Agenda parlamentară: Dumitru Lupescu (USR) Declaraţie politică – „Pensii militare de stat, pensii ocupaționale-NU pensii nesimțite!”

Declarație politică

GRUPUL PARLAMENTAR UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA

            Mulțumesc stimată doamnă președintă/stimate domnule președinte de şedinţă,

            Stimate colege și stimați colegi parlamentari,

Ca declarație politică,  azi 19 septembrie 2017, dau citire

MESAJULUI PARTICIPANTILOR LA FORUMUL STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE  MILITARILOR

 adresat Presedintelui României, Comandantul Suprem al Forțelor Armate, președinților Senatului şi Camerei Deputaților, primului ministru, Guvernului României, Avocatului Poporului, presedintilor comisiilor parlamentare ale Senatului și Camerei Deputaților, miniștrilor Afacerilor Interne și a Muncii.

Stimate doamne şi stimati domni,

Participantii la FORUMUL structurilor asociative ale militarilor, ancorati permanent în realitatea cotidiana a societatii romanesti, sunt profund afectati de reluarea linsajului prin mass-media, asupra rezervistilor militari, acuzati de obtinerea unor  ”pensii nesimtite”, “pensii speciale”,etc., speculatii şi invective fara acoperire, urmare a unei totale necunoasteri, în special de catre cei responsabili pentru o astfel de cunoastere, asupra a ceea ce reprezinta segmentul socio-profesional de rezervist militar.

Participantii la FORUM  denunță și condamnă campania informațională declanșată împotriva militarilor, cu precădere împotriva rezervistilor militari, campanie menită să discrediteze activitatea în slujba națiunii desfășurată de mii de militari, să afecteze legătura strânsă de suflet și simțiri existentă între națiune și Armata Sa și să învrăjbească societatea civilă împotriva ultimilor săi apărători, militari.

Considerăm că acest lucru este  cu atât mai grav cu cât această campanie este desfășurată de însuși Guvernul României, prin miniștrii săi și nu am semnalat nici o reacție care să i se opună din partea vreunui lider politic..

         În acest context, rezerviştii consideră că este necesar sa  solicite intervenția președintelui României, care, în baza prerogativelor sale constituționale de mediator și mai ales din calitatea sa de Comandant al Forțelor Armate sa analizeze urgent în cadrul CSAT situatia deosebit de periculoasa creata la adresa Rezervei Armatei României şi sa stabileasca măsuri ferme care să pună capăt acestui proces propagandistic de defăimare și culpabilizare a militarilor, în special a celor în rezervă cu efecte nefaste asupra coeziunii societății și a apărării naționale.

          În egală măsură solicită primului ministru și comisiilor parlamentare, să prezinte fără echivoc poziția Guvernului, respectiv a comisiilor față de pensiile militare, în sensul recunoașterii acestora ca pensii militare de stat, cu o anumită specificitate, caracteristica şi pentru alte armate ale tarilor membre NATO şi în concordanta cu grupa majora 0 stabilita de Organizatia Mondiala a Muncii prin ISCO 08 – Clasificarea internațională standard a ocupațiilor și nicidecum ca pensii speciale, nesimțite și nemeritate, așa cum sunt ele menționate de propaganda antinațională și păgubitoare la care participă inclusiv unii membrii ai Guvernului și Parlamentului.

        Participantii la FORUMUL structurilor asociative ale  militarilor se pozitioneaza ferm impotriva eliminarii posibilitatilor de actualizare şi indexare a pensiilor militare de stat aflate în plata, conform noului act normativ al Guvernului.

Legislatia nationala actuala privind sistemul de pensii militare este aliniata practicilor legislative, în materie, din tarile aliate NATO şi UE. Pensiile militare de stat cuprind segmentul socio-profesional, reprezentat de militari, ce trebuie disociat de celelalte  segmente socio-profesionale.

În ţara noastră, inca din anul 1864, a fost definit, în cadrul Constitutiei şi al unor legi specifice, statutul cadrelor militare ca şi corp socio-profesional aparte în societate, inclusiv sub raportul drepturilor materiale şi financiare. De mai bine de un secol, pensiile militare de stat nu sunt pensii „de lux” şi nici „nesimtite”, deoarece componentele şi metodologia de calcul a acestora, au facut obiectul unor legi care au tinut intotdeauna seama de specificul serviciului militar, de rigorile şi privatiunile acestuia.

Nu trebuie omis faptul ca seviciul militar al fiecarui stat implica activitati cu caracter special care presupun disponibilitatea permanenta a militarilor pentru expunerea la risc şi sacrificiu. Serviciul militar se execută sub puterea jurământului militar de natură penală, calitate de militar constituind în aceste cazuri o circumstanta agravanta. Va reamintim ca militarii sunt singura categorie socioprofesionala în juramantul careia exista sintagma ,, chiar cu pretul vietii”, ca prin Constitutie presteaza munca fortata, iar  prin statut  au o intreaga sectiune de interziceri şi limitari de drepturi.

Ordonanta de urgenta nr. 59/2017- este un act,  atat implicit cat şi explicit, neconstitutional şi ilegal. Surprinde faptul ca organul specializat al guvernului – Ministerul Justitiei, prin ministrul sau, nu a semnat acest act, semnatura obligatorie ca şi avizare dar şi obligatorie, conform legii de tehnica legislativa, intrucat se reglementau aspecte referitoare la functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, domeniu direct subordonat direct.

Surprinde şi mai mult lipsa de reactie a Avocatului Poporului, care,desi sesizat, nu a intreprins nimic.

Pentru a justifica actele juridice ilegale, reprezentantii executivului,  promovand populismui ieftin, contrapunerea unor grupuri sociale fata de altele, propagă incalcarea   prevederilor Constitutiei şi nu tin cont sub nici o forma de jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale care a stabilit că principiul constituţional al egalităţii în faţa legii şi a autorităţilor publice nu presupune egalitatea de tratament juridic aplicat unei categorii de cetăţeni în comparaţie cu alta, astfel încât el nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune soluţii juridice diferite pentru situaţii diferite.

Anuland actualizarea pensiilor militare, executivul contravine ,de asemenea,  jurisprudentei Curtii Constitutionale (a se vedea Decizia nr.20 din 2 februarie 2000) şi a Inaltei Curtii de Casatie şi Justitie care arata, în mod constant, ca situaţiile în care se află anumite categorii de persoane trebuie să difere în esenţă pentru a se justifica deosebirea de trata ment juridic, iar această deosebire de tratament trebuie să se bazeze pe un criteriu obiectiv şi raţional.

Prevederile art.VII al OU nr.59/4august 2017 sunt în totala contradictie cu cele prezentate anterior, punerea în aplicare avand drept consecinta legiferarea abuziva a tratamentului juridic diferit pentru persoane aflate în situatii juridice identice.

Pentru toate aceste considerente, OUG nr. 59/2017 reprezinta o masura nedreapta fata de rezervistii din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica şi Siguranta Nationala si

În consecinţă,

USR solicită imperativ ca reprezentantii celorlalte partidelor politice din Parlamentul României sa nu fie de acord cu  prevederile  art. VII al OUG nr.59/2017 şi sa-l respinga.

Cu incredere ca demersul rezerviştilor va fi corect receptat şi ca veti da curs favorabil solicitarilor, militarii rezervişti vă asigură de loialitate lor necondiţionată faţă de interesele şi valorile perene ale României.

x

Cu convingerea că veți cumpăni cu mare atenție asupra acestor subiecte, vă rog stimați colegi să primiți expresia deplinei mele considerații.

ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

PATRIE, ONOARE, DEMNITATE!

  1. col. (r) Dumitru Lupescu

Deputat în Circumscripția electorală nr. 16 Dâmbovița

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro