Problema stațiilor antigrindină devine una acută pe Valea Dâmboviței, unde din ce în ce mai des au loc episoade de vreme severă, determinate de modificările climatice tot mai agresive. Ultimul episod, cu urmări importante în starea plantațiilor de pomi fructiferi a avut loc chiar în ziua de Paște. A bătut grindină în cantități importante, merele și perele în formare fiind „rănite” de bucățile de gheață.
În acest context, tânărul fermier Andrei Vlad, a transmis publicației noastre un apel, în urma unei postări a directorului Direcția Agricole Dâmbovița, Vlad Pătrașcu. Acesta a scris pe pagina sa de facebook: „Zona Bărbulețu – Gura Bărbulețului – Pietrari – Voinești, din județul Dâmbovița, a fost lovită de grindină puternică! Este clar că avem nevoie urgentă de măsuri de protecție antigrindină pentru a proteja culturile și proprietățile noastre! Haideți să ne unim eforturile și să cerem sprijin pentru a ne proteja comunitatea!”
Cu două hectare de livadă distruse, Andrei Vlad spue că fermieri sunt uniți, dar autoritățile centrale sunt cele care i-au lăsat baltă de ani buni. Așa că solicită la rândul său medierea problemei pomicultorilor de către reprezentanții autorităților județene în domeniu pe lângă Ministerul Agriculturii unde se tot vorbește de amplasarea a opt astfel de stații prevăzute, pe hârtie, la Voinești, Văleni Dâmbovița, Mănești, Comișani, Ulmi, Glodeni și Vulcana Pandele. Practic ar trebui să protejeze cam 15000 de hectare de livezi și culturi agricole. Pomicultorii sperau ca stațiile să fie gata în 2022, dar încă nu au începu lucrările în nici una dintre localități.
„Domnule director Vlad Pătrașcu, spuneți în declarațiile de presă din urma grindinei care a distrus livezile de pe Valea Dâmboviței, că ar trebui „să ne unim eforturile și să cerem ajutor”. Noi, ca fermieri afectați vă întrebăm, să ne unim eforturile cu cine!? Ne tot strigăm amarul din 2017 încoace. Fiecare director sau secretar de stat (că mai sus nu ne-a băgat nimeni în seamă) au spus: gata! se vorbește! se rezolvă! și atât… În mai 2019, după un episod asemănător de grindină domnul director de atunci al Camerei Agricole Dâmbovița dădea asigurări că până în toamna acelui an stația de rachete antigrindină o să fie montată la Voinești… Au trecut 5 ani și la Voinești amplasamentul a fost betonat și împrejmuit cu gard de către primărie și așteaptă și acum montarea rachetelor.
Episoadele de vreme severă se repetă an de an cu frecvență și intensitate din ce în ce mai mare și noi ne așteptăm rândul ca la ruleta rusească. Duminică, în ziua de Paște a bătut grindina timp de 45 de minte. 45 de minute domnule director în care fermierii și-au văzut recoltele distruse. Investiții de mii de euro în tăieri, fertilizări, echipamente, motorină și tratamente. Tratamente care trebuie să continue tot anul chiar dacă știm că nu o să avem ce recolta pentru că plantațiile trebuie îngrijite altfel până la anul riscam să le pierdem de tot din cauza bolilor și dăunătorilor.
Noi suntem uniți domnule director! Fără prea mare sprijin din partea instituțiilor ne străduim an de an să punem pe mesele românilor fructe de calitate superioară, ne străduim să îndeplinim condițiile draconice care ni se impun pentru a fi prezenți în supermarketuri, și ne străduim să facem față importurilor masive, ne străduim să ne facem treaba de pomicultori. Așa că vă rugăm să vă uniți dumneavoastră eforturile cu noi și să ne reprezentați cauza mai departe și poate așa rachete alea or să ajungă și la noi. Dacă nu, o să treceți și dumneavoastră în rândul acelora care au văzut, au promis și au plecat mai departe!
Semnat: Vlad Andrei – tânăr fermier cu 2 hectare de livadă distruse de grindină.”
Dâmbovița este unul dintre județele în care nu există stații antigrindină.