Lovitură pentru ”negociatorii” de bugete de la nivelul consiliilor județene. Guvernul implementează pilot, în acest an, un nou articol al legii bugetului prin care consiliile nu mai au nici un rol în a distribui bani din TVA și impozitul pe profit, către primării. Circuitul era guvern – consiliu – finanțe – primărie, iar din ecuație a ieșit consiliu județean. Practic, primăriile vor lua banii din TVA și impozitul pe profit, direct de la finanțe, pe o formulă de calcul fixă. Este eliminată negocierea politică, ce ținea uneori în loc votarea bugetului și favoriza unele UAT pe criteriul culorii politice a primarului. Adrian Țuțuianu a sugerat într-o conferință de presă că acest articol din Legea bugetului ar fi o alternativă la discuția cu separarea funcției de președinte CJ, de cea de președinte de partid, în interiorul PSD.
” În ceea ce mă privește niciodată nu am să mă agață de vreo funcție. Nu mă leg de clanța ușii nici la consiliu nici la partid. Foarte mulți colegi au subliniat faptul că partidul va ieși mai slăbit dintr-o separare și riscăm să avem mai multe conflicte la nivel local. Pe de altă parte trebuie să răspundem așteptărilor opiniei publice în sensul slăbirii influenței președinților de consilii județene. Este necesar. Și un prim pas a fost făcut. Practic noi la Consiliul județean nu mai repartizăm nici un fel de TVA și impozitul pe venit. Are un avantaj că nu mai poate spune nimeni: Mi-a dat, nu mi-a dat. Noi nu ne mai certăm în consiliul județean, deci am eliminat un subiect de dispută. Dezavantajul este că eu nu o să mai pot da bani la nici o unitate administrativ teritorială, în afară de banii pe asocierile pe drumuri. Dacă vor fi situații deosebite în localități va trebui să apelăm direct la guvern și să mergem la Fondul de rezervă.” a declarat Adrian Țuțuianu.
Iată și ce spune articolul cu pricina, care scoate CJ -urile din ecuația împărțirii banilor:
ART. 8
(1) În anul 2015, prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (2)-(5) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, se stabilesc limite de venituri proprii pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale, luând în calcul veniturile proprii realizate pe anul 2013, astfel:
a) 1.500.000 lei pentru comune;
b) 6.000.000 lei pentru oraşe;
c) 20.000.000 lei pentru municipii;
d) 50.000.000 lei pentru municipii reşedinţe de judeţ;
e) 80.000.000 lei pentru judeţe.
(2) Unităţile administrativ-teritoriale care nu realizează venituri proprii până la nivelul limitelor stabilite potrivit prevederilor alin. (1) primesc sume de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit, încasate la nivelul fiecărui judeţ, şi din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrare.
(3) Suma din cota de 18,5% din impozitul pe venit, încasată pe anul 2013 la nivelul judeţului, se repartizează astfel:
a) 27% se alocă bugetului propriu al judeţului;
b) diferenţa de sumă se repartizează proporţional cu ponderea fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în totalul necesar pentru atingerea limitelor stabilite.
(4) Sumele rămase după alocările prevăzute la alin. (3) se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, prin decizie a directorului general al direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice, astfel:
a) 55% în funcţie de numărul locuitorilor unităţilor administrativ-teritoriale;
b) 15% în funcţie de suprafaţa din intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale;
c) 15%, în mod egal, unităţilor administrativ-teritoriale cu un grad de colectare a impozitelor şi taxelor locale pe proprietate de cel puţin 90% pe ultimul an;
d) 15%, în mod egal, unităţilor administrativ-teritoriale care au aprobat în urmă cu doi ani cel puţin un proiect cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.
(5) În situaţia în care, în cadrul unui judeţ suma din cota de 18,5% din impozitul pe venit nu este suficientă pentru asigurarea limitelor de venituri stabilite, se repartizează sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
(6) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, rămase după asigurarea limitelor de venituri, se repartizează pe judeţe după următoarele criterii:
a) 55% în funcţie de numărul locuitorilor judeţului;
b) 15% în funcţie de suprafaţa judeţului;
c) 30% în funcţie de lungimea drumurilor judeţene şi comunale.
(7) Din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale repartizate potrivit prevederilor alin. (6), o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pe comune, oraşe, municipii, prin decizie a directorului general al direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice, pe aceleaşi criterii prevăzute la alin. (4).
(8) Repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, potrivit prevederilor alin. (1), (3), (5) şi (6), se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(9) În anul 2015, în execuţie, cota de 18,5% se alocă de către direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice până cel târziu la data de 8 a fiecărei luni, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, proporţional cu sumele repartizate prin hotărâre a Guvernului, potrivit prevederilor alin. (8), respectiv cu sumele repartizate potrivit prevederilor alin. (4).
(10) Modul de aplicare a sistemului de echilibrare se evaluează după primul semestru, iar eventualele corecţii se fac la prima rectificare a bugetului de stat.
Ah, ce veti face voi baronasilor acum, nu veti mai avea banutii statuluisa vi-i puneti sub pernita? Va da Viktorasi pt voi o OUG, stati fara grija! Ce sila mie!