kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Silviu Glodeanu, campionul dâmbovițean care face istorie pentru columbofilia românească, în Olanda

Silviu Glodeanu e un nume uriaș în columbofilia română. Dâmbovițeanul și-a câștigat un loc de cinste în vârful ierarhiei naționale, loc care l-a propulsat în topul lumii fantastice a columbofiliei vest europene, care dă tonul acestei pasiunii în întreg mapamondul. Cu toată această ascensiune pe care mulți nici nu și-o pot închipui, Silviu a reușit să rămână un tip modest, echilibrat și focusat pe a învăța tot mai mult, într-o lume în care pasiunea pentru înaripate întrece uneori granițele firescului.

Silviu Glodeanu este în primul rând un mare iubitor de porumbei. Pasiunea a început pe când avea 10 ani. Spune cu simplitate, astăzi, că a început de jos, iar asta pentru un columbofil înseamnă de la curățenia în coteț. A avut însă “ochi” și un talent înnăscut, așa că păsările lui au confirmat.

A prins cele două mari etape care spune că au făcut diferența în columbofilia românească. “Primul pas a fost circulația mai ușoară în Europa, când au început să intre porumbei din Europa, apoi pasul doi a fost informația. O dată cu internetul, au venit informații despre porumbei și crescători de care nu se auzise la noi.” spune Silviu. Acestea au făcut diferență între crescătorii vechi și noul val columbofil.

Până în 2019. Silviu a zburat în campionatul național și a câștigat tot ce se putea câștiga la viteză si demifond, categoriile lui preferate. Din 2019, a decis un pas curajos și riscant în același timp: să accepte oferta de lucru într-una din țările care au inventat sportul columbofil: Belgia și Olanda. Primul pas nu a fost mulțumitor pentru Silviu, dar a primit o altă ofertă. Așa a ajuns unul dintre managerii crescătoriei olandezului Jan Hooymans, unul din numele top 3 la nivel mondial, unde se ocupă de echipa de zbor. Probabil că este singurul român care a ajuns până acum într-o asemenea poziție. Sau cel puțin nu am auzit despre altcineva.

 

Echipa de la Team Hooymans Kerkdriel

  • Echipa de la Team Hooymans Kerkdriel

  • Silviu Glodeanu, campionul columbofil dâmbovițean al cărui nume apare în pedigree-le coloniei Jan Hooymans

De trei ani, rezultatele obținute de Silviu l-au determinat pe Jan Hooymans să numească un porumbel cu numele lui.  Silviu este un mascul care a învins într-o cursă de 500Km, unde a ajuns primul din 15.359 păsări. Astăzi este retras la matcă, iar în următorii mulți ani numele lui Silviu Glodeanu va apărea în pedigree-le coloniei Hooymans.  Un alt porumbel a primit numele unui unchi al lui Silviu, ca un semn al aprecierii pe care Hooymans o are pentru dâmbovițean. Colaborarea dintre cei doi va continua, Silviu stă în Olanda 9 luni pe an, unde s-a acomodat perfect. Spune că l-a ajutat foarte mult felul de-a fi al Hooymans care în ciuda faimei și banilor este un om relaxat, vesel și apropiat de managerii fiecărei secțiuni în parte.

Între timp, în România, crescătoria lui Silviu este axată doar pe reproducție. Nu mai participă la competiții din 2019 când a început activitatea în Olanda. Tatăl său este cel care se ocupă de păsări. În paralel, Mihai Glodeanu, tatăl lui Silviu, produce accesorii pentru columbofilie (mobilier din lemn), foarte apreciate de către crescători. Numele lui Silviu Glodeanu apare mai nou pe un produs promovat de un comerciant local, o selecție de minerale pentru porumbei.

Pentru columbofili la începuturi de drum sau în căutarea performanței, Silviu are câteva sfaturi simple: „Începător sau nu, să nu vrea să le facă pe toate. Adică să își aleagă o categorie la care să joace viteză demifond sau fond maraton. Să nu joace de la 100 la 1000 că e mai complicat, mult mai complicat.

Cu achizițiile să nu facă un mare ghiveci. Să își orienteze atenția spre 1 – 2 crescători de care lui îi place ca rezultate, dar și să aibă încredere. Să se mai uite și în ochii lor. Că degeaba scrie că “X” e cel mai bun și, de fapt, cine știe ce este.

Pentru performanță apoi trebuie să ai sănătate, condiție fizică a porumbeilor. În ultimii 20 – 30 de ani s-au importat mii de porumbei, dar și boli o dată cu ei. Aici la noi se găsesc peste tot medicamente, vaccinuri. Totuși uneori, nu se știe exact boala, iar tratamentul a fost inadecvat. În străinătate nu se poate așa. Totul trece doar pe la doctor, nu poți să cumperi antibiotice sau vaccinuri.”

Peste câteva zile, Silviu se va întoarce în Olanda. Îl așteaptă un alt sezon competițional, cu noi provocări. Despre viitorul lui în Olanda, are câteva ținte clare: „să continuăm cu rezultate bune la nivel european și faptul că sunt mai aproape de vârful columbofiliei sper să mă ajute să învăț mai multe, mai repede.” Nu exclude reîntoarcerea în țară, dar nici nu forțează acest lucru. Din România în Olanda a ajuns în 30 de ani de muncă, invers, drumul e de câteva ore. Dar încă nu e timpul lui…

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media