Reabilitarea Centurii Ocolitoare a municipiului Târgovişte, proiect început pe fonduri europene, va fi fiinalizat pe banii târgoviştenilor. Suportul financiar european a fost pierdut ca urmare a faptului că municipalitatea nu a reușit să încheie lucrările în cadrul exercițiului european în care a primit banii.
Săptămâna trecută, consiliul local Târgoviște a decis ca suma necesară pentru restul de executat – 74, 1 milioane lei, să fie considerătă sumă neeligibilă și să fie suportată din bugetul local, asta în condițiile în care fusese eligibilă prin programul european POR pe care a demarat investiția. În decembrie 2015, fostul Consiliul Local a decis accesarea unui împrumut în valoare de 65 de milioane, (650 de miliarde lei vechi), pentru finalizarea lucrării, cu explicația că banii vor fi recuperați de la UE. Declațe ca sumă neeligibilă, cele 74,i miliarde de lei nu vor mai putea fi decontați. Împrumutul luat este pe 10 ani, cu începerea rambursării din 2017, ceea ce va duce gradul de îndatorare al municipiului la aproximariv 19 procente.
3 administrații au făcut Centura
Modernizarea şi reabilitarea Drumului de centură a fost un proiect finanţat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 2 – Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, Domeniul major de intervenție 2.1 – „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură”. Valoarea totală a proiectului este de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei erau bani nerambursabili. Câştigătorul licitaţiei a fost declarată, în 2010, Asocierea: S.C. CAST S.R.L. – lider asociere, împuternicit, S.C. TRANS BITUM S.R.L., CARENA SpA IMPRESA DI COSTRUZIONI. Acest contract a fost reziliat în 2012.
Licitația fost reluată în 2013, restul de lucrări de executat fiind câștigat de Tehnologica Radion. Doar că firma a intrat în insolvență, iar în acest condiții, Tehnologica Radion nu a susținut garanția de participare, iar oferta lor, deși câștigătoare, nu a mai fost valabilă. Stadiul de realizare al proiectului era la acel moment de 27%.
În iunie 2015, lucrarea a fost atribuită Asocierii SC Good Prod SRL și SK-13 Patstroy JSC. Durata de execuție era teoretric de 9 luni de la data de emitere a ordinului de începere, respectiv în februarie anul viitor lucrarea trebuia încheiată. Contractul, în valoare de 51 106 585 de lei, încheiat cu Asocierea SC Good Prod SRL și SK-13 Patstroy JSC a fost reziliat în noiembrie 2015. Stadiul de realizare este la acest moment tot de 27%, ceea ce înseamnă că ultimii constructori nu au muncit nimic.
Centura a prins trei administrații la Târgoviște: Gabriel Boriga (primar 2008 – 2014), Ciprian Prisăcaru (viceprimar 2013 – 2014, primar interimar 2014 – 2015 ) și Cristi Stan (viceprimar 2014 – 2015, primar 2015 – 2016 ) și după 3 ani de la începere lucrărilor este la un stadiu de aproape 30%.

Noul termen de finalizare al investiției este 31 decembrie 2018. Dacă nici acesta nu va fi respectat, i se vor cere să le rambursăm atât banii cheltuiți deja, cât și cei pe care nu i-am folosit, pentru că Târgoviștea a blocat prin incapacitatea ei șansa altui oraș de a obține fonduri pentru investiții în infrastructură.

fiind vorba de centură, pe banii curvelor nu s-ar putea?
și atenție, fiind vorba de o estimare veche de cca 3 ani cei 27% nu mai depășesc azi 20%
La puscarie toti ! Dar nu pe bani nostri ci pe ai lor ca au furat destul…..La puscarie !