Grupul de producători agricoli de legume proaspete și produse procesate din acestea strânși sub titulatura „Cămara lui Liviu” au o ofertă bogată pentru această toamnă: zacuscă, suc de roșii, ketchup, zarzavat pentru ciorbă, castraveciori în oțet sau gogoșari în oțet, sub brandul local “Cămara lui Liviu”.
“Cămara lui Liviu” este de fapt efortul a șase parteneri, entități economice și agricultori, care vor să promoveze produsele locale din cartierul târgoviștean “Matei Voievod” cunoscut drept cartierul sârbilor unde există o tradiție lungă pentru legumicultură. Cei șase au accesat un sprijin de 250.000 de euro prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, grație Submăsurii 16.4 – „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol”. Prin această submăsură s-a creat oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile pentru promovarea cooperării între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare. Mai exact de la producător direct la cumpărător, fără mijlocirea intermediarilor, mijlocire care de cele mai multe ori înseamnă un produs mai scump pentru cumpărătorul final.
Partenerii din cadrul proiectului intitulat “Cămara lui Liviu” au aceeași strategie de evoluție cu o creștere organică și sustenabilă a afacerii, iar asocierea le-a permis accesarea fondurilor aferente măsurii 16.4. Liderul din cadrul parteneriatului este “Grădina lui Liviu SRL”. Liviu Oprea este un fermier care s-a ocupat toată viața de agricultură împreună cu familia sa, cultivând 2600 de mp de solarii și 3000 de mp în câmp, în cartierul „Matei Voievod”.
Astăzi, produsele din “Cămara lui Liviu” au fost prezentate autorităților locale, direct de la ușa solarului unde sunt produse. Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a apreciat activitatea producătorilor și a subliniat importanța desfacerii produselor agricole locale către târgovișteni, într-un lanț scurt de aprovizionare, în condițiile în care legumicultorii din zonă asigură aprovizionarea locuitorilor municipiului de aproximativ 200 de ani.