Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. În acest an, tema mondială a apei este „Apă şi siguranţa alimentelor”.
Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Administraţiei Naţionale Apele Române, ing. David Csaba afirma că „Accesul la apă înseamnă accesul la hrană, iar accesul la apă de mai bună calitate înseamnă o hrană de mai bună calitate.” Aceasta a mai pus şi problema canalizării şi a staţiilor de epurare „Criza apei înseamnă criza vieții(…)Aproximativ un miliard şi jumătate de oameni din toată lumea nu au acces la apa indispensabilă vieţii lor, cu alte cuvinte, ei nu au dreptul la viaţă pentru că speranţa lor de viaţă este foarte scăzută din cauza nivelului de trai precar. Mai mult, alte două miliarde de oameni nu au canalizare, toalete civilizate şi condiţii minimale de igienă.”