Contre, între liberali și social democrați, pe fondul aflat la dispoziția CJD, de 20.239 mii lei, care încă nu a fost repartizat

  • Consilierii liberali au votat împotriva singurului proiect aflat pe ordinea de zi care privea  repartizarea pe anul 2019 a sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit și  din taxa pe valoarea adăugată
  • Contre, între liberali și social democrați, au fost și pe fondul aflat la dispoziția CJD, de 20.239 mii lei, care încă  nu a fost repartizat

Consilierii județeni liberali își continuă trendul împotrivirilor la vot … în ședințele forului administrativ județean! Ultimul episod s-a consumat vineri, 22 martie 2019, la ședința extraordinară a CJD, când liberalii au votat împotriva ,,proiectului de hotărâre privind repartizarea pe anul 2019 a sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit, sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și estimări 2020 – 2022 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe anul 2019 și estimări 2020 – 2022’’.

De fapt acesta a fost și singurul proiect de hotărâre care s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței, care a fost adoptat fără probleme chiar și fără voturile consilierilor liberali.

Prin Legea 50 privind bugetul de stat pe anul 2019, județului Dâmbovița i-au fost alocate sume defalcate din TVA astfel: pentru finanțarea cheltuielilor descentalizate la nivelul județului – 21.140 mii lei; pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor – 37.352 mii lei; pentru drumuri – 13.874 mii lei; pentru echilibrarea bugetelor locale – 439.795 lei. Potrivit directorului economic al CJD, Silviana Marin, în 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat al județului Dâmbovița, de 269.859 mii lei, se repartizează o cotă de 15% la bugetul local al județului (40.479 mii lei), 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor (161.914 mii lei) și 17,5% pentru echilibrarea în cadrul județului (47.227 mii lei).

,,Suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2019 se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziția consiliilor județene.

La nivelul CJD acest fond este în sumă de 20.239 mii lei, care se va repartiza ulterior, prin hotărâre de CJD, în urma solicitărilor fundamentate primite de la UAT-uri. Această sumă se repartizează către UAT-uri pentru susținerea programului de dezvoltare locală, pentru susținerea lucrărilor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care UAT- urile din județ nu le pot finanța din venituri proprii’’, a punctat directorul economic,  Silviana Marin.

Chiar dacă a anunțat încă de la început că aleșii liberali vor vota împotriva acestui proiect de hotărâre, liderul de grup al consilierilor PNL din CJD, Aurelian Popa a cerut să i se pună la dispoziție metodologia care a stat la baza repartizării sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, spunând că a solicitat acest lucru și celor de la Finanțele Publice Dâmbovița…,, dar nu am primit răspuns, mi s-a spus că la CJD se cunoaște mai bine’’. De asemenea, Aurelian Popa a ridicat și problema fondului aflat la dispoziția CJD, de 20.239 mii lei! ,, De ce nu s-au făcut repartizările, acum, pentru că localitățile au dat situația cerută de CJD privind necesarul de resurse? Sunt foarte multe localități unde nu se poate asigura bugetul minim de funcționare, plus plata prestațiilor sociale’’, a mai întrebat liderul de grup al consilierilor liberali, Aurelian Popa.

Un răspuns punctual a venit din partea consilierului PSD, Alexandru Oprea, care se încălzește pentru revenirea în funcția de președinte al CJD… ,,Nu o să fac acum filosofia elaborării bugetului. Observ că este al treilea an în care PNL nu a reușit să înțeleagă un lucru simplu, cum se fundamentează bugetul de funcționare al unei unități administrativ teritoriale. Calculul este foarte simplu – se centralizează ce a avut în execuție în anul precedent, se defalcă cotele de salarii și toate cele… și se ajunge la o sumă. Bugetele UAT- urilor asigură secțiunea de funcționare. Sigur că, din acest buget, se scad cheltuielile pentru asistența socială care, pentru prima dată, începând din acest an, revin UAT-urilor în totalitate. Nu trebuie să ducem în plan politic votarea sau nu a unor sume care revin și primarilor PNL. Din experiența anilor trecuți vă pot spune că dacă centralizăm sumele cerute de UAT-uri o să avem nevoie de vreo trei ori bugetul CJD. Orice discuție privind repartizarea sumei de 20.239 mii lei, fondul aflat la dispoziția CJD, este prematură…’’ a încheiat Alexandru Oprea.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro