Agenda parlamentară: Cezar Preda (PNL) – despre neregulile la evaluarea activității manageriale a inspectorilor școlari

Deputatul PNL, Cezar Preda, a transmis ministrului Educației a întrebare referitoare la verificarea făcută de Corpul de Control asupra respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii managerial desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic. Conform ministerului această evaluare a fost viciată de nereguli care îmbracă forme penale. Deputatul liberal a cerut ministrului să facă publice, printre altele, măsurile și sancțiunile aplicate, numărul persoanelor care au încălcat procedură și modalitatea prin care cei care au făcut corect evauarea își pot recupera califiativele anulate pe nedrept.

…………………………..

Î N T R E B A R E
Adresată domnului Valentin POPA, Ministrul Educaţiei Naţionale
Cu privire la: Evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic

Stimate domnule ministru,
Printr-un comunicat de presă, în data de 28 februarie 2018, s-a anunţat că ,,în urma controlului efectuat de către Corpul de Control al ministrului, în perioada 20-23 februarie, cu tema Verificarea respectării Metodologiei privind evaluarea activităţii managerial desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncţi din inspectoratele şcolare şi directorii caselor corpului didactic, s-au constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă.”
Mai mult decât atât, s-a constatat, în conformitate cu ceea ce aţi transmis prin comunicatul de presă, că ,,au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014) şi că ,,din formularele utilizate în procesul de evaluare lipsește rubrica de autoevaluare”. Astfel, din comunicat reiese că adevăratele fişe de (auto)evaluare depuse la registratura ministerului de către inspectori au fost înlocuite cu altele de către evaluatori, ceea ce reprezintă un fapt ce ar trebui cercetat de organele în drept.

Având în vedere această problemă identificată de către Corpul de Control al ministrului, aţi dispus, conform comunicatului de presă, trei măsuri:

– Anularea evaluării realizate asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic.
-Reluarea procesului de evaluare, după revizuirea metodologiei de evaluare.
– Efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate.

Dat fiind faptul că o astfel de situaţie nu a mai fost întâlnită în cei 50 de ani de la înfiinţarea inspectoratelor şcolare, precum şi faptul că se apropie sfârşitul acestui an şcolar, vă rog, domnule ministru, să îmi comunicați următoarele:

– Inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic au primit un document oficial prin care se anulează calificativele care au fost realizate în afara cadrului legal? Dacă răspunsul este afirmativ, care este acel document?
– Care sunt rezultatele cercetării asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare?
– Care sunt sancţiunile disciplinare aplicate persoanelor care au realizat această evaluare? Care sunt documentele oficiale prin care au fost aplicate sancţiunile?
– Câte persoane se fac vinovate de vicierea gravă a procesului de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic?
– Dacă, în virtutea atribuţiilor care revin Corpului de Control al ministrului, au fost sesizate şi organele de cercetare penală?
– Care sunt măsurile legale întreprinse de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru ca inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic să primească pentru anul şcolar trecut calificativele? Care este actul administrativ prin care aceste măsuri au fost reglementate?
– Care este calendarul pentru evaluarea corectă a inspectorilor şcolari generali, inspectorilor şcolari generali adjuncți şi a directorilor caselor corpului didactic, dar, mai ales, care este cadrul legal care reglementează o astfel de evaluare?

Deputat Cezar Preda

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro