Agenda parlamentară: Dumitru Lupescu (USR), singurul politician prezent la Forumul 2017 a structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere

 Foto: Dumtitru Lupescu (dreapta), la Zilele Cetăţii 2017, alături de Colonelul (r) Sandu Valentin

Forumul 2017 a structurilor asociative ale militarilor în rezervă și retragere, s-a desfăşurat pe desfășurat pe 8 august, la Parlament, sub  deviza STOP MINCIUNII, MANIPULĂRII, DIVERSIUNII ȘI DEZBINĂRII! Opriți bătaia de joc la adresa militarilor români!

Reuniunea a avut drept scop adoptarea unei poziții comune față de bulversarea vieții rezerviștilor produsă ca urmare a modificărilor aduse prin OUG 59/2017, tergiversarea aprobării/amendării OUG 57/2015 și modificările preconizate la legea salarizării unitare și legea pensiilor”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România.

La reuniune au participat reprezentanți ai tuturor asociațiilor cuprinse în Forum și au fost invitate să participe și alte asociații ale rezerviștilor, inclusiv ANCMRR din MApN, care, din păcate nu a onorat invitația, continuând atitudinea de dezinteres față de activitatea celorlalte structuri asociative și de refuz a tot ceea ce înseamnă intenție de coagulare a acțiunilor rezerviștilor militari, considerându-se singura reprezentantă a acestora.
Au fost invitate de asemenea să participe la reuniune toate structurile executivului și legislativului cu responsabilități în domeniul apărării și securității naționale, de la Președinție, Guvern și Ministere la comisiile parlamentare, dar doar MApN și-a trimis un reprezentat, parlamentarii fiind reprezentați de domnul deputat Dumitru Lupescu (USR), membru în comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, cel mai probabil din proprie inițiativă, domnia sa fiind și ofițer în rezervă.” se arată în acelaşi document.

Rezerviştii se arată îngrijoraţi de faptul că prin acţiunile sale, Guvernul acceptă tacit o campanie de învrăjbire între populaţia civilă şi militari, dar şi de valul iscat de modificările impuse prin OUG 59/2017 care a  depopulat structurile de comandă de la toate nivelurile ierarhice. Rezerviştii spun că în lipsa nei reacţii a reprezentanţilor autorităţilor competente ar putea trece la acţiuni publice de protest.

Poziția de ansamblu a AORR a fost prezentată de secretarul general al Asociației, domnul general maior (r) Dan Florin Grecu, a cărei intervenție o prezentăm mai jos:

1. AORR denunță și condamnă campania informațională declanșată împotriva militarilor, cu precădere împotriva pensionarilor militari, campanie menită să discrediteze activitatea în slujba națiunii desfășurată de mii de militari, să afecteze legătura strânsă de suflet și simțiri existentă între națiune și Armata Sa și să învrăjbească societatea civilă împotriva ultimilor săi apărători, militari. Considerăm că acest lucru cu atât mai grav cu cât această campanie este desfășurată de însuși Guvernul României, prin miniștrii săi și nu am semnalat nici o reacție care să i se opună din partea vreunui lider politic, indiferent
În acest context, considerăm că este necesară și solicităm intervenția președintelui României, care în baza prerogativelor sale constituționale de mediator și mai ales din calitatea sa de Comandant al Forțelor Armate să pună capăt acestui proces propagandistic de defăimare și culpabilizare a militarilor, în special a celor în rezervă cu efecte nefaste asupra coeziunii societății și apărării naționale.
În egală măsură solicităm primului ministru și comisiilor parlamentare pentru apărare, respectiv juridice, să prezinte fără echivoc poziția Guvernului, respectiv a comisiilor față de pensiile militare, în sensul recunoașterii acestora ca pensii militare de stat, adică pensii ocupaționale cu o anumită specificitate și nicidecum ca pensii speciale, nesimțite și nemeritate, așa cum sunt ele menționate de propaganda antinațională și păgubitoare la care participă inclusiv unii membrii ai Guvernului și Parlamentului.
2. Referitor la OUG-59/2017 o întrebăm pe doamna ministru al muncii când a fost corectă și cinstită? Acum câteva luni când a retras în chiar plină dezbatere parlamentară art.40. din proiectul legii salarizării unitare, articol care amâna actualizarea pensiilor militare în perioada 2017-2022, recunoscând implicit caracterul aberant și neconstituțional al unor astfel de prevederi sau atunci când s-a adoptat cu surle și trâmbițe OUG 59?2017 care pur și simplu elimină pe vecie actualizarea pensiilor militare, o prevedere de asemenea anticonstituțională.
3. Referitor la proiectul legii salarizării militare, AORR subliniază că desființarea serviciului militar obligatoriu s-a făcut tocmai în scopul profesionalizării totale a organismului militar, în raport cu cerințele impuse la acel moment de criteriile de aderare la NATO. Nu discutăm acum dacă această măsură a avut efecte benefice sau nu, dar îi întrebăm pe domnul prim ministru, pe ministrul apărării și pe ministrul muncii care este părerea Guvernului, a ministerelor menționate și a domniilor lor personal despre profesionism și profesionalizare, atâta timp cât soldatul profesionist care își desfășoară activitatea în slujba națiunii 24/24 și 7/7, care trebuie să ia în fracțiuni de secundă decizii de care depind viața sa, viețile camarazilor sau ale civililor apărați și care mânuiește tehnică și echipamente militare de mii, sute de mii sau chiar milioane de lei este echivalat prin proiectul legii salarizării unitare cu muncitorul … necalificat.
De altfel, echivalarea funcției șefului Statului Major General, în curând Șeful Apărării, cu a regizorului de teatru de păpuși spune totul despre considerația pe care Guvernul o acordă militarilor, despre poziția acestuia în raport cu Armata României, nimeni alta decât garantul suveranității, a independentei și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale.
Până când soldatul profesionist nu va avea solda funcției la finele primului an de activitate de 75% din valoarea salariului mediu pe economie, militarii români vor rămâne desconsiderați de propriul lor Guvern.
4. În ceea ce privește OUG 57/2015, mărturisim sincer că guvernanții, în deplin parteneriat cu parlamentarii, și-au atins obiectivul: până și noi am obosit să așteptăm o decizie pe acest subiect aflat în dezbatere parlamentară încă din februarie 2016.
5. AORR își exprimă susținerea pentru menținerea sistemului pensiilor militare de stat, sistem care are un caracter istoric și a funcționat nealterat de la domnitorul Alexandru I până la guvernarea Boc, sistem pe care nici măcar regimurile comuniste nu l-au schimbat. Indiscutabil, legea 223/2015 poate fi amendată și perfecționată, problema fiind însă că toate amendamentele aplicate neconstituțional prin ordonanțe de urgență au avut ca finalitate diminuarea drepturilor militarilor rezerviști.
De altfel, asociațiile profesionale ale militarilor în rezervă au făcut propuneri pertinente în acest sens, inclusiv în scopul fidelizării cadrelor militare, soldaților și gradaților profesioniști pentru a se evita fuga acestora din sistem în plină capacitate de muncă, dar aceste propuneri nu au avut nici o rezonanță la cei în drept, și, din perspectiva noastră, în primul rând la Ministerul Apărării Naționale.
6. Constatăm cu îngrijorare lipsa de viziune și coerență a lidershipului politico-militar, sau Doamne ferește, poate prea marea coerență în bulversarea sistemului militar și exemplificăm doar prin ceea ce s-a întâmplat în domeniul managementului resurselor umane, cu precădere la nivelul liderilor militari: modificările impuse prin OUG 59/2017 au reușit încă o dată să depopuleze structurile de comandă de la toate nivelurile ierarhice, astfel că după decembrie 2013, când într-o singură zi au fost trecuți în rezervă 41 de generali și alți 2 în următoarele săptămâni, în lunile iulie august a.c. au fost efectiv forțați să iasă din sistem alți 20 de generali, dintre care unii nici măcar nu au finalizat un semestru pe funcția de pe care au trecut în rezervă. Faptul că în întreg Statul Major General mai sunt doar doi ofițeri cu gradul de general ar fi chiar un element de interes, dacă acest lucru nu ar însemna și lipsă de continuitate, dezomogenizarea structurii de comandă, afectarea până la pierdere a istoriei instituționale sau forțarea la promovare a unor ofițeri, fără îndoială cu capacități profesionale deosebite, dar care nu au trecut prin circuitul normal care să le ofere experiența managerială, siguranța și, de ce nu, timpul necesare exercitării comenzii la nivelele ierarhice superioare.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro