Agenda parlamentară: Cezar Preda (PNL) – “Avocatul copilului nu va rezolva mare lucru, decât, câteva angajări”

Camera Deputaților a decis în luna noiembrie înființarea Avocatului Copilului, în cadrul instituției Avocatul Poporului, ca domeniu pentru protecția și promovarea drepturilor copilului. Priectul adoptat spune că: “Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acționează în scopul apărării, promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor”. Pentru aceasta, începând cu data de 1 ianuarie 2018, numărul de posturi finanțate, potrivit legii, pentru instituția Avocatul Poporului se suplimentează cu 18 posturi, dintre care 4 posturi la sediul central și câte un post la cele 14 birouri teritoriale.

Conform deputatului Cezar Preda, simpla înființare a unei noi structuri nu va rezolva problema drepturilor minorilor în România, în lipsa unei corelări cu prevederile constituționale: “Partidul Naţional Liberal a votat această lege. Aş vrea, însă, să vă spun, într-un minut, care e istoria acestei decizii şi de ce credem noi că această lege, plină de bunăvoinţa noastră, nu va rezolva mare lucru, decât, aşa cum s-a spus aici, câteva angajări. Pentru că România nu are prevăzută în Constituţie grija faţă de copil. E vorba despre familie. Este una dintre puţinele ţări din Europa care în Constituţie nu garantează drepturile copiilor.

Este un raport al Consiliului Europei – de aceea mi-am permis să intervin, pentru că eu am fost raportor în Adunarea Parlamentară – care e depus la vechea Comisie de modificare a Constituţiei, care şi-a întrerupt… şi a fost depus şi la cei care au lucrat acest proiect. Pentru că lucrurile nu pot să rămână aici, pentru a avea convingerea că toţi copiii României au garantate drepturile fundamentale.” a spus acesta în ședința de vot final a camerei pe acest subiect.

Județul Dâmbovița este arondat Avocatului Poporului Prahova. Periodic, angajații instituției organizează audiențe și la Târgoviște. Majoritatea cazurilor soluționate prin intervenția Avocatului Poporului au legătură cu nerespectarea sau depășirea unor termene legale de rezolvare a unor situații, de către instituțiile publice.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro