Comunicat de presă privind controalele oficiale efectuate de către inspectorii DSVSA Dâmbovița pe raza UAT Titu (piețe, zona adiacentă piețelor)
În contextul epidemiologic național și european privind confirmarea unor boli virale la animale, inspectorii DSVSA Dâmbovița au efectuat controale oficiale în piețele și zonele adiacente acestora de pe raza UAT Titu pentru depistarea persoanelor/operatorilor care comercializează ilegal produse și subproduse de origine animală, animale vii, etc.
În urma controalelor efectuate s-a identificat o persoană fizică care comercializa pastramă de oaie (aproximativ 200kg), fără documente de proveniență, fără elemente de identificare (etichete), în condiții insalubre și la temperatură necorespunzătoare. Pentru neconformitățile constatate, au fost aplicate măsuri de sancționare și s-a dispus denaturarea întregii cantități de pastramă de oaie.
Având în vedere că în perioada următoare pe raza județului Dâmbovița se vor organiza târguri, zilele comunelor/orașelor/municipiilor, DSVSA Dâmbovița reamintește organizatorilor următoarele obligații pe care trebuie să le respecte în ceea ce privește comercializarea produselor alimentare de origine animală/nonanimală:
– să solicite în scris de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița obținerea avizului temporar de funcționare a târgului/zilelor comunelor și orașelor/expoziției de produse alimentare, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de începerea desfășurării evenimentelor;
– să dispună măsurile pe care le consideră necesare pentru ca prepararea, expunerea și comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală să se realizeze numai de către persoane fizice și juridice autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru activitățile desfășurate la locul de obținere a produselor alimentare, conform prevederilor legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare;
– să asigure condiții corespunzătoare desfășurării evenimentelor (facilități și echipamente pentru manipularea, depozitarea, comercializarea produselor alimentare în condiții corespunzătoare de igienă).
În conformitate cu prevederile cuprinse în Reg. CE nr. 852/2004, privind regulile generale de igienă aplicabile alimentelor, este necesar ca toți operatorii din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, manipulează și comercializează produse alimentare, indiferent de tipurile, cantitățile de produse alimentare, trebuie să dispună de programe proprii de autocontrol pe baza cărora să poată fi garantată siguranța alimentelor, iar alimentele obținute, transportate, depozitate, expuse și comercializate să nu reprezinte un risc privind sănătatea publică.
Este interzisă comercializarea produselor de origine animală și nonanimală în afara locurilor înregistrate sanitar – veterinar, în spații improvizate fără condiții de igienă, fără documente de proveniență, fără elemente de identificare, manipulare și depozitare la temperaturi necorespunzătoare ce pot avea ca efect apariția toxiinfecțiilor alimentare la consumatori.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon 0372 737 818, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul sanitar – veterinar si pentru siguranta alimentelor.
Director executiv,
Dr. Tolea Sandu Marius
📌Puteți urmări canalul nostru de WhatsApp accesând linkul de mai jos 👉https://whatsapp.com/channel/0029VaA0mwD9Bb5wjpzNBo1D