Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

Trei alpiniștii târgovișteni, la peste 5600 de metri, pe vârful Elbrus din munții Caucaz

Sambata 08.09.2018 simbolurile Asociatiei de Turism CHINDIA, ale orasului Targoviste si drapelul Romaniei au fluturat la 5642 m altitudine pe varful Elbrus din muntii Caucaz (situati la granita dintre Europa si Asia). Considerat de catre geografi cel mai inalt punct al continentului European, varful Elbrus face parte din celebrul ,,TOP 7” – cea mai inalta cota a fiecarui continent, varf pe care orice alpinist doreste sa il urce si sa si-l treaca in palmares.

Plecati din tara pe data de 03.09.2018, cei patru participanti la expeditie, Alexandru DOBRA, Aurelian COTINESCU, Petre PREDA si Alexandru POPA au inceput urcatul si coboratul muntelui (aclimatizarea cu altitudinea) inca de a doua zi (04.09.2018) astfel incat sa poata prinde perioada de vreme mai stabila din punct de vedere meteorologic, propice ascensiunii. De mentionat ca zona in care s-a desfasurat expeditia este una foarte activa si relativ nesigura din punct de vedere politico-militar.

Cei patru temerari asumandu-si toate riscurile aferente unei astfel de incercari, au dormit in conditii de bivuac la cca 4000 m in refugiile de altitudine, au infruntat temperaturi scazute de -21 grade C, s-au confruntat cu simptomele raului de altitudine si ale unui real disconfort dar toate aceste aspecte nu i-au impiedicat sa continuie programul si planul expeditiei indelung prestabilit.

In noaptea de 07/08.09.2018 s-a dat startul ascensiunii finale, totul culminand cu reusita expeditiei. Astfel la ora locala 08.00 Alexandru DOBRA a reusit sa ajunga primul pe varf fiind urmat la scurt timp de catre Aurelian COTINESCU si de catre Petre PREDA. Datorita problemelor cauzate de echipament al patrulea participant la expeditie, Alexandru POPA a fost ogligat se se opreasca la altitudinea de 4700 m.

Urmeaza acum coborarea, care este de cele mai multe ori mai periculoasa decat ascensiunea si intoarcerea, speram cu bine si sanatosi acasa a celor patru temerari.

Cei patru sunt acum la altitudinea de cca 4000 m, fiind angrenati in lungul drum catre baza muntilor lui Prometeu cum mai sunt denumiti muntii Caucaz.

Asociatia de Turism CHINDIA dedica aceasta reusita alpina tuturor targovistenilor cu ocazia zilelor orasului/cetatii Targoviste si face un apel la toata comunitatea montana/alpina/sportiva sa duca impreuna sau separat cu cinste simbolurile urbei noastre in toate colturile lumii pentru ca Targovistea si targovistenii merita cu prisosinta acest lucru.

Aceasta reusita nu ar fi fost posibila fara sustinerea morala si materiala a Primariei si Consiliului Local Targoviste, a BTT Targoviste care in decursul celor 35 de ani de existenta ai Asociatiei de Turism CHINDIA s-au dovedit a fi parteneri receptivi si de incredere. MULTUMIM TUTUROR factorilor implicati si speram ca in ani care vor urma sa avem realizari care sa ne faca cinste tuturor, sa ne mandrim ca suntem targovisteni.

 

Mihai RADU – Presedinte A.T.CHINDIA

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media