Săptămâna trecută, Serviciul Judeţan Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale a prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate în cursul anului trecut, moment ce a beneficiat de prezenţa Directorului Arhivelor Naţionale, prof. Dr. Ioan Drăgan (foto), precum şi a Şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, domnul Daniel Zepişi. Aeasta a fost prima vizită a directorului Arhivelor în județul Dâmbovița, de la începutul mandatului său, ocazie cu care a cunoscut tot personalul dâmbovițean.
Ioan Drăgan s-a arătat interesat de condiţiile de desfăşurare a activităţii angajaţilor dâmboviţeni, ai Instituţiei Arhivelor, precum şi de condiţiile de păstrare a tezaurului documentar dâmboviţean, în condiţiile dificile ale lipsei acute a finanţării, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de care aparţine această Instituţie.
Şedinţa de bilanţ a evidențiat greutăţile de care se lovește instituția dâmbovițeană, cu atât mai mult cu cât, ambii oaspeți se află practic la conducerea destinului Serviciului Arhivelor dâmboviţene. De aceea, au fost analizate dificultăţile concrete cu care se confruntă colectivul de aici, încercându-se remedierea unora dintre problemele care aveau soluţii posibile.
„Obiectivele anului trecut au fost stabilite în conformitate cu Strategia de acţiune stabilită la întâlnirea din 2012 de la Iaşi, a factorilor de decizie din Arhivele Naţionale şi îndeplinite integral de colectivul format din 5 consilieri, un referent, un arhivar şi un legător, căruia din 2014 i s-a mai adăugat un consilier” a precizat şeful Serviciului, domnul profesor doctor Dobrin Pârvan.
„Ca activitate preponderentă în cadrul timpului de lucru, care ne-a îndepărtat oarecum de scopul de bază al instituţiei Arhivelor, cum ar fi obligaţia de a prelua cca.300 m.l.(aprox.20 000 de dosare) documente cu caracter practic (majoritatea-state de plată ale unor creatori desfiinţaţi), fapt ce a avut drept urmare, ajungerea la un procent de aproximativ 60% din activitatea noastră, destinat relaţiilor cu publicul. La capitolul dificultăţi se încadrează şi lipsa, uneori acută, a materialelor necesare activităţii noastre” a mai afirmat Dobrin Pârvan.
Directorul Dobrin Pârvan consideră că pentru rezolvarea problemelor este nevoie ca Arhivele să fie văzute ca niște „instrumente ale guvernării”. Rezolvarea este văzută în noua Lege a Arhivelor, ce a avut ca punct de plecare proiectul din 2007 şi care urmează a fi adoptată în cel mai scurt timp.
„Pentru a evita frustrările, atât la nivel instituţional, cât şi personal este nevoie să eliminăm discrepanţa dintre posibilităţile noastre şi cerinţele impuse, să „aducem în realitate” aceste cerinţe către instituţie, dar şi către noi, în calitate de slujitori ai acesteia, iar un angajament din partea administraţiei de Stat, în acest sens este absolut obligatoriu; funcţionarea instituţiei ca Agenţie în subordinea Guvernului, ar fi probabil formula cea mai fericită”, a afirmat și Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naţionale.
Drăgan a asigurat o dată în plus, despre faptul că situaţia cu care se confruntă SJAN Dâmboviţa, una dintre cele mai dificile la nivelul ţării, este pe deplin înţeleasă la nivelul conducerii Arhivelor Naţionale şi a reafirmat speranţa că această instituţie şi-a încheiat lunga „coborîre”, căreia de acum trebuie să-i opunem o perioadă de „urcare”.