Prima dezbatere publică referitoare la amplasarea unul reactor nuclear de mici dimensiuni, în judeţul Dâmboviţa, la Doiceşti a strâns, în căminul cultural din localitate oficiali, reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi persoane interesate. Întâlnirea a avut loc la inițiativa președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a cerut conducerii Nuclearelectrica, reprezentanților investitorilor și partenerilor să comunice în mod corect avantajele și dezavantajele dezvoltării unei asemenea investiții la Doicești, să răspundă în mod clar tuturor întrebărilor despre cât de sigură este tehnologia și care sunt riscurile, de ce a fost ales amplasamentul de la Doicești, la câte astfel de proiecte se lucrează în acest moment în lume.
Răspunsurile au fost aşteptate de la directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță şi de la președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas, Teofil Mureșan. Însă temele cu care aceştia au venit au fost insuficient pregătite pentru a oferi garanţii în ceea ce priveşte siguranţa investiţiei. Au fost prezentate date generale, de tipul celor pe care presa le-a furnizat deja populaţiei. Directorul general al Nuclearelectrica a explicat că amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România. „În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceștia obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, și respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale” s-a afirmat de către Cosmin Ghiţă. Totuşi acesta nu a putut indica în mod concret nici măcar care este zona de excludere obligatorie în cazul acestui tip de reactor, având în vedere faptul că va fi amplasat la o distanţă foarte mică de zona locuită. „Zona este redusă. O să revin cu un răspuns în scris” a fost singura explicaţie oferită. Nu au fost oferite date concrete despre costuri şi nici despre riscurile reale. Primul asemenea reactor de lume este în construcţie în SUA, dar nici pentru acesta reprezentantul Nuclearelectrica nu a ştiut care este zona de excludere.
Spre finalul întâlnirii, primarul oraşului Pucioasa a rămas şi el cu o întrebare fără răspuns: „Ştiţi câte maşini trec zilnic pe lângă centrala dumneavoastră. 15.000. Dumneavoastră sunteţi într-o zonă extrem de populată. Eu nu cred ca poziţia pe care aţi ales-o, bine pentru dumnevoastră sunt sigur că este foarte bine argumentată şi eficientă, dar din punctul de vedere al comunităţilor nu ştiu dacă este un lucru foarte bun. Localitatea pe care o conduc are 15.000 de locuitori, se află la 9 km de termocentrală, e o staţiune balneoclimaterică în plină dezvoltare. Şi eu mă întrebam, cum dracu să mai aduc eu turişti la Pucioasa dacă eu o să am o centrală nucleară la 9 km. Indiferent de ceea ce vedeţi dumneavoastră care sunteţi în sistem, pentru noi ceilalţi, oameni simpli, este o problemă pe care dumneavoastră va trebui să o rezolvaţi pentru că vedeţi lucrurile simplist, v-aţi prezenat ca un politician nu ca un specialist şi le vedeţi doar din punctul dumneavoastră de vedere. Aşezaţi-vă între noi şi gândiţi ca un om simplu. Nu mă aşteptam să nu aveţi date. Aveţi case lipise de gardul Termocentralei. Despre ce vorbim? Mi se pare că trataţi superficial. Şi faptul că noi am aflat la 2 ani de zile după ce aţi început studiile, că vreţi să faceţi această investiţie, mă face să cred că acesat este o întâlnire pe care trebuia să o bifaţi, nu că se va întâmpla ceva în urma dialogului. Eu nu mă opun progresului. Dar lucrurile trebuie făcute cu cap şi trebuie să le aplicăm gândindu-ne la comunităţi. ” a spus Constantin Ana.
INFORMAŢII DE BACKGROUND
La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania america NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. Tehnologia SMR a NuScale, este singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.