ortooxacell kiss2022.gif Flax

În cazul unei ploi torenţiale, cariera minieră Valea Popii pune în pericol localitatea Şotânga

După ce a dat “pâine” şotângenilor vreme de mai multe generaţii, Mina Şotânga a ajuns un pericol pentru localitate şi localnici, părăsită fiind de administratorii resurselor miniere din România. Situaţia actuală a minei are un puternic impact negativ asupra componentei de mediu din zonă, dar şi asupra siguranţei cetăţenilor. “Fosta carieră Valea Popii afectează circa 60 de hectare de teren agricol. Ea nu e pusă în siguranţă şi într-o situaţie, de genul ploii de săptămâna trecută, în care la Şotânga cantitatea de apă ar depăşi 100 de litri pe metru pătrat, groapa  asta, că este o groapă, ar putea îngloba 500 000 de metri cubi de apă, cu potenţial pericol pentru mai multe zone din comuna Şotanga.”, a precizat primarul localităţii, Constantin Stroe. O problemă o constituie şi stadiul de degradare al clădirilor fostei unităţi. O parte din ele au rămas în picioare doar pentru că le-a păzit primăria, care încearcă de ani de zile să le treacă în domeniul public al localităţii. Este vorba de Clubul minier Şotânga, spitalul minier clădirea de birouri, dar şi vechea platformă, de 20 de hectare,  unde ar putea fi amenajat un parc agro industrial , în colaborare cu Galul Valea Ialomiţei, care are sediul la Şotânga. “Am vorbit cu trei miniştri pe tema asta. Ministrul Rovana Plumb a promis că va trimite Garda Naţională de Mediu pentru evaluare. Am speranţe că se va rezolva.”, a mai precizat Stroe.

 

Activitatea minieră de la Şotânga a început în 1883, pe Valea Popii, după ce la 1880 proprietarul moşiei Mărgineanca primise confirmarea de la Paris că în zonă există lignit. Primele explotări s-au făcut prin dezvelire, iar prin galerii subterane începînd cu 1887 la Mărgineanca şi 1897 la Valea Popii.

Mineritul a rezistat în zonă până în 2006, când ultimele galerii au intrat în conservare, dar în fapt au fost părăsite. În perioada de glorie, minele Şotânga aveau 2400 de salariaţi. Activitatea nu a fost oprită ca urmare a epuizării resursei de lignit, ci ca urmare a unei decizii ministeriale. Mina Şotânga funcţiona în directă legătură cu Termocentrala Doiceşti, căreia îi furniza cărbune. La acest momnt, Termocentrala este în insolvenţa, nemaifiind pornită de câţiva ani, cu puţine şanse de redresare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media