Autorităţile dâmboviţene reiventează sensul cuvântului „potabil”, în relaţie cu situaţia de la Pucioasa. Mai exact, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, condus de prefectul Ioan Marinescu, a anuţat, astăzi, printr-un comunicat de presă că în localităţile în care apa a fost oprită, din cauza infestării cu bacterii provenite din fecale care au ajuns în Barajul Pucioasa, se reia furnizarea.
Se reia furnizarea apei in orasul Pucioasa si celelalte 4 localitati: Branesti, Doicesti, Vulcana Pandele si Vulcana Bai, incepand de astăzi 20.01.2016, ora 15.00, calitatea apei fiind conforma cu parametrii prevazuti in Legea 458/2002 privind calitatea apei potabila, actualizata.
Se menține restricția pentru consumul uman a apei.
Constatare foarte interesantă care ar trebui comunicată şi legiuitorului căruia se pare că i-a scăpat noţiunea inventată de situaţiile de urgenţă dâmboviţene: „apă potabilă, care nu e pentru consumul uman”. Legiuitorul spune că:
Art. 2.- Legea 458/2002 privind calitatea apei potabila
În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
1. Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman.
Mai exact, apa care nu este pentru consumul uman nu e potabilă, iar prin deducţie logică apa furnizată acum de Compania de Apă nu e potabilă pentru că nu e destinată consumului uman.
De altfel, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, anunţă şi:
Mentinerea furnizarii apei potabile cu cisterne din dotarea Companiei de Apa Targoviste, IJJ Dambovita si Garnizoana Targoviste catre populatia orasului Pucioasa si celelalte localitati afectate; De asemenea Crucea Rosie Dambovita va distribui apa plata imbuteliata in cantitate de cate 1000 l pentru fiecare localitate.
Apa nefiind nici pe departe potabilă, situaţia trebuie scăldată într-un fel, fiind folosite resurse importante pentru spoială de rezolvare a cazului.
Comunicarea situaţiei apei nepotabile este susţinută şi de DSP Dâmboviţa care nuanţează, însă, informaţia şi spune şi de ce nu poate fi consumată. Motivul este clorinarea în exces. Publicaţia noastră a mai scris pe subiectul apei de la Pucioasa că pe data de 15 ianuarie, când parametrii de bacterii provenite din fecale erau la limita potabilităţii, soluţia Companiei de Apă a fost clorinarea în exces.
Toate probele de apa recoltate sunt conforme din punct de vedere microbiologic Legii 458/2002, la toti parametri analizati, inclusiv parametrul Clostridium perfringens. Deoarece in acest moment valorile parametrului clor rezidual liber la iesirea din statia de tratare si la consumator( reteaua de distributie) sunt in continuare crescute si pana la stabilirea cu certitudine a mentinerii constante in timp a calitatii parametrilor de potabilitate, in scopul prevenirii oricarui risc pentru sanatatea populatiei, furnizarea apei se face in continuare cu restrictii, astfel:
-se interzice consumul apei pentru baut si prepararea alimentelor;
-se poate folosi pentru nevoi menajere si pentru igiena individuala.
Pentru cei care au impresia ca DSP spune acelaşi lucru cu Marinescu, trebuie să ştie că, în conformitate cu legea, parametrii microbiologici pentru apă potabilă sunt: Număr Colonii, Bacterii coliforme, Escherichia, Pseudomonas aeruginosa, Enterococi intestinali şi Clostridium perfringers, ultima fiind prezentă în apa de la Pucioasa. Clorul rezidual liber nu este, însă, parametru microbiologic, ci parametru chimic. Conform DSP, apa este conformă din punct de vedere microbiologic, dar neconformă din punct de vedere chimic. Mai exact, nu e destinată consumului uman, nefiind potabilă.
Le reamintim zecilor de mii de oameni afectaţi că în conformitate cu contractele semnate cu furnizorul de apă, Compania de Apă are următoarele obligaţii:
6.22. sa plătească toate daunele provocate utilizatorului din culpa sa, în special dacă:
- a) nu anunta utilizatorul din timp cu privire la limitarile sau la întreruperile programate;
- b) după întreruperea furnizarii apei potabile nu reia furnizarea acesteia în maximum 5 zile lucrătoare după îndeplinirea condiţiilor de reluare a furnizarii;
6.23. sa acorde bonificatii utilizatorului în cazul furnizarii/prestării serviciilor sub parametrii de calitate şi cantitate prevăzuţi în contract:
-
a) nu livreaza apa potabilă în condiţiile stabilite în contract;
-
b) nu respecta parametrii de calitate pentru apa potabilă furnizată la bransament, conform prevederilor din contract;
NU este buna de baut!
Bai oameni buni, horarati-va !! Este sau nu este buna apa pentru consumul uman ?
asa apa,asa companie de apa,plina de c;;;;;