Cursul francului elvețian a fost înghețat de instanțe în peste 100 de dosare. Procesele încep şi la Dâmboviţa unde nu există, încă, o practică în acest sens şi nici un dosar nu este finalizat cu decizie definitivă.
„Avocații de la Cioacă – Grigorescu şi Asociaţii au demarat o serie de acțiuni în instanță, în vederea constatării caracterului abuziv al clauzelor din contractele de credit încheiate de clienți cu diverse instituții bancare, care transferă riscul valutar, exclusiv în sarcina împrumutatului.
S-a solicitat înghețarea cursului de schimb valutar pentru efectuarea plăților, la valoarea de la data încheierii contractului.
Practica, prin alte părți e favorabilă clienților. Să vedem ce va spune Dâmbovița.” a declarat avocatul Gabriel Cioacă pentru Gazeta Dâmboviţei.
În alte judeţe, instanţa a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar inserate în contractul de credit. Magistraţii au declarat nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior, ca efect al constatării caracterului abuziv al acestora. De asemenea, instanţa a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului mentţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor lunare şi a tuturor rambursărilor contractului, la valoarea în lei a francului elveţian de la data semnării contractului, pe întreaga perioadă contractuală.