Foarte înfierbântații reprezentanți locali ai clasei politice se aruncă unii pe alții în cazanul cu smoală clocotită pe care scrie cu litere de-o șchioapă „SC Termica SA”. Campania asta de demascare a dușmanilor poporului târgoviștean poate că ar fi distractivă, dacă de suferit n-ar avea cei mai prăpădiți mieluți din turma păstorită de Boriga-baci, țâncii cu caș la gură ori semințe de cannabis în penare și bătrânii care fie n-au avut bani de centrale termice, fie nu au înțeles nici acum că statul nu este obligat să le dea căldură-n case și apartamente.
Că Boriga este și el vinovat de această situație, fie și doar prin faptul că nu a luat din timp măsurile necesare după prăbușirea Termica, este de domeniul evidenței. Ce se știe mai puțin este CUM s-a ajuns la această situație. Iată cîteva date extrase dintr-un raport de specialitate întocmit de ex-directorul general Viorel Tabacu, în primăvara lui 2003, și avizat de primarul PSD Iulian Furcoiu:
- Factura medie pe apartament/an (ROL): 1.505.369 – 1999; 2.812.850 – 2000; 3.778.869 – 2001; 5.803.067 – 2002. Se poate vedeam că valoarea facturii a crescut de aproape 4 ani în doar trei ani, și asta într-o perioadă în care municipiul Târgoviște avea un primar (Iulian Furcoiu) și doi viceprimari (Dorel Bondilă și Ioana Cristea) de la PDSR – mai apoi PSD, Adrian Țuțuianu devenise consilier județean, iar Gabriel Boriga anunța la Radio Minisat scorurile înregistrate în NBA și aplauda întoarcerea lui Michael Jordan în sportul care l-a consacrat.
- Tariful gigacaloriei pentru populație/an (ROL): 141.628 – 1999; 273.289 – 2000; 415.156 – 2001; 654.721 – 2002. Aici creșterea este și mai mare de aproximativ patru ori și jumătate, în aceeași perioadă.
- Număr de apartamente alimentate în sistem centralizat: 24.237 – 1999; 21.237 – 2000; 18.707 – 2001; 16.569 – 2002. O TREIME din clienții Termica au plecat în decurs de 3 ani!
În același raport, avizat de primarul Furcoiu, fostul director Tabacu (altfel un om de meserie și cu coloană vertebrală, fără nicio ironie!) avertiza foarte clar: „Analiza asupra tendinței populației de a fi alimentată din sistemul centralizat duce la concluzia că în anii viitori va scădea numărul apartamentelor cu servicii asigurate de SC Termica SA„. Citind toate acestea, marii ctitori PSD-iști din fruntea Târgoviștei măre se gândiră și se sfătuiră că nu se face să renunțe la Termica, ale cărei servicii SUBVENȚIONATE ar fi un excelent vehicul electoral cu iz social-democrat în anul care avea să vină. Și uite așa, deși conducerea de la Termica avertizase că trendul este unul al naibii de nefavorabil, pe coliva muribundei societăți de termoficare, măriile-lor au pus o bomboană frumos ambalată, numită „unitatea de cogenerare de la CT Sud”. Apare, evident, și un succint studiu de prefezabilitate, semnatari fiind viceprimarul Bondilă, directorul Tabacu, ing. Constantin Bălașa (pe atunci director tehnic, actualmente director executiv în Primăria Târgoviște), și ing. Simona Enescu. Unitatea asta de cogenerare (care, fie vorba între noi, n-a funcționat niciodată) urma să furnizeze și energie termică, și energie electrică, iar Primăria Târgoviște o evaluase la vreo 36 de milioane de euro, găsise și un partener extern, în sfârșit, tot tacâmul… Oricum, în acea perioadă ar fi fost cea mai mare investiție din municipiul Târgoviște, depășind chiar și lucrările de pe MUDP II (chiar, domnu’ Staicu Dorin, zis „Dorel de la RAGC”, vă mai aduceți aminte că nu-s nici 15 ani de când ați găurit toate străzile și ne-ați promis că stăm până la adânci bătrâneți cu ce-ați băgat dumneavoastră în tranșeele alea?). Ce să se facă însă cu ce le spusese Tabacu cu vreo lună înainte (studiul de fezabilitate fiind datat mai 2003) în legătură cu frumosul parastas ce se ivește la orizontul SC Termica SA? Și, dintr-o trăsătură de condei, unul dintre autori, probabil nu Tabacu, pentru că el taman ce-și anunțase poziția, rezolvă situația și dă verde unui proiect care a îngropat definitiv respectiva societate: „Numărul de debranșări s-a redus în ultimul timp, putându-se considera că în anii următori acesta va fi aproape nul„. Asta în mai 2003!!!
Restul e deja istorie recentă: Primăria s-a chinuit să facă stația de cogenerare care n-a produs niciodată nimic, ci doar a consumat, Termica a mers „în gaură” și a acumulat datorii peste datorii, urmând să-și revină după ce va fi dată în folosință stația-minune. Se știe și că Boriga a mai discutat în mandatul trecut cu cei de la GDF Suez, care s-au mai uitat un pic în altă parte în timp ce subliniau faptul că pomana nu ține loc de economie de piață. Și asta pentru că vreo câțiva tovarăși au decis, acum mai bine de un deceniu, că e bine cu sistemul centralizat când tocmai conducerea sistemului centralizat le spunea că buba e mare și începe să coacă! N-a mai contat că amanetezi viitorul, important e să ai „electoratul captiv” pe care să-l minți în alegeri cu subvenții, sacrificând bugetul și chiar existența unei societăți comerciale pe care acum o plângi. Că tot veni vorba despre lacrimi, poate că aligatorul Țuțuianu ar putea urca vreo câteva etaje, până la aligatorelul Bondilă (sau să formeze interior 680, că e mai comod) să-l întrebe cine și când a pus Termica pe butuci. De ce, e o întrebare la care și cel mai iubit fiu al plaiurilor dâmbovițene știe să răspundă…
P.S. : Despre problema SC Termica SA vorbesc cu patimă și înfierează cu mânie proletară unii care au fost părtași la devalizarea societății, care s-au înfruptat ani buni din fonduri de publicitate prin presă. Mai ușor cu pianul (pardon, cu harpa) pe scări, tovarăși!
Citeşte şi BENGEA’S GOSSIPS: Varianta-șoc: Florin Popescu la UDMR!
BENGEA’S GOSSIPS: Cultul personalității, varianta dâmbovițeano-chineză
Problema S.C Termica este una de principiu. totusi. Dreapta va spune ca e mai bine sa fie lasati oamenii sa se descurce ca statul nu e obligat sa le dea caldura ( si nici nu e bine ), stanga va plange de mila saracilor care nu pot sa-si cumpere centrale murale.si vor dori sa-i subventioneze dar prin termoficare. Si vorba rabinului si unii si altii au dreptate. Ce te faci ca nu pot functiona simultan cele doua principii in incalzirea Targovistei. Cu bani europeni doua orase mari Ploiestiul si Timisoara si-au modernizat producerea energiei termice si si-au modernizat si retelele de distributie ca sa nu mai coste atat gigacaloria. si termoficarea e viabila.
La noi dupa ce am cumparat motoarele cu cogenerare cu o groaza de bani am „uitat ” sa modernizam retelele de distributie cum scria prin „niste documentatii”” si vazand pierderile (aburii din canalele termice dac va amintiti ) si facturile oamenii s-au speriat si cei care si-au permis si-au cumparat centrale murale si asa a inceput tavalugul debransarilor incurajat direct si indirect de unii „baieti destepti”.Ca acum vobim de centrale de bloc ,de scara, de zona sa fim seriosi mortul de la groapa nu se mai intoarce. Lipsa de viziune costa.”.Unde nu-i cap vai de picioare ” – plecand de la premiza ca toti suntem cinstiti . Ghinionul domnului primar ca a prins doua mandate si nu prea poate sa dea vina pe cei dinainte. Ar fi bine ca in tara asta sa nu existe saraci, centralele murale sa functionese cu garantie cel putin 60,pana se amortizeaza un apartament ANL si rusii sa nu scumpeasca gazul pana in 2070 Cam SF scenariul . In rest numai de bine!
domnule bengea.cu tot respectul.de cand este boriga primar de targoviste?de ce nu a reabilitat termica in toti anii de primarie?ce e bun a facut centru dreapta.ce e rau a facut stanga.ca nu au elevii caldura in clase tot stanga e de vina.in loc sa ne preocupam de acest lucru din vara ne durea ca nu avem bani pentru fotbal si baschet.acum sa-si cumpere cei ce n-au caldura o pereche de indispensabili stalichnaia si sa iasa din iarna.
@bogdan: ori esti noob, ori rau-intentionat, ori prost. cel mai comod, eficient si sigur e sa ai propria centrala, sa lesini de cald cu berea in mana in mijlocul iernii, daca asa vrea muschiul tau. tu in 2013-2014 inca vrei sa stai la p**a lu’ termica, sau a altei societati similare, care sa iti dea drumul la caldura fix cand are chef? unii nu meritati nici asfalt pe trotuare, in plm. intreaba-i pe domnii aia straini si cum se f**e pe la ei. Noob-ule!
Asa se intampla ,cand problemele tehnice se rezolva politic, nu conteaza ,voturi sa iasa ,odata si odata tot trebuia sa se sparga buba. Pacat ca cei care au suferit au fost copii.
Un articol interesant… insa, de dragul imparialitatii jurnalistice, cam laconic in aprecierea rolului avut Gabriel Boriga in demolarea Termica SA.
Si inca un detaliu, pe care il consider interesant si pe care l-am aflat de la niste domni straini ce doreau sa concesioneze serviciul public de termoficare, si anume faptul ca incalzirea centralizata functioneaza in multe zone din tarile civilizate, este mai sigura si mai eficienta decat sistemul individual de incalzire (prin centrale murale). Numai bine!
afara cu psd-istii astia hoti! nu inteleg cum oamenii voteaza psd-ul si in 2013!?!?