Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

Un preot dâmbovițean, printre cei mai buni artiști fierari ai lumii. Talentul lui Sorin Bute, recunoscut internațional

 

Foto: Casian Podăreu, sursa facebook Sorin Bute

Artistul fierar târgoviștean apare anul acesta în anuarul revistei Hephaistos, publicație internațională dedicată designului și artei în metal.

Drumul în fierărie a lui Sorin Bute a început în 2006, departe de meleagurile târgoviștene în care s-a născut. Aflat la studii în Italia, a descoperit frumsețea artei metalului de la maeștrii italieni, iar în anii ce au urmat a căutat să se perfecționeze în tehnici tradiționale de prelucrare pe care să le transpună în artă și arhitectură bisericească, dar și profană.

Sorin Bute s-a născut la Târgoviște în 1977, absolvind Seminarul Teologic, urmat de studii superioare în domeniu teologic în Italia, dar și de Universitatea Națională de Arte, secția Metal. Pentru a stăpâni arta fierului a trecut și prin mâinile modelatoare ale unui artist italian și ale unui austriac, fiecare dezvăluindu-i tehnici pe care își bazează și acum lucrările. Talentul și munca sa au primit anul acesta recunoaștere internațională, lucrările lui Sorin Bute fiind prezentate, alături de lucrările a încă șase artiști fierari din întreaga lume, în anuarul Design Metal, al Revistei germane de profil – Hephaistos.

 

După 15 ani de bătut fierul din pasiune dar și din necesitate, s-au adunat suficiente lucrări pentru a fi publicate în cea mai prestigioasă revistă în domeniu, Metall Design. Este o recunoaștere internațională neașteptată care mă bucură. Mulțumesc revistei Hephaistos care publică anuarul!” – Sorin Bute.

“Vocația de preot este compatibilă cu orice lucru care este frumos.” spune Sorin Bute, care își împarte timpul între familie, fiind tatăl a trei copii, parohia de la Săcuieni, unde este preot, arta sa, dar și activitatea didactică din cadrul Facultății de Teologie a Universității Valahia.

 

 

Candelabrele bisericii Parohiei „Sfântul Nicolae Andronești” din Municipiul Târgoviște sunt realizate de artistul fierar Sorin Bute.

Sorin Bute la dezvelirea lucrării sale – cel de-al 280  monument al eroilor din județul Dâmbovița, amplasat în curtea Biserica Garnizoanei din Târgoviște.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media