Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

Agenda parlamentară: Iancu Caracota (PNL) – Liviu Dragnea se ţine de telenovele, în timp ce pesta îngenunchiază fermele românești

Comunicat de presă

În timp ce Liviu Dragnea se ţine de telenovele cu asasini închipuiţi, pesta porcină africană a îngenuncheat a doua fermă ca mărime din Europa!

A doua fermă de porci ca mărime din Europa, aflată în judeţul Brăila, a fost afectată de pesta porcină africană, urmând ca 140.000 de animale să fie eutanasiate şi incinerate. Această realitate se întâmplă pe fondul unei totale iresponsabilităţi a autorităţilor centrale care au luat măsuri primitive de stopare a epidemiei, precum arderea culturilor, fără a pune în aplicare strategia Comisiei Europene privind combaterea pestei porcine africane.

România se pregătea să recupereze o serie de pieţe de desfacere a cărnii din UE şi din afara spaţiului european, însă această şansă a fost stopată de lipsa de responsabilitate a autorităţilor române. Ministrul Agriculturii- Petre Daea şi şeful ANSVSA- Geronimo Brănescu trebuie să-şi dea urgent demisia pentru dezastrul de necontrolat în care a ajuns producţia de carne de porc!

Solicit premierului Viorica Dăncilă să comunice imediat efectele economice negative ale acestei maladii! Solicit preşedintelui PSD Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, să dea explicaţii publice de ce solicitarea PNL de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei- ce avea ca scop şi constituirea unei comisii de anchetă privitoare la efectele pestei porcine africane- a fost respinsă.

Observ că Liviu Dragnea împrăştie în spaţiul public perdele de fum despre comploturi sau asasinate închipuite, însă nu are timp să ofere explicaţii şi soluţii marilor producători de carne de porc care în aceste momente sunt obligaţi să-şi închidă fermele şi să disponibilizeze angajaţi.

Mai mult, le atrag atenţia că anul agricol 2018 va fi unul cu mult mai slab decât cel din 2017, ceea ce va duce la scăderea exporturilor, la creşterea importurilor şi, în consecinţă, la creşterea preţurilor pentru alimentele de bază. Cu un an agricol slab şi cu o industrie a cărnii de porc pusă pe butuci, economia românească cu siguranţă va avea de suferit.
Ca urmare, imediat ce va începe sesiunea parlamentară, voi cere autorităţilor responsabile, în plenului Senatului, explicaţii pentru faptul că nu s-a aplicat strategia Comisiei Europene. De asemenea, voi solicita ca în ceasul al doisprezecelea Guvernul să găsească soluţii imediate pentru ca întreprinzătorii din industria de profil să fie protejaţi de falimentele iminente şi să găsească metodele de protecţie necesare pentru ca pesta porcină africană să fie stopată.

Iancu Caracota
Senator PNL

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media