Agenda parlamentară: Iancu Caracota (PNL) – Doar 8 din cele 60 de ambulanțe sunt funcționale

Situația dezastruoasă a parcului auto al Serviciului de Ambulanță Dâmbovița a fost semnalată de către senatorul liberal, Iancu Caracota, Ministrului Sănătății, Sorina Pintea. “Din cele 60 de autospeciale deţinute, doar 8 sunt funcționale şi pot interveni pentru transportul pacienţilor“, scrie senatorul în textul unei interpelări, dând patru exemple concrete din județ, în care pacienți în stare gravă nu au fost preluați de ambulanțe pentru că nu au existat mașini disponibile.

Caracota a solicitat date concrete despre loturile de ambulanțe noi achiziționate de către minister  numărul   celor care vor fi distribuite județului Dâmbovița și data livrării.

 

Interpelare

 

Adresată: Doamnei Sorina PINTEA, Ministrul Sănătăţii

De către: Senator Iancu Caracota

Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal    

Şedinţa Senatului din data de: 17.09.2018

Obiectul interpelării: Deficit de ambulanţe la nivelul judeţului Dâmboviţa

 

Stimată doamnă ministru,

Situaţia ambulanţelor aflate în dotarea parcului auto al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa este dezastruoasă, din cele 60 de autospeciale deţinute, doar 8 sunt funcționale şi pot interveni pentru transportul pacienţilor. În aceste condiţii, deficitul de ambulanţe pune viaţa pacienţilor în pericol, iar intervenţiile rapide ale personalului serviciului de ambulanță sunt imposibile. Am să vă supun atenţiei dumneavoastră o serie de solicitări făcute către serviciul de urgenţă, care nu au beneficiat de intervenţia ambulanţelor:

  • Pe 18 iunie în oraşul Găești un bărbat a zăcut inconștient pe stradă, o oră jumătate până când o ambulanţă a ajuns să preia pacientul şi să-l transporte la spital, asta deoarece oraşul deţine o singură autosanitară care în momentul respectiv se afla la un alt caz în localitatea Şelaru, iar autospeciala SMURD era defectă.
  • La zece zile distanţă situaţia este trasă la indigo, un tânăr care abia îşi plătise dările către stat, a zăcut inconștient minute bune în faţa Primăriei, fără a fi preluat de o ambulanţă şi transportat la spital. În mod paradoxal, 6 autospeciale din cele 8 funcţionale ale judeţului erau blocate la un exerciţiu pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de accidente majore  pe căile de transport rutier.
  • Pe 27 august, în urma unui accident rutier petrecut în satul Bolovani, din comuna Cornăţelu, un copil de 8 ani este transportat în comă la spital de către un alt participant la trafic, întrucât de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă i s-a comunicat faptul că nu sunt ambulanţe disponibile.
  • Pe 4 septembrie un bătrân în vârstă de 71 de ani din satul Pătroaia Vale, comuna Crângurile, a murit deoarece nicio ambulanţă nu a fost disponibilă să preia pacientul şi să-l transporte la cea mai apropiată unitate medicală de primiri urgenţe.

 

Doamnă ministru, având în vedere faptul că numărul autosanitarelor nu este suficient pentru a asigura o intervenţie direct proporţională cu solicitările, vă rog să-mi comunicaţi următoarele:

  • Când vor fi livrate cele 5 loturi de ambulanţe achiziţionate în baza OUG 74/2017?
  • Câte ambulanţe vor fi repartizate judeţului Dâmbovița?
  • Când vor fi acestea livrate Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa?
  • Există la nivelul Ministerului Sănătăţii o monitorizare constantă a dotărilor existente în cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene  şi a al Serviciului Mobil de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare, pe baza căreia să se facă repartiţia către judeţele care au nevoie imediată de autosanitare noi?

Vă mulţumesc!

Vă solicit răspuns în scris.

Senator,

Iancu CARACOTA


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro