Agenda parlamentară: Cezar Preda (PNL) declarații în cazul scandalului Azerbaidjian “Nu am avut în viața mea afaceri cu petrol”

  • Probleme în debutul deschiderii sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Un raport elaborat de trei experți independenți a lansat acuzații la adresa mai multor parlamentarii, cu privire la fapte de corupție sau încălcări ale codului de conduită.

Raportul vizează foști, dar și actuali membri ai APCE. În analiză, apare și numele deputatului Cezar Preda, fost raportor APCE pentru Azerbaidjian. Asupra acestuia nu planează suspiuciuni privind fapte de corupție “Cu referire la dl. Preda, Organismul de Anchetă nu a găsit dovezi directe că ar fi solicitat sau că ar fi fost subiectul unei influenţe nepotrivite în calitate de co-raportor în Azerbaidjian, membru în Comitetul de Monitorizare. Acuzaţiile de corupţie şi conflict de interese formulate la adresa sa de dl. Ilgar Mammadov nu au fost susţinute de alte dovezi în afară de faptul că ar exista o statuie a Preşedintelui Heydar Aliyev în Bucureşti. Acesta lucru nu are nicio relevanţă în acuzaţiile la adresa dl. Preda.” se arată în raport. În cazul parlamentarului dâmbovițean acesta ra fi acuzat de “comportament neadecvat” și s-a reținut doar că “mai mulţi martori şi-au exprimat opiniile şi îngrijorările cu privire la comportamentul neobişnuit al dl. Preda în vizitele acestuia în Azerbaidjian în calitate de co-raportor în cadrul Comitetului de Monitorizare. … Comunitatea diplomatică din Baku a fost de părere că dl. Preda are interese de afaceri în această ţară“.

Preda a reacționat astăzi față de ceea ce s-a scris în raport. Acesta a declarat pentru stiripesurse.ro că va dovedi că nu are astfel de afaceri: “ Cea care a făcut declaraţiile astea se numeşte Dragana Filipovic, era reprezentanta Consiliului Europei. Când ne duceam la întâlniri cu Aliyev, ea venea după noi, profita de prezenţa raportorilor ca să fie primită şi ea. La o vizită, noi nu aveam decât 20 de minute să ne vedem cu şeful statului, a vorbit ea 80% din timp. I-am reproşat că mănâncă din timpul nostru, când noi trebuia să eliberăm tineri din puşcărie, să discutăm despre modificări legislative. La întâlnirea cu ambasadorii a spus că eu am afaceri cu petrol în Azerbaidjan, de parcă afacerile cu petrol sunt ca afacerile cu nasturi. Ce treabă am eu? Am vorbit cu ei şi mi-au spus “Domnul Preda, îmi pare rău…” Păi da, dar mie îmi distrugi cariera şi îţi pare rău? Adu probe! Ce afaceri cu petrol să am eu în Azerbaidjan? Cred că îi umflă râsul pe toţi. Da, dar lumea râde şi eu sufăr. Ăsta este Preda. Preda nu poate să fie cum vor ei. Eu nu mă duc într-o ţară şi să scriu mot-a-mot ce îmi scriu tehnocraţii de la Bruxelles sau de la Strasbourg. Acolo e o ţară cu propriul drum, trebuie să fii foarte atent la direcţie şi la viteza cu care se democratizează. Nu poţi să aplici o direcţie unică. Dar nu comentez eu în sensul de a mă apăra pe mine. Nu am ce să mă apăr. Eu am vorbit şi cu Daul (preşedintele PPE – n.r.), am vorbit şi cu Orban (preşedintele PNL – n.r.). Cine m-a pus să candidez la preşedinţia grupului PPE în ianuarie? Mama? Nu m-a pus mama, ci colegii. Ştiam în ce mă bag. Până la urmă, eu trebuie să prezint exact ce a fost. Chestiunile grave trebuie atacate în instanţă. Eu iau de la Registrul Comerţului document şi demonstrez că nu am avut în viaţa mea afaceri cu petrol.” Declarații complete AICI

 

Preda a fost raportor european pentru Azerbaidjian. Acesta spune că în această calitatea a prezentat cel mai dur raport la adresa țării. Pe site-ul Camerei Deputaților se regăsește o informare ce cuprinde și un sumar al acestui raport,

Cezar Preda a fost  ales în ianuarie președinte al grupului PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Este evident că acest scandal îi afectează imaginea, în condițiile în care însemnările din raport cu privire la persoana sa sunt bazate doar pe “opiniile şi îngrijorările” unor martori. Nu este exclus ca Preda să se adreseze instanței în acest caz. Până la o decizie a unei comisii speciale, toți cei care apar în raport și-a suspendat activitatea din APCE.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro