Târgoviştea a fost astăzi gazda unui eveniment important pentru dezvoltarea judeţului nostru, la care au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi ai scenei politice dâmboviţene, cât şi naţionale.
În cadrul evenimentului “Oportunităţi de afaceri în judeţul Dâmboviţa”, desfăşurat la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia, au fost prezentate proiecte aflate în derulare în judeţ, posibile proiecte de viitor, toate acestea gravitând în jurul subiectului de mare actualitate, regionalizarea şi şansele Târgoviştei de a deveni capitală regională.
Deputatul Ion Pârgaru, profesor universitar dr., a fost gazda evenimentului, iar printre invitaţi care au vorbit despre oportunităţile de dezvoltare ale judeţului nostru s-au numărat rectorul Universităţii Valahia Târgovişte, Călin Oros, prefectul judeţului, Vistor Sanda, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, primarul Târgoviştei, Gabriel Boriga, senatorul Mircea Geoană, care a promis că va sprijini judeţul nostru, senatorul dâmboviţean Leonardo Badea, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, deputatul Florin Popescu, directorul Biroului Român de Metrologie legală, prof.univ.dr. Fănel Iacobescu, juristul Marius Bizău, consultant pe fonduri europene, preşedintele Senatului Universităţii Valahia Târgovişte, Ion Cucui, directorul Centrului Român de Comerţ Exterior, Marius Viziţionescu.
Chiar dacă a afirmat că această întâlnire vine puţin prea târziu, rectorul Universităţii Valahia a ţinut să le reamintească celor prezenţi la eveniment că instituţia de învăţământ superior este un factor important în crearea unor oportunităţi de dezvoltare ale judeţului, având în vedere şi progresele şi succesele înregistrate atât din punct de vedere educativ, cât şi de infrastructură (campusul universitar şi institutul de cercetare din campus), opinie susţinută şi de către deputatul Ion Pârgaru, care a menţionat că unioversitatea este una de top dar este mică şi stă în puterea tuturor celor care o pot sprijini să o facă mare.
Prefectul judeţului, Victor Sanda, a pus accent pe o problemă considerată una din principalele cauze ale situaţiei grele în care se află judeţul şi anume faptul că majoritatea lucrărilor importante realizate cu bani europeni în judeţ au fost făcute cu firme din afara judeţului, primarul Târgoviştei, Gabriel Boriga, aducând aici un argument mai târziu, acela că administraţia nu poate să acorde o licitaţie pe bani publici pe criterii de locaţie a firmei.
Victor Sanda a mai punctat organele de control stau de vorbă mai mult cu firmele mici, determinându-le pe acestea, de multe ori, să-şi mute sediile în alte judeţe, plătind acolo taxele şi impozitele aferente.
O concluzie adusă de prefect referitor la situaţia economică a judeţului nostru a fost următoarea “Noi o să ajungem un judeţ de mâna a doua”, acesta argumentând că suntem poziţionaţi între două judeţe foarte puternice, Prahova şi Argeş, unde au plecat deja două dintre sediile unor servicii deconcentrate şi anume Oficiul de Protecţie a Consumatorului şi Protecţia Mediului.
Adrian Ţuţuianu, preşedintele Cosiliului Judeţean, a afirmat, însă, că speră ca judeţul nostru să nu devină unul de mâna a doua, atât el, cât şi primarul Boriga asigurând că vor lupta cu toate puterile ca Târgoviştea să fie caitala regională, pentru că are multe atuturi, chiar şi în faţa judeţelor vecine, şeful administraţiei judeţene enumkerând câteva deconcentrate care ar trebui să rămână la nivel regional, în Târgovişte. Este vorba despre Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, APDRP; Oficiul Judeţean de Cadastru, Romsilva, DSP şi APIA.
Primarul Gabriel Boriga a prezentat şi câteva posibile proiecte de dezvoltare a municipiului, reşedinţă de judeţ, dar şi a judeţului, în zone nevalorificate până acum, unde există potenţial şi resurse pentru dezvoltarea Târgoviştei.
Chiar dacă au fost câteva atacuri subtile între reprezentanţii actualei şi fostei administraţii locale şi judeţene, au fost discutate multe aspecte importante pentru economia judeţului nostru, lucru recunoscut de toţi cei prezenţi la evenimentul de astăzi.