţământul trebuie să redevină un domeniu prioritar pentru fiecare guvernare în parte, pentru că doar aşa putem construi o Românie prosperă şi durabilă.

Senator PNL,
Iancu CARACOTAGurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Parerea ta este importanta, lasă un comentariu.


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca