Multe dintre gospodinele din Târgoviște au lăsat și anul acesta grija mucenicilor în seama patiseriilor. Majoritatea au avut în ofertă și mucenicii moldovenești, în formă de opt, însiropați, pentru care au primit sute de comenzi, fie de post, fie pentru cei care nu țin post.
Pe data de 9 martie, creștin ortodocșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici din Sevastia. Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi astfel s-a format o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.
În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale trecerii de la iarnă la primăvară, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. În această zi, se spune că deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți mucenici. Mucenicii moldovenești, cum mai sunt cunoscuți, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apa cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncași Sfinții Mucenici. În Muntenia și Oltenia se face și o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.