A fost recepționat studiu de fezabilitate pentru construirea în județul Dâmbovița a unei stații de tratare mecanico-biologice a deșeurilor, pe care CJD o va construi la Șotânga. Este vorba de un proiect de aproximativ 95 de milioane de euro care va închide circuitul managementului deșeurilor în județul nostru și va diminua cantitățile de deșeuri care vor ajunge în depozitele de gunoi de la Aninoasa și Titu.
„Lucrăm de aproximativ 2 ani la acest proiect, ieri consultantul împreună cu reprezentanții Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și cu reprezentanții Comisiei Europene și cei ai Jaspers și împreună cu colegii din Consiliul Județean Dâmbovița, am recepționat acest studiu de fezabilitate pentru construirea în județul Dâmbovița a unei stații de tratare mecanico-biologice. Astăzi, Consiliul Județean Dâmbovița a aprobat acest proiect și indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate privind această investiției din județul nostru. De astăzi vom transmite către toate unitățile administrativ teritoriale din județul Dâmbovița acest proiect, să aprobe prin hotărâri de consilii locale cele 89 de consilii locale din județ, iar în luna august să depunem la Comisia Europeană acest proiect și să semnăm contractul de finanțare.
Ca urmare a actualizărilor efectuate în această perioadă, valoarea totală a proiectului este de peste 95.000.000 de euro inclusiv TVA, iar contribuția Consiliului Județean este de 27.500.000 de euro inclusiv TVA.” a precizat într-o conferință de presă, președintele CJD Corneliu Ștefan.
Proiectul va fi împărtiț. în două etape. Prima derulată și finanțată prin POIM 2014-2020, are o valoare totală de 7.300.000 euro. Din această sumă, Consiliul Județean Dâmbovița va contribui cu aproximativ 2.200.000 de euro., iar cea de-a doua va fi derulată și finanțată prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are o valoare totală de 87.200.000 euro, inclusiv TVA, din care contribuția Consiliului Județean Dâmbovița se ridică la 25.300.000 de euro.
„Cu acești bani se are în vedere realizarea unei instalații de tratare a deșeurilor colectate separat care conține: o instalație de tratare mecanică a deșeurilor reciclabile, cu sortare semiautomată, o instalație de tratare mecanică a deșeurilor reziduale, o linie de tratare biologică prin digestie anaerobă cu capacitate de 70.000 tone/an, o platformă de compostare și un centru de colectare prin aport voluntar și stocare temporară a fluxurilor de deșeuri speciale pe amplasamentul de la Șotânga.
În momentul de față, în prima etapă, avem deja în achiziție publică: peste 62.000 de unități de compostare individuală care permit compostarea biodeșeurilor în gospodăriile rurale din nordul județului Dâmbovița; 9 mașini de colectare separată și transport a deșeurilor reciclabile, biodeșeurilor și deșeurilor textile; un soft de management al deșeurilor; 75.000 de europubele de 120l; 116.000 de europubele deșeuri reciclabile de 120l; 170 de recipiente dedicate colectării textilelor; 560 de containere de 1.100 litri pentru biodeșeuri.” a mai precizat Corneliu Ștefan.