Sancțiune financiară importantă pentru Eurogas Prescom, pentru depozitarea de gunoi fără respectarea contractului cu CJD

Scandalul gunoiului depozitat în afara contractului în gropile de gunoi Aninoasa și Titu va atrage sancțiuni financiare importante pentru operatorul din groapa de gunoi EUROGAS PRESCOM. Acesta a permis unei societăți din Brăila – BRAI-CATA, ce a deschis anul trecut, în luna august, un punct de lucru în Fieni, la aceeași adresă cu EUROGAS PRESCOM, depozitarea de gunoi în cele două gropi, fără respectarea contractului cu CJD.

În urma unor verificări făcute de ADI Salubritate pe baza unor sesizări legate de prezența unor mașini ale unui alt operator – Urban București, ADI a ajuns la concluzia că EUROGAS PRESCOM a permis intrarea în cele două gropi a unei cantități de 1000 de tone de deșeuri: 502 tone la Aninoasa și 500 tone la Titu, aduse de BRAI-CATA, începând cu luna august, în baza unui contract între cei doi operatori. Cantitățile rezultă din bonurile de cântar, EUROGAS PRESCOM percepând un tarif de 110 le pe tonă, mai mare decât cel perceput în cadrul contractului integrat. Nu s-a putut, însă, proba cu certitudine de unde provin gunoaiele și nici natura lor. BRAI-CATA susține că acestea sunt de la operatori economici din județ, deși au circulat informații conform cărora gunoiul provine din alte județe. În ceea ce privește Urban București, explicația privind mașinile acestora în Dâmbovița oferită CJD de către operatorul de la groapă este că BRAI-CATA este un „pui” al Urban.

Conform contractului menționat, EUROGAS PRESCOM are dreptul legal de a obține venituri din operarea gropii, putând permite depozitarea altor deșeuri decât cele municipale  (sau periculoase, care intră sub incidența altor reglementări). Depozitarea altor deșeuri s-a făcut de la începutul contractului cu respectarea clauzelor contractuale.  Acolo duc deșeuri de la societăți comerciale sau deșeuri verzi, Direcția de specialitate a primăriei Târgoviște sau IGO Găești, conform explicațiilor oferite pentru Gazeta Dâmboviței de către Marin Antonescu, administrator public al ADI Salubritate. Acesta a spus și că singurul operator autorizat pentru colectarea de deșeuri municipale generate de populație și instituții publice este SUPERCOM.

În cazul BRAI-CATA, EUROGAS PRESCOM trebuia să solicite Consiliului Județean că societatea să fie trecută în lista anexă la contract, dar era obligatoriu ca această  să aibă autorizație de mediu pentru operare în județul Dâmbovița. Iar BRAI-CATA nu avea și nu solicitase autorizare de la APM Dâmbovița, așa că EUROGAS PRESCOM a mers “pe burtă” și nu a solicitat înscrierea ei în lista anexă la contract.

Acest lucru îi va costa nu mai puțin de 5,5 milioane de lei, sancțiune pe care CJD o va aplica în acest caz, așa cum a declarat, astăzi și Alexandru Oprea, președintele instituției.  EUROGAS PRESCOM are de plătit și redevența de 558.000 de euro pentru activitatea din acest an.

……………………………………………………………………………………..

CITEȘTE ȘI: CJD elaborează un Plan de Gestionare a Deșeurilor, în contextul unei probleme reale cu depozitele de gunoi


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro