Ionuţ Săvoiu – Declaraţie politică: “Sǎ scoatem drumurile naţionale din satele româneşti!”

Stimați colegi, 

Vă mărturisesc că e dureros să privesc zilnic știri care să enumere morți și răniți în accidente produse pe drumurile naționale. E dureros să văd cum cifrele din statistici devin din ce în ce mai ridicate. E dureros să văd părinți și copii uciși într-un ritm blestemat pe drumurile naționale. S-a întâmplat recent pe raza localității buzoiene Limpeziș, în apropierea unei treceri de pietoni. Două surori, de 11 și, respectiv, 15 ani, au fost lovite de un TIR, în seara zilei de vineri, 5 aprilie. Una dintre victime a murit, iar cealaltă este în comă. Martori ai accidentului au fost șeful Consiliului Județean Vrancea – Marian Oprișan și ministrul Tineretului și Sportului – Nicolae Bănicioiu. Din păcate, astfel de situații de întâmplă și în alte localități din județele dumneavoastră sub priviri neputincioase sau, și mai grav, nepăsătoare.

Statistica rece, depășind orice prag psihologic pentru un stat civilizat, membru al Uniunii Europene, spune că în anul 2012, pe drumurile naționale au fost înregistrate 3.147 accidente grave de circulație, soldate cu 1.097 persoane decedate și 2.969 răniți grav. Multe astfel de accidente soldate cu pierderea de vieți omenești au un șablon nefericit: autovehicule de tonaj greu accidentează pietoni pe raza intravilanelor localităților tranzitate de drumuri naționale.

Nu trebuie să fim experți în domeniu ca să observăm că situația actuală a rețelei de drumuri naționale este precară din punct de vedere al capacității acesteia, fiind depășită în multe cazuri, atât din punctul de vedere al dimensionării parcului auto, cât și al gradului de motorizare. Mai mult decât atât, drumurile naționale se desfășoară, aproape fără excepție, prin orașele și satele de pe traseu, spre deosebire de ceea ce vedem în multe state din Europa, unde traficul greu și nu numai este dirijat pe centuri ocolitoare, indiferent de rangul localității.

 

Cred că indiferența nu poate continua la nivelul alarmant din prezent și ține de responsabilitatea majoră pe care ne-am asumat-o să schimbăm lucrurile. Pas cu pas, dar esențial. Trebuie să scoatem traficul de pe drumurile naţionale din localități, indiferent de rangul acestora. În acest sens, consider utilă, urgentă, fundamentală lansarea unui program guvernamental intitulat:

 

PROGRAMUL NAȚIONAL DE REALIZARE A CENTURILOR OCOLITOARE ALE LOCALITĂȚILOR SITUATE PE REȚEAUA DE DRUMURI NAȚIONALE

Odată pus în practică, un astfel de program ar determina, în special, preluarea traficului greu, care, altfel, se derulează prin mijlocul orașelor și satelor noastre, în multe cazuri la mică distanță de oameni și de casele acestora. În plus, ar oferi șansa adăugării unei benzi de siguranță sau a uneia suplimentare, acolo unde este oportun, sporind viteza media de transport, cu efectele pozitive derivate. Fundamentat pe argumente solide și prioritizat ca atare, programul ar însemna, din toate punctele de vedere, un efort meritat, cu beneficii multiple, de la reducerea numărului de accidente până la cele de ordin economic.

 

Deputat USL Dâmbovița IONUȚ SĂVOIU

Colegiul nr. 7 Titu

20.04.2013

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro