Se lucrează la Hulubești pe mai multe proiecte care vizează infrastructura rutieră, edilitară, dar și școlară. Localitatea are mai multe proiecte în mai multe stadii de realizare, în condițiile în care este una din cele mai modeste, din punct de vedere al încasărilor bugetare, din județ. Cu toate acestea lucrurile de schimbă.
“Drumul Comunal 97 Hulubești – Vârtop – Monument Măgura sper să fie modernizat în totalitate la sfârșitul lunii septembrie 2023, adică asfaltare, șanțuri laterale, podețe transversale Avem o finanțare guvernamentală prin Programul Național “Anghel Saligny”. Șanțurile laterale din centrul comunei Hulubești pe o lungime de 1.000 ml vor fi finalizate până 15.09. 2023 asta presupunând șanțuri betonate și podețe la intrare în fiecare proprietate. Mai avem proiectul de Modernizare și asfaltare a DC 104 Valea Dadii se află în lista sinteză a CNI. Sperăm să obținem finanțare și să ne apucam de treabă și aici. Un obiectiv foarte important, în primăvara lui 2024 vom continua lucrările la DC 104 B Butoiu de Sus pe Vale la turnarea stratului 2 de asfalt, construirea podețelor și a șanțurilor laterale.
Așteptăm o finanțare prin Administrația Fondului de Mediu și la Proiectul Construire Pistă biciclete pe zona Brânzari – Creața pe o lungime de 2 km și o lățime a pistei de 3m. Proiectul de iluminat eficient etapa a-II-a Butoiu de Sus, Butoiu de Jos ,Valea Dadii se afla în evaluare la Administrația Fondului de Mediu. Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2023 să obținem finanțare. Pentru Etapa I, în circa 3 săptămâni încep lucrările de modernizare a iluminatului public în satele Hulubești, Măgura, Păiseni, Brânzari, unde vor fi montate lămpi cu led și telegestiune.” a precizat primarul comunei Hulubești, Ion Cursureanu.
O parte dintre proiecte vizează infrastructura școlară și culturală: “Ordinul de începere a lucrărilor la construirea Terenului de minifotbal in satul Butoiu de Sus în curtea Scolii, va fi dat cel mai târziu la jumătatea lunii viitoare, iar lucrarea va fi finalizată până la sfârșitul anului 2023. Sperăm ca până la începutul anului școlar să dăm drumul și la Grădinița Hulubești, cu care momentan ne aflăm în procedură de achiziție a mobilierului necesar. Am avut mari probleme din cauza neseriozității constructorului și a proiectantului care a câștigat licitația. Proiectul reabilitării și modernizării Căminului Cultural Hulubești se află in Lista Sinteza la prioritățile CNI Așteptăm și deschiderea Sesiunii pe POR 2021-2027 pentru a lansa spre finanțare Proiectul privind Reabilitarea si Modernizarea Scolii Gimnaziale Hulubești, școală care este foarte veche si într-o stare avansată de degradare. Avem promisiuni că vom rezolva si această problemă stringentă a comunității.” a mai precizat edilul.
Care este soluția pentru rețea de alimentare cu gaze
Se caută soluții și pentru alimentarea cu gaze în condițiile în care acest tip de proiect nu poate fi susținut de comunitățile mici cum este Hulubeștiul, de aceea este nevoie de o asociere: “Împreună cu Comunele Ludești, Crânguri și Cobia am depus Studiile de fezabilitate pentru introducerea rețelei de gaze pe teritoriul comunei. Aceste lucrări ample au o valoare de circa 25 milioane euro și se află în evaluare. Trebuie însă să fim realiști. Până în 2017 rezultatele fostului edil Chiriță au fost dezamăgitoare, din contra a trebuit să plătim după el circa 35 miliarde lei vechi. Comuna noastră era printre ultimele din județ cu obiective îndeplinite pentru populație, dar în schimb avea datorii mari. Și încă ceva. Taxele și impozitele pe care le colectam de la populație anual sunt de maximum 550.000 lei adică 5 miliarde și jumătate lei vechi. Comuna Ludești colectează 30 miliarde, Valea Mare 25 miliarde, Crânguri 33 miliarde, Aninoasa 80 miliarde, Șotanga 95 miliarde samd. Comunității noastre nu îi ajung banii colectați nici pentru studii de fezabilitate, proiectare, studii topo, studii geo, asocieri cu alte entități, etc. Plus că pe raza comunei, fiind o comună săracă avem și familii sărace care nu au plătit impozitele și taxele locale de foarte mulți ani, zeci de mii de lei si nu au de unde.”
Litigiu în instanță pentru rețeaua de canalizare
O problemă la nivelul localității o constituie rețeaua de canalizare, imputabile constructorului spune primăria, dar acesta nu dorește să le remedieze. “În 28.11 2019 s-au încheiat lucrările de canalizare, mai puțin lucrările electrice la Stațiile de pompare refulare care nu erau prevăzute in proiect. La recepție au participat specialiști în rețele de apă și canalizare, diriginți de șantier, consultanți, proiectanți etc, inclusiv de la Compania de Apă Târgoviște. Lucrările trebuiau finalizate pe linie electrică ocazie cu care s-au făcut nenumărate demersuri și până la urmă am reușit rezolvarea acestei probleme. Toate aceste costuri au fost suportate din bugetul local propriu. În vara anului 2021 am insistat la Compania de Apă pentru predarea rețelei de canalizare si a stației de epurare. S-a făcut o revizie, rețeaua de canalizare și stația de epurare fiind în garanție 24 de luni. S-a constatat că stația de epurare este în regulă, funcționează normal iar pe rețeaua de canalizare există nereguli, deficiente mai mari sau mai mici. Am luat legătura cu firma constructoare SC SAVA SERV CONSTRUCT BUCURESTI telefonic pentru a rezolva deficientele respective și am fost asigurați că vor veni și vor rezolva problemele. Aceștia au dat dovadă de neseriozitate și nu au venit așteptând probabil să se expire perioada de garanție.
I-am notificat de două ori prin adresele nr 5377 /29.10.2021 si 5722/16.11.2021 fără nici un rezultat. Atunci am procedat la rezolvarea acestui litigiu pe cale judecătorească fiind chemați în instanță în timp ce lucrarea se află în termen de garanție. Deci, în consecință, instanța de judecată își va spune cuvântul. Eu ca primar al comunei am cerut sprijinul pentru a rezolva această problemă pe cale amiabilă atât conducerii Companiei de Apă, cât si Conducerii Consiliului Județean, dar fără rezultate. S-a constatat că firma SC SAVA SERV CONSTRUCT nu dorește să se achite de obligațiile contractuale.” a rezumat Ion Cursureanu problema canalizării
La nivelul localității se așteaptă și rezultatul Licitației de la Compania de Apă privind extinderea rețelei de canalizare în Butoiu de Jos, Botea și Măgura, Doseni. Se va prioritiza executarea în prima fază a lucrărilor pe Botea, Butoiu de Jos iar în primăvara lui 2024 modernizarea și asfaltarea DC 104 A Butoiu de Jos Botea. De asemenea se află în procedură de proiectare extinderea canalizării prin Administratia Fondului de Mediu a zonei Butoiu de Sus Florina Socoteanu – Neluta Buhuta precum si pe Gârla. De asemeni se face proiectarea și pe satul Valea Dadii.