Ieri, consiliului Local Municipal a aprobat solicitarea AITT de majorare a prețul biletului de transport în comun de la 1,5 lei, la 2 lei. Societatea și-a motivat cererea de majorare spunând că de la ultima stabilire a prețului, în ianuarie 2010, prețul motorinei a crescut cu 58,82%, iar cel a pieselor de schimb a cunoscut creșteri cuprinse între 35 și 400%. AITT nu beneficiază de subvenții din bugetul local al municipiului. Înainte de această majorare prețul unui bilet de călătorie la Târgoviște era cel mai mic din țară, alături de cel din Arad și Ploiești, care au tarifele stabilite tot în 2010. La acest moment, cel mai scump transport comun este la Oradea, unde prețul unui bilet este de trei lei.
Pentru Târgoviște, începând cu 1 noiembrie se modifică și prețul abonamentelor:
– Abonament lunar 2 călătorii pe zi – 78 lei
– Abonament lunar număr nelimitat de călătorii – 100 lei
– Abonament 2 săptămâni, 2 călătorii pe zi – 39 lei
– Abonament 2 săptămâni, 2 călătorii pe zi – 50 lei
– Abonament 1 zi, călătorii nelimitate – 6 lei
PSD are alte planuri pentru transportul în comun, prin limitarea activității AITT
Social democrații au fost împotrivă aseară la votul pe hotărărea de majorarea a tarifului. Între timp liderul de grup al PSD a anunțat pe pagina sa de FB că social democrații militează pentru revenirea serviciului de transport sub jurisdicția directă a Consiliului Local, după modelul societăților existente: “Din păcate, prin votul comun al PDL, PNL si PP-DD, fără o dezbatere publică prealabilă în condițiile legii privind transparența decizională în administrația publică, în pragul iernii și fără a avea la baza o justificare coerentă a majorării de tarif, proiectul de hotărâre a fost aprobat, tarifele au fost majorate, prin urmare operatorul de transport își mărește substanțial veniturile, fără ca cineva să verifice dacă acesta și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de delegare a gestiunii în baza căruia operează serviciul de transport. În consecință, târgoviștenii urmează să plătească, pentru același serviciu, tarife mai mari decât în orașe cu o rețea rutieră mult mai consistentă, cum ar fi Craiova sau Ploiești, unde costul unei călătorii nu depășește 1,6 lei. Față de această situație, consider că este obligatorie schimbarea modalitații de gestionare a serviciului public de transport urban de călători, astfel încât autoritatea administraţiei publice locale să îşi asume nemijlocit prestarea serviciului de transport public local şi toate sarcinile şi responsabilităţile privind organizarea, coordonarea, exploatarea, finanţarea şi controlul funcţionării serviciului de transport public local, precum şi administrarea sistemului de utilităţi publice aferente, serviciul urmând să fie gestionat direct, prin intermediul unui operator de transport rutier din structura proprie a municipalității!” a notat Stan.
AITT are pe lângă trasee interne din municipiul, trasee externe și administrează mai multe parcări din oraș. Principala activitate este însă transportul comun în interiorul orașului. Preluarea serviciului ar putea duce la desființarea societății. Pe de altă parte ar însemna o responsabilitate în plus pentru municipalitate și bugetul local, pentru că dacă societatea nu ar avea profit ar fi nevoie de acoperirea deficitului din banii contribuabililor, după modelul Termica Târgoviște. Din păcate, până acum, societățile apariținătoare Consiliului Local Târgoviște nu s-au descurcat prea bine, poate și pentru că au avut vesta de salvare pe care nu o au societățile cu capital privat, aceea a bugetului local. Social democrații sunt, însă, deciși să înceapă o consultare publică pe această temă.
Draga Daniel cei de la Curtea de Conturi au fost in control la AITT si au avut o singura recomandare (care ne priveste pe noi consilierii locali) daca vor sa mareasca tariful chiar daca sunt o societate comerciala trebuie sa obtina o hotarare de la Consiliu Local cel care le-a aprobat tariful de 1,5 lei acum 3 ani. Noi consilierii locali nu avem nici priceperea si nici dreptul de a ne amesteca in derularea unui contract public privat de gestionare a unui servici public de transport, neatacat de nimeni, si vizat pentru legalitate de juristii primariei adica ai executivului si nu ai Consiliului Local,Eu intr-o interpelare am cerut contractul de achizitie a PUG-ului Targovistei din 2006 (nu l-am primit) lucrare care nu s-a finalizat nici pana in prezent.Am incercat printr-o initiativa legislativa propunand o sedinta extraordinara pentru a fixa o comisie de analiza si verificare pentru a finaliza acel contract , dar surpriza la convocare nu au rasouns decat consilierii liberali si trei consilieri PSD in rest „pauza ” probabil unora nu le miroase a bine amestecul unora care „nu cer nimic” in intelegerile transpartinice pe care le vedem des in ultimul timp.
Draga Daniel cei de la Curtea de Conturi au fost in control la AITT si au avut o singura recomandare (care ne priveste pe noi consilierii locali) daca vor sa mareasca tariful chiar daca sunt o societate comerciala trebuie sa obtina o hotarare de la Consiliu Local cel care le-a aprobat tariful de 1,5 lei acum 3 ani. Noi consilierii locali nu avem nici priceperea si nici dreptul de a ne amesteca in derularea unui contract public privat de gestionare a unui servici public de transport, neatacat de nimeni, si vizat pentru legalitate de juristii primariei adica ai executivului si nu ai Consiliului Local,Eu intr-o interpelare am cerut contractul de achizitie a PUG-ului Targovistei din 2006 lucrare care nu s-a finalizat nici pana in prezent.Am incercat printr-o initiativa legislativa propunand o sedinta extraordinara pentru a fixa o comisie de analiza si verificare pentru a finaliza acel contract , dar surpriza la convocare nu au rasouns decat consilierii liberali si trei consilieri PSD in rest „pauza ” probabil unora nu le miroase a bine amestecul unora care „nu cer nimic” in intelegerile transpartinice pe care le vedem des in ultimul timp.
Domule Lucian sunt de aceasi parere cu dvs in legatura cu repunerea in functiune a troleibuzelor.Din cate stiu eu au ajuns sa li s puna sechestru celor de la AITT pe autobuzele pe care leau adus din exterior.Au ajuns sa dea oameni in concediu fara plata cate 4 zile pe luna ca nu ar cu ce ai plati.Nu ma gandeam ca fostul Transport Public cum il stiam eu sa ajunga in astfel de situatie.Dupa mine cred ca acele persoane de la conducere nu prea asi mai au locul pe acolo.Cred ca ar trebui ca cineva ma sever de la primarie sa le faca un control dur si aspru si sa ai traga la raspundere pentru tot ce s-a intamplat cu Transportul Public.
Cred ca social democratii nu mor de grija populatiei care va plati cu 50 de bani in plus la bilet ci vor ca transportul in comun sa fie asigurat de o firma controlata de consiliul local care sa hotarasca in virtutea sintagmei socialiste , stim noi mai bine ce e bine pentru voi””.Sau poate e numai ranchiuna amintirii legate de chipurile lui Boriga si Popescu de pe autobuzele societatii din campania electorala de la locale
Dragi colegi de la PSD lasati sa se externalizeze serviciile primariei pentru a nu fi obligati sa mariti taxele si impozitele locale pentru a le asista social.
Daca vreti binele orasului cu adevarat creati o concurenta reala si eco in acelas timp repuneti in functiune troleibuzul pentru omorarea caruia nu a fost tras nimeni la raspundere cu toate ca s-au chltuit o multime de bani din buget pentru el si pentru realizarea caruia unii politicieni au fost foarte mandri..
In rest numai bine!