Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Agenda parlamentară: Iancu Caracota (PNL) – Pesta porcină riscă să se extindă în jumătate din țară

Pesta porcină riscă să se extindă în jumătate din țară. PSD se ocupă de reglări de conturi politice, nu de guvernare!

Pe zi ce trece dezastrul zootehnic se adâncește. Județul Dâmbovița este ultimul pe lista celor 13 județe afectate de această maladie. Guvernul patronat de PSD a pierdut situația de sub control, Comisia Europeană atrăgând atenția, într-un document de lucru intern, că există riscul real ca pesta să se extindă în jumătate din țară, ritmul de răspândire a boii, în România, fiind cel mai alert de la nivelul Uniunii Europene.

Situația este extrem de îngrijorătoare, producătorii sunt lăsați în voia sorții, angajații din fermele și abatoarele afectate sunt trimiși acasă în șomaj, iar oamenii au ajuns să-și ascundă porcii din gospodării de frica autorităților care, din nefericire, nu oferă despăgubirile anunțate.

Am solicitat, în nenumărate rânduri, demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea și a șefului ANSVSA, Geronimo Brănescu pentru incompetența de care au dat dovadă în gestionarea crizei declanșate de pesta porcină africană, însă cei doi consideră că își merită fotoliile pe care stau. Ca urmare a indolenței celor doi, am cerut, în scris, premierului Viorica Dăncilă să dispună aplicarea sancţiunilor cuvenite pentru lipsa de  acţiune a factorilor de decizie, care au contribuit prin neglijență și incompetență la expansiunea epidemiei de pestă, fie că vorbim de cei din autorităţile publice locale sau centrale.

În România, în momentul de față, sunt afectate 13 județe, unde se înregistrează aproximativ 900 de focare de pestă porcină. Această situație a apărut din cauza faptului că nu s-au respectat recomandările Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România, nu s-au făcut controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evoluat pesta porcină africană și au fost calculate greşit efectivele de porci mistreți din ţară şi, implicit, din Delta Dunării.

Mai mult, s-au încălcat şi neglijat unele prevederi din Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, unde se arată în mod expres necesitatea efectuării supravegherii intensive, prin inspecții care să vizeze porcii domestici și porcii mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala.

Am tras semnale de alarmă, de asemenea,  și în privința altor boli care riscă să afecteze zootehnia românească. Recent, am atras atenția asupra unei noi maladii ce se află pe teritoriu Bulgariei. Ovinele şi caprinele sunt în pericol de a fi afectate de pesta micilor rumegătoare al cărei focar se află la granița de sud a României, însă Guvernul nu ia nici un fel de măsuri! Din păcate, PSD este ocupat cu luptele interne pentru putere, decât cu rezolvarea problemelor grave ce afectează țara!

Iancu Caracota

Senator PNL de Dâmbovița

……………………….

Recent, senatorul liberal de Dâmbovița a cerut explicații premierului, dar și ministrului agriculturii, cu privire la gestionarea Pestei porcine. Deocamdată nu a primit răspunsuri.

 

Interpelare

Adresată: Doamnei Prim-ministrul al României, Viorica Dăncilă

De către: Senator Iancu Caracota

Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal    

Şedinţa Senatului din data de: 11.09.2018

 

Stimată doamnă Prim-ministru,

Analizând istoricul şi evoluţia epidemiei de pestă porcină africană (PPA) putem afirma că virusul s-a răspândit în ţara noastră ca urmare a modului defectuos de aplicare a măsurilor sanitar-veterinare de către autorităţile responsabile.

Cele 826 de focare de pestă porcină africană din cele 12 judeţe afectate se datorează faptului că:

 1. nu s-au respectat recomandărilor Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2017 în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină africană.
 2. controalele în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evolua pesta porcina africana nu au fost întărite, astfel comerțul prin micul trafic ilegal cu porcine vii şi produse obținute din carne de porc, a favorizat introducerea virusului pestei porcine africane.
 3. au fost evaluate greşit efectivele de porci mistreți din ţara şi implicit din Delta Dunării.
 4. s-au încălcat şi neglijat unele prevederile legislative din HG 830/2016 care stabileşte Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane. Art. 11 lit. d), prevede în mod expres efectuarea supravegherii intensive, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala.
 5. intervenția la apariția primului focar de PPA în Delta Dunării, a fost lipsită de profesionalism din partea instituțiilor statului, întrucât s-a întârziat luare unor măsuri radicale de izolarea a focarului prin crearea unei bariere pe câțiva km în jur, unde se impunea uciderea tuturor porcilor domestici şi a celor sălbatici. Măsura a fost asumată foarte târziu când deja boala era ieşita din Deltă.
 6. nu s-a respectat H.G 1156/2013, concret s-a renunţat la efectuarea inspecției în exploatații primăvara, de către medicii veterinari ce avea ca scop identificarea eventualelor animale bolnave  şi intervenția cu rapiditate a autorităţilor, precum şi actualizarea bazei de date.
 7. cadrul legal pentru desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor (OUG 64/2018, H551/2018) a apărut prea târziu, nu s-au identificat în timp util terenurile pentru ecarisare,  astfel ecarisarea teritoriului s-a făcut întâmplător cu încălcarea normelor de mediu şi a legislației europene, măsura ce în timp ar putea genera alte evenimente neplăcute.

 

Pe baza aspectelor semnalate mai sus, vă solicit respectuos doamnă Prim-ministru, să analizați modul în care a fost gestionată această criză, şi să dispuneţi aplicarea sancţiunilor cuvenite pentru lipsa de  acţiune a factorilor de decizie, care au contribuit prin indolenţă la expansiunea epidemiei de PPA, fie că vorbim de cei din autorităţile publice locale sau centrale.

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns în scris.

Senator,

Iancu CARACOTA

……………………………………………………………………………………..

Întrebare

 

Adresată: Domnului Petre DAEA, Ministrul Agriculturii

De către: Senator Iancu Caracota

Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal    

Şedinţa Senatului din data de: 11.09.2018

Obiectul întrebării:  Pesta Porcină Africană (PPA)

 

Domnule Ministru,

 

 

Consecinţele răspândirii virusului Pestei Porcină Africană (PPA) sunt devastatoare pentru întregul sector agroalimentar românesc, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

În acest context dificil pentru proprietarii de porci afectați de pestă, vă solicit respectuos să-mi comunicaţi punctual  următoarele aspecte:

 

 1. De ce nu s-au efectuat controale sanitar-veterinare riguroase şi constante în punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine în care a evolua pesta porcina africană, de către personalul Poliției de Frontieră şi cel al  Direcțiilor Județene Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, şi de ce nu s-a interzis introducerea în ţară a cărnii de porc sau a produselor obţinute din aceasta, aşa cum a procedat Bulgaria, întrucât unul dintre factorii care au favorizat introducerea virusului pestei porcine africane la noi în ţară l-a reprezentat micul trafic ilegal din  Ucraina, cu porcine vii şi produse obținute din carne de porc?
 2. Cine este răspunzător pentru încălcarea art. 11 lit. d) din HG 830/2016 care stabileşte Programul național de supraveghere, prevenire și control al PPA, care prevede în mod expres efectuarea supravegherii intensive, prin inspecții ale porcilor domestici și ale porcilor mistreți, pe o distanță de 20 km de la frontieră spre interiorul țării, începând de la frontiera cu Ucraina, țară pe al cărei teritoriu evoluează boala? Cine este răspunzător pentru evaluarea sanitar-veterinară greșită a efectivelor de porci mistreți din ţară şi implicit din Delta Dunări sau pentru faptul că nu s-au luat măsurile necesare pentru reducerea densității porcilor mistreți , sub 0,5 mistreți pe km pătrat ?
 3. Pentru câte din cele 826 de focare de PPA înregistrate oficial s-au aplicat, din prima zi a depistării bolii şi până la închiderea focarului, măsuri pentru izolarea acestuia prin crearea unei bariere de protecţie pe o rază de câţiva km ?
 4. Care sunt motivele pentru care s-a renunțat la efectuarea inspecției în exploatații primăvara , de către medicii veterinari ce avea ca scop identificarea eventualelor animale bolnave şi intervenția cu rapiditate a autorităților,  precum şi actualizarea bazei de date?
 5. De ce nu s-au respectat recomandările Comisiei Europene cuprinse în Raportul final privind un audit efectuat în România în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2017 în vederea evaluării punerii în aplicare a programului pentru supravegherea și pregătirea pentru situații de urgență în relație cu pesta porcină africană?
 6. Care este numărul total al dosarelor de despăgubire înregistrate până în acest moment?
 7. Care este numărul fermierilor despăgubiți?
 8. Care este preţul mediu per kilogram cu care au fost despăgubiți proprietarii de porci afectați de Pesta Porcină Africană?

 

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns scris .

Senator,

Iancu CARACOTA

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media