kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Un proiect de nota 10! CJD dă o șansă tinerei generații pentru un viitor în administrația publică

Diana, Teodora, Ionuț, Laura, Petronela, Sabina și Andrei sunt prima generație de „interni” care termină primul program de internship din administrația publică locală din România.

Programul inițiat de președintele Corneliu Ștefan este unic în cadrul administrației publice locale la nivel național și a fost organizat pentru o perioadă de 3 luni consecutive, stagiarii lucrând 20 de ore pe săptămână.

Pe parcursul celor 3 luni de stagiu, tinerii, sub coordonarea conf. univ. dr. Claudia Gilia, consilier în cadrul Cabinetului Președintelui, au putut aprofunda mecanismele de funcționare ale administrației județene atât în cadrul instittuției, cât și pe teren, cu prilejul unor vizite la instituțiile subordonate CJD.

Gazeta Dâmboviței a stat, astăzi, de vorbă cu absolvenții programului despre experiența administrativă și planurile de viitor.

La final de stagiu, tinerii cred că au obținut o experiență valoroasă, pe care se pot baza în viitor, dar au și un câștig dincolo de administrație – au devenit prieteni muncind împreună!

Popa Diana Elena
Am fost, în calitate de intern, la departamentul juridic din cadrul Instituției Consiliului Județean Dâmbovița. Bineînțeles, la început totul a fost puțin greu pentru că, în primul rând, noțiunile teoretice pe care le-am învăț în timpul facultății erau tehnice pentru că așa este natura ramurii dreptului, dar, când am venit în cadrul Instituției Consiliului Județean Dâmbovița, am putut să pun în aplicare acest lucru. Cu ajutorul coordonatorilor de la departamentul juridic am putut să analizez documentele care țin de administrația publică, am putut să iau parte la activitățile care se desfășoară aici. Putem menționa în acest sens ședințele operative, ședințele de Consiliu Județean care toate acestea au la bază legislația pentru că o ședințele de CJD nu se poate desfășura fără noțiunile juridice, iar după cum știm, dreptul stă la baza tuturor activităților întreprinse de oameni. În ceea ce mă privește, cu siguranță mi-aș dori să urmez o carieră în administrația publică. În prezent urmez și un master in cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative, la programul Administrație Publica Europeană și mi-aș dori în viitor, așa cum am spus, să urmez o carieră în Administrația Publică.
Eu încă din facultate am venit la Consiliul județean. Am făcut practică aici, am participat la diverse activități și cumva știam ce o să mă aștepte. Doar că, practica nu este același lucru cu teoria. A fost totuși greu, dar cu ajutorul celorlalți am reușit să ne integrăm în administrație.

Nicolăescu Teodora Georgiana
– Am efectuat un stagiu de practică în cadrul Direcției de Contencios și Administrarea Patrimoniului. A fost o experiență nouă pentru mine, deși am terminat Științe Juridice și am absolvit și Masterul în administrația publică. Știam la ce să mă aștept pentru că un student fără practică e ca o formă fără fond; știe teoria, dar nu are absolut nicio idee despre ce înseamnă practica, adică realitatea. Datorită echipei de oameni care ne-au primit cu brațele deschise și ne-au îndrumat pașii așteptările noastre au fost chiar foarte bine și experiențele pe care le-am acumulat care au contribuit la formarea noastră profesională și, cu siguranță, pe viitor îmi doresc să continui în administrația publică locală.

Lilea  Ionuț Marian 
– Mi-am desfășurat activitatea în cadrul Direcției de Strategii, Programe și Investiții la Serviciul  Proiecte Europene. Întâmplător sau nu sunt licențiat în administrație publică. Sunt anul 2 la master la Administrație Publică Europeană. Mă așteptam cu ce o să mă confrunt aici în Consiliul Județean. Mai am două stagii de practică în cadrul Consiliului Județean pe care le-am desfășurat în timpul facultății. Am dat aici de o echipă foarte bine-voitoare, foarte bine pregătită. M-am integrat foarte bine în echipă și mi-aș dori să fac parte în continuare din echipă. Adică să rămân în administrația publică.

Stoica Laura Valentina
– Am fost repartizată în cadrul Direcției de Strategii, Programe și Investiții, la serviciul Programe Europene. Spre deosebire de colegii mei, este primul contact cu administrația publică. Am terminat facultate de Litere, Departamentul de Studii Europene. Nu știam la ce să mă aștept, însă am avut parte de o experiență unică. M-am integrat foarte repede și foarte bine. Colectivul a fost foarte bine-voitor. Au vrut să îmi arate cât de mult muncesc și cât de mult profesionalism există în cadrul acestei instituții. M-au implicat activ în activitățile Direcției. La început nu eram decisă dacă îmi doresc să urmez acest domeniu al administrației publice întrucât nu știam ce reprezintă, însă mi-am demonstrat că sunt pasionată de acest lucru și că îmi doresc să merg pe această cale.

Grigorescu Petronela Alice
– Am participat ca și intern în cadrul Direcției Economice și o să încerc să descriu într-un singur cuvânt acest program de internship și acel cuvânt ar fi „unic”. Consider că am acumulat o experiență vastă în ceea ce privește contabilitatea în domeniul administrativ. Eu am absolvit o facultate în domeniul contabilității și al informaticii de gestiune. În prezent urmez și un program de masterat în același domeniu. Nu pot să spun neapărat că am venit cu o idee formată despre ce ar putea fi aici. Am încercat să mă las absorbită de tot ceea ce înseamnă Direcția Economică și CJD. Și da, pe viitor cred că voi încerca să aplic pentru o funcție în domeniul public, pe parte economică.

Tănase Sabina Elena 
– Am participat ca intern la Direcția Tehnică a instituției Consiliului Județean Dâmbovița. Am terminat facultatea de Ingineria Mediului și nu mă gândeam vreodată că o să ajung să am această oportunitate de a vedea ce înseamnă cu adevărat administrația publică. Pentru mine a fost o experiență inedită. Nu știam „cu ce se mănâncă” administrația publică, dar am fost plăcut surprinsă de ce se întâmplă aici. Am avut parte de experiențe pe teren ceea ce pentru mine mi s-a părut un lucru foarte frumos, deși eu vedeam administrația publică stand într-un birou și atât. Ca și viitor, mi-ar placea să lucrez într-o instituție de genul.

Veseliu Andrei Alexandru
– Am absolvit facultatea de Relații Economie Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Am luat contact cu administrația publică locală, dar la un nivel mai redus, la Gura Șuții. Am fost intern în cadrul departamentului de Tineret și Sport sub coordonarea domnului Claudiu Mănescu și ca să vă răspund la întrebarea cum mi s-a părut de afară și cum mi s-a părut după ce am luat contact cu Consiliul Județean în sine – la interviu am fost întrebat cum mi se pare și am spus că de aici se dă ora exactă. Abia mai apoi am văzut ce înseamnă ora exactă pentru că a însemnat foarte multă muncă pentru ca ora să fie chiar exactă. Cel puțin la departamentul meu, proiectele cu pădurile, cu ce înseamnă în sine tineret și sport, mi-au demonstrat că necesită destul de multă muncă să ajungi la fix la ora exactă și nu sunt diferit față de colegii mei. Și eu îmi doresc să rămân în cadrul Consiliului Județean sau al unei administrații publice locale.

Inițiatorul programului,  președintele CJD, Corneliu Ștefan, le-a înmânat alături de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, administratorul public al județului, Cristian Avanu și secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, celor 7 interni, certificatele de absolvire a programului de internship și le-a transmis: „Săptămâna aceasta încheiem primul program de internship din județul Dâmbovița, program unic în România, un program pe care l-am inițiat împreună cu colegii mei, și nu în ultimul rând, cu toți consilierii județeni, pentru a deschide larg porțile Consiliului Județean Dâmbovița. Prin acest program, administrația publică din județul nostru și-a deschis larg ușile către 7 tineri care au câștigat pentru prima dată acest program de internship în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița. Sunt 7 tineri care au văzut ceea ce înseamnă administrația publică județeană, alături de noi, de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, de aparatul tehnic, de colegii din cadrul CJD, de consilierii județeni. Nu în ultimul rând, cred că a fost o onoare și pentru ei, dar și pentru noi, ca pentru o perioadă de 3 luni să lucreze în cea mai importană insitituție publică din județul Dâmbovița – Consiliul Județean Dâmbovița.

Îi mulțumesc și doamnei Claudia Gilia, care s-a ocupat de coordonarea lor în această perioadă, și nu în ultimul rând, tuturor colegilor din cadrul consiliului județean.
Vă felicit pe toți pentru deteminarea cu care v-ați îndeplinit atribuțiile în cadrul acestui program. Mă bucur că am putut să vă oferim acest stagiu de practică prin care ați beneficiat de formare profesională și dobândirea de experiență atât în interiorul consiliului jdețean, cât și pe teren, prin vizitele pe care le-ați efectuat la instituțiile ce aparțin consiliului județean. Am convingerea că activitatea pe care ați avut-o la CJD va constitui un bun start în viață și în cariera pe care o veți avea”.

Claudia Gilia, coordonatorul proiectului a precizat: „Într-adevăr, acest program vine în întâmpinarea cerințelor de pe piața muncii, pentru că se dorește ca tinerii noștri să aibă o pregătire solidă. Consiliul Județean Dâmbovița le-a oferit celor 7 interni, pentru o perioadă de aproximativ 3 luni, o experiență deosebită, iar cunoștințele lor teoretice au putut să fie și puse în practică. Dincolo de faptul că s-au implicat activ în direcțiile în care au activat pe parcursul celor 3 luni, tot acest stagiu le-a oferit și oportunitateea să vadă de la firul ierbii tot ceea ce înseamnă administrația publică, un domeniu extrem de complex. Pe lângă activitatea pe care au desfășurat-o în cadrul CJD, i-ați văzut prezenți și la instituțiile subordonate consiliului județean, dar și la obiectivele pe care consiliul județean le are în lucru”.

În semn de apreciere pentru șansa pe care au primit-o, aceea de a lucra în cadrul aparatului propriu al CJD, cei 7 tineri i-au oferit președintelui Corneliu Ștefan și coordonatorului Claudia Gilia, câte o plachetă.

„Potrivit principiului de recrutare inteligentă, Consiliul Județean Dâmbovița a oferit șapte stagii de practică unor tineri care au obţinut recent o diplomă universitară şi se află la începutul unei cariere profesionale. Prin acest demers, consiliul județean sprijină pregătirea profesională a tinerilor, înţelegerea de către aceștia a mecanismului de lucru al instituţiei și, de asemenea, șansa de a se implica direct în viața comunității dâmbovițene.” se arată într-un comunicat al CJD. Programul va continua și anul viitor, numărul de locuri find decis după aprobarea bugetului CJD.

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media