Fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște (cunoscută mai târziu drept Unitatea Militară 01417), o clădire cu o valoare istorică deosebită și un potențial turistic însemnat, își va redeschide porție, sâmbătă, 31 mai, a anunțat președintele CJD, Corneliu Ștefan. „Dâmbovița își păstrează cu mândrie trecutul, iar în cadrul programului pregătit pentru „Zilele Județului Dâmbovița” vă invităm la un eveniment special dedicat culturii și istoriei noastre. Sâmbătă, 31 mai, ora 15:00 – Deschiderea Muzeului Tradițiilor Militare Dâmbovițene – Școala de Cavalerie. După o restaurare atentă, realizată prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean Dâmbovița, în valoare de peste 25 de milioane de lei, această clădire de patrimoniu și-a recăpătat frumusețea de altădată și va deveni un nou centru cultural, cu expoziții și activități pentru toate vârstele. Vă așteptăm să redescoperim împreună o pagină importantă din istoria județului nostru!” a transmis Corneliu Ștefan.
În cadrul proiectului au fost executate lucrări de termoizolare, hidroizolare, refacere a instalațiilor electrice și termice, la toate nivelurile, inclusiv subsol, fără a afecta structura originală a clădirii. De asemenea, finisajele interioare și exterioare, dar și mozaicul din pardoseală au fost refăcute respectând exact modelul original pentru a păstra autenticitatea clădirii. Fosta Școală de Cavalerie va avea și un lift panoramic, un spațiu verde atent amenajat, o alveolă pentru două autobuze și o parcare proprie cu acces din Bulevardul Regele Ferdinand.
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 22 de milioane de lei, 8 milioane provenind din fonduri norvegiene nerambursabile. Diferența a fost acoperită de CJD care a luat în considerare faptul că potențialul turistic este una dintre resursele cele mai importante pe care se poate baza, în viitor, procesul de dezvoltare economică a județului Dâmbovița.
Fosta Școală de Cavalerie este unul din puținele obiective istorice din județ care atrag constant turiști străini, în cadrul unor traseelor tematice dedicate foștilor dictatori.
Cazarma şi zidul de la Târgovişte sunt ultimele locuri pe care le-au văzut soţii Ceauşescu, înainte de moarte În clădirea Fostei Școli de Cavalerie familia Ceauşescu a fost judecată, iar lângă zid au fost executați ultimul dictator şi soţia sa.
Expoziţia dedicată momentului din 25 decembrie 1989: “ Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România” care era deschisă în fosta Unitatea Militară 01417 a atras mii de vizitatori anual. Muzeul a avut parte de o bună vizibilitate internațională foarte multe televiziuni din străinătate filmând locul execuției pentru a face reportaje sau documentare. Există organizatori de tururi europene în care vizitatorii sunt plimbați în fostele țări cu regimuri dicatatoriale, care au cuprins și expoziția de la Târgoviște în excursiile lor. Au fost la muzeul ultimelor clipe ale regimului comunist din România turiști din Canada, Italia, Spania, Serbia, Portugalia, Germania, Grecia, Mexic, Danemarca, Anglia, SUA sau China.