În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 20 aprilie a.c., Primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare și conservare a uneia dintre cele 5 intrări în Cetate – Poarta Vânătorilor.
„Putem spune că avem vești bune legate de acest monument. Luna viitoare vor începe lucrările de restaurare, conservare și punere în valoare a acestui monument. Vorbim despre lucrări foarte ample”, a declarat Cristian Stan.
Această investiție va fi suportată, pe de-o parte de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, iar pe de altă parte, administrația locală se ocupa de reabilitarea unei părți însemnate de drum, dar și de iluminatul public din zonă și devierea rețelelor de utilități.
În cadrul proiectului, nu doar monumentul în sine va fi reabilitat folosind materiale speciale și aprobate de către specialiști, dar și zona limitrofă, inclusiv un proiect de scădere a nivelului drumului cu aproximativ un metru. Nu vor mai exista trotuare, zona pietonală fiind marcată specific perioadei construirii acestui monument.
Termenul finalizării lucrărilor a fost estimat la luna aprilie a anului 2024, iar pe durata acestui proiect circulația din zonă va fi restricționată.
Poarta, una din cele cinci intrări în Vechea Cetate a Ţării Româneşti, pe lângă Poarta Buzăului, a Bucureștiului, a Argeșului și a Câmpulungului, este proptită de ani de zile cu o structură de fier, cu lemn. Fără aceasta s-ar fi prăbuşit cu ani în urmă. Lemnul însă a cedat în anumite locuri. Poarta Vânătorilor se află la intrare pe Aleea Coconilor. Strada duce, astăzi, la stadion şi la cartierul construit în zonă. Din cele 5 porţi medievale târgoviștene, mai există astăzi doar Poarta Bucureştiului şi Poarta Vănătorilor.
Poarta Vânătorilor apare în Repertoriul Arheologic Naţional, ca fortificaţie din secolul XVII, fiind un monument de clasa A.