Sesizare a deputatului Lupescu cu privire la COS. “Calitatea fierului vechi”, invocată într-un răspuns al autorităților

Pulberile în suspensie  (sau ceea ce târgoviștenii văd că pe un fum sau un praf) emise de instalațiile COS Târgoviște au atras societății o amendă de 100.000 de lei. Aceasta se adaugă uneia de 150.000 aplicată de Garda de Mediu pentru nerespectarea măsurilor decise în controale anterioare.

Într-un răspuns dat de Garda de Mediu, unei sesizări formulate de deputatul USR, Dumitru Lupescu, apar informații noi cu privire la respectarea prevederilor din Autorizația Integrată de Mediu de către societate. Lupescu a pus la dispoziția redacției răspunsul autorităților care aduce date oficiale noi despre situația COS.

Conform Gărzii de Mediu, COS a motivat pulberile afirmând că acestea se datorează “calității fierului vechi” care are un timp de tasare mult mai mare. Cu alte cuvinte, fierul vechi care este topit este de calitate inferioară fiind emisă o cantitate mult mai mare de pulberi în suspensie pentru care filtrele nu fac față.

În același răspuns primit de deputatul Lupescu se afirmă că randamentul instalației de filtrare este de 61% cu mult sub limita BAT („cele mai bune tehnici disponibile”) care impune un randament de 98%. COS și-ar fi asumat încadrarea instalației în normele BAT până în februarie 2021. Investiția s-ar ridica la 2,5 milioane de lei.

Cu toate acestea, Agenția de Mediu a fost notificată cu privire la suspendarea Autorizației de Mediu  a COS, dacă aceasta nu se va încadra în prevederile Autorizației Integrate de Mediu în termen de 60 de zile. Suspendarea autorizației ar atrage după sine închiderea societății.

Vom vedea ce se va întâmpla în continuare, mai ales că societatea a propus un nou Plan de reorganizare prin care COS Târgoviște ar urma să transfere activitatea de producție către nou înființata societate Laminorul Danube Metalurgica Entreprise SRL  în luna decembrie a acestui an (2019). Laminorul Danube Metalurgicall Entreprise are un punct de lucru în Brăila și va deschide un punct de lucru la Târgoviște, în vederea realizării transferului.

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro