Sute de pelerini au luat parte duminică la ceremoniile organizate la Mănăstirea Viforâta cu ocazia resfințirii bisericii cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Slujba de resfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.
Resfințirea bisericii mânăstirii a avut loc după ce, în ultimii șapte ani, s-au întreprins importante lucrări de consolidare și restaurare a întregului ansamblu arhitectonic, a bisericii și a chiliilor, modernizarea trapezei, a bucătăriei și a salonului brâncovenesc (stăreția), sistematizarea și amenajarea curții interioare, precum și modernizarea muzeului mănăstirii.
Cu această ocazie, credincioșii s-au putut închina în Sfântul Altar al mănăstirii, în care au avut acces și femeile. Pentru acest lucru s-a stat la coadă până după lăsarea întunericului.
În cadrul ceremoniilor, stareța mănăstirii, Macaria Movrodin, a primit din partea Înaltpreasfințitului Nifon, Ordinul Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești .
„Mănăstirea Viforât, restaurată de marii noștri voievozi, precum: Radu Mihnea, Matei Basarab și Sfântul Constantin Brâncoveanu. Lăcașul de Cult a fost martor în istorie la zbaterea și voința pentru apărarea credinței, și a valorii proprii a neamului nostru, fiind un semn de binecuvântare pentru toți credincioșii de pe aceste meleaguri. Descoperirile arheologice recente ce mărturisesc existența a altor două lăcașuri de cult mai vechi, ne arată continuitatea și profunzimea credinței pe aceste meleaguri și faptul că pentru noi românii biserica este definitorie. Numeroșii credincioșii pelerini care calcă pragul acestei binecuvântate ctitorii voievodale, vin pe tot parcursul anului, pentru a se împărtăși pentru a se împărtăși de pacea, bucuria, atmosfera de rugăciune și comuniunea de aici, plecând înapoi cu inimile aprinse de focul iubirii Dumnezeiești. Înalt Prea Sfinția Voastră, vă suntem recunoscătoare, pentru tot ceea ce faceți pentru noi, mai ales că ați binecuvântat și ați susținut în permanență restaurarea și consolidarea, și înfrumusețarea acestei sfinte și frumoase biserici, ca de altfel întregului complex istoric monahal, cu toate cele necesare bunei desfășurări a activității duhovnicești de aici și vă asigurăm că vom face totul pentru a aprofunda credință în sufletele pelerinilor care vor căuta liniște într-o mare spirituală, model de rugăciune și de fapte bune. Evenimentul de astăzi poartă în el parfumul duhovnicesc și al măreției ortodoxiei noastre străbune, mărturia credinței și bucuria speranței cu care Dumnezeu ne binecuvântează de fiecare dată, atunci când Înalt Prea Sfinția Voastră ne cercetați cu părintească dragoste.” a spus stareța mănăstirii celor prezenți la eveniment.
Aceeași distincție au primit Vlăduț Niculae, primarul Comunei Aninoasa și Liviu Mușat, directorul ADR Sud-Muntenia. Au fost premiați cu diplome de recunoștință mitropolitană: Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, arhitectul Doina Petrescu, inginerii Gabriela Ivănescu, Mușatescu Dumitru și Petre Cătălin, precum și restauratorul Andi Scărlătescu.
“O istorie de peste 500 de ani. Voievozii și eroii credinței, cei care au locuit în mănăstire și mulțimea credincioșilor, aparținând tuturor generațiilor, au venit aici în aceste locuri pentru a se ruga Lui Dumnezeu în unitatea de credință pentru a afirma ceea ce avem noi identitate specială ca popor român și creștin. Când am cercetat istoria, atunci când au avut loc documentările în legătură cu restaurarea și consolidarea mănăstirii, așa de mult m-a impresionat când la această mănăstire au venit invadatorii maghiari ai Prințului Bathory și au devastat mănăstirea. Și apoi, Domnitorul Mihnea și Matei Basarab au venit și au refăcut-o. Astăzi este o zi istorică, o zi care să fie gravată în inimile și sufletele dumneavoastră cu litere de aur, pentru cât veți trăi. Noi astăzi, ne facem datoria față de generațiile prezente și vom transmite în continuare generațiilor ce vin că numai prin reînnoirea omului în lumina Evangheliei lui Hirstos, noi putem să viețuim și să supraviețuim. Mântuitorul Hristos, în dimineața învierii, așa a spus femeilor mironosițe, când aveau motive de bucurie. „Bucurați-vă, pentru că astăzi este ziua în care primim binecuvântare de la Bunul Dumnezeu!” Nu era posibil să ne bucurăm de ziua de astăzi, nu era posibil să realizăm lucrurile acestea minunate, fără bunăvoința și generozitatea oamenilor de bine, de diverse categorii. Iată de ce, dragii mei, astăzi pe după ce noi vom termina aici pe podium Liturgic, toți aveți binecuvântarea să mergeți în biserică, să treceți prin Sfântul Altar, femei și bărbați, pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de acolo. Iată de ce este iarăși un element unic astăzi. Să nu uităm pe cei care s-au rugat și au slujit 500 de ani înaintea noastră. De aceea noi vom face acum o rugăciune pentru toți cei adormiți: ctitorii, voievozii, credincioșii, slujitorii, este de datoria noastră. Astfel, ne vom exprima recunoștința față de toți, persoane și instituții care au contribuit la consolidarea acestui locaș de închinare care este în același timp monument național, cultural și spiritual al națiunii române. Mănăstirea Viforâta este una dintre nestematele de pe coroana de frumuseți și monumente ale neamului românesc care încearcă să dea unitate, solidaritate, continuitate în vremurile noastre care sunt pline de provocări, războaie, molime, crize climatice, toate acestea le cunoaștem. Ultimul care are cuvântul, este Bunul Dumnezeu, care ne protejează și care are grijă de noi în aceste momente”. a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon în cuvântul său.