Visele mari nu țin cont de vârstă. La 8 ani, Alexandru Nicolae Bobe are obiective grandioase. Își dorește să devină campion la șah, pentru a-și deschide un club prin care să finanțeze echipa sa preferată de fotbal, Chindia Târgoviște. Pentru visul său, practică șah de 3 ani, cu pasiune și rezultate frumoase. „Joc șah ca să-mi dezvolt creierul. Găsesc mai multe soluții la șah cu fiecare mutare pe care mi-o pune adversarul. Cu fiecare joc prind experiență”, ne explică el o parte dintre beneficiile pe care i le-a adus șahul. Se pregătește în prezent cu prof. Liviu Mocanu, la Winsconsin Sport Club Târgoviște, participă la competiții unde a obținut mai multe medalii și câteva trofee. Acestea din urmă îl încântă mai mult, iar cel mai drag rezultat este cel obținut recent acasă, la competiția organizată la Dâmbovița Mall. De ce? – ne dezvăluie el cu entuziasm: „pentru că am jucat acasă, alături de colegi de la club”.
Îmbunătățește memoria și dezvoltă gândirea logică atât prin șah, cât și prin aritmetică mentală
O altă competiție importantă a fost „Trofeul francez”, desfășurată la Liceul francez „Anna de Noailles” din București, unde au participat 53 de jucători. A fost o experiență frumoasă, pe care o păstrează cu drag, chiar dacă nu a reușit să obțină un premiu/o medalie. Se bucură de experiențele și prieteniile pe care le câștigă prin șah. A început să practice sportul minții incitat de poveștile pe care i le-a spus mama sa, Nicoleta Bobe. Pe de o parte a aflat că bunicul său era pasionat de șah, iar pe de altă parte a ascultat cu interes povești legate de originile și evoluția șahului. Fascinația pentru acest sport l-a determinat să practice șah încă de la vârsta de 5 ani, la clubul de la Pucioasa. A urmat apoi și un curs de aritmetică mentală, despre care a aflat de la un concurent la o competiție de șah. Aritmetica mentală a adus un plus la dezvoltarea gândirii logice/analitice, care îl ajută și în șah, dar și la școală.
„Exersez să nu mai am frici
Nu ignoră nici dezvoltarea fizică, urmând cursuri de înot, unde cel mai mult îi plac săriturile în apă. „Când sar în apă la înot și ies la suprafață exersez să nu mai am frici”, oferă un exemplu prețios Alexandru. Își dorește să joace și fotbal, însă programul nu îi permite momentan. Joacă alături de prieteni în parc și merge la meciurile echipei sale preferate. A primit chiar un tricoul de la căpitanul AFC Chindia Târgoviște, fiind acest dar de valoare unui trofeu important. Până la terenul de fotbal însă, continuă pe tabla de șah să curească noi victorii spre visul său. Succes, copil minune!
Oana Berliba-Soare